Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά S.O.S. από τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ

S.O.S. από τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ

0

Παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της περιφέρειας με έντονο κομματικό χρώμα. Εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΑΜΘ

Ζήτησαν τη στήριξη του περιφερειάρχη και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους. Μιλούν στο «Ε» οι πρόεδροι των συλλόγων Ξάνθης – Καβάλας

 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 50 περίπου κτηνοτρόφοι εκπρόσωποι όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών της ΑΜΘ. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από 9 συλλόγους, της ΑΜΘ ήτοι:Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης, και μέλη των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών “Θρακών Αμνός” και “Αρριανών” συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Χ. Μέτιο στον οποίο κατέθεσαν Ψήφισμα με τα αιτήματά τους Παράλληλα ζήτησαν τη στήριξή του «στον αγώνα τους για επιβίωση», όπως του είπαν. Παρόντες επίσης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Τάκης Χαρίτου.

 

Έντονα κομματικοποιημένη η διαμαρτυρία – Επίθεση κτηνοτρόφων κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών

“Εδώ και τρία χρόνια συγκεντρωνόμαστε συχνά, για να βρούμε μια λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς, και παρά την αλλαγή στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της περιφέρειας, δεν έχουμε δει σχεδόν καμία διαφορά”, ανέφερε ο επικεφαλής συντονιστής, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. «Δώσαμε μια ελπίδα στους ψεύτες που μας κυβερνούν, για να σώσουν τον κλάδο. Ντροπή τους! Αν έρθουν εδώ σε ένα μήνα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, θα τους υποδεχθούμε με τα παιδιά μας μαζί, για να τους πουν οι ίδιοι ότι δεν έχουμε άλλα λεφτά. Ψεύτες είναι και οι βουλευτές της Περιφέρειας. Δεν διεκδικούν ποτέ τίποτα για τον κλάδο μας, όμως ξέρουν να διεκδικούν την ψήφο μας”, είπε. Αλλά και ο κτηνοτρόφος κος Τσέρνιος, πήρε το λόγο ζητώντας πιο δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας. “Ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει από την περιφέρεια, ώστε η κυβέρνηση να μην μας κοροϊδεύει άλλο. Κύριε Μέτιο, ζητάμε πιο δυναμική στήριξη από εσάς, όχι απλώς με έγγραφα που στέλνετε στα υπουργεία. Είμαστε οι δύναμή σας. Πρέπει να το καταλάβετε και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί”, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης.

Λουκμακιάς: «Πλήττεται ο κλάδος μας…»

Σε πιο ήπιους τόνους ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια και πως ή άνθηση που είχε παρουσιαστεί κατά τα έτη 2004 – 2007 με τις νέες μονάδες που είχαν δημιουργηθεί τώρα μαραζώνει. : «Συνεχώς κλείνουν μονάδες. έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία και υψηλό κόστος παραγωγής. Ο κλάδος μας πλήττεται από τις ζοωνόσους. Πρέπει να θωρακιστεί ο Έβρος, να επανδρωθούν τα Κτηνιατρεία, να λειτουργήσει το Κέντρο Νοσημάτων στον Έβρο προκειμένου να προστατευτούμε από τις ζωονόσους. Να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα και για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις στα πρόβατα και στο γάλα. Αυτό που ζητήσαμε από τον κ. Μέτιο είναι η στήριξή του στα δίκαια αιτήματά μας. Η πολιτική του υπουργείου δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Γι αυτό τον θέλουμε δίπλα μας…».

Τα προβλήματα του κλάδου

Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο «Ε» σημείωσε πως οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ αποφάσισαν να κάνουν μια επανεκκίνηση στις κινητοποιήσεις τους γιατί τα τελευταία 2,5 χρόνια – όπως το προσδιόρισε χρονικά – η κατάσταση είναι ακινητοποιημένη, γεγονός που οφείλεται όπως είπε, στο ότι στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων υπήρχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μπλόκαραν τις κινητοποιήσεις! Η αφορμή για την διαμαρτυρία δόθηκε από το γεγονός ότι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι θα πάρουν αποζημίωση για τον παγετό και τις χιονοπτώσεις του 2017. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Πανελλαδικά θα αποζημιωθούν μόνο 1.650 κτηνοτρόφοι. Στην Καβάλα από τους 920 αιγοπροβατοτρόφους θα αποζημιωθούν μόνο 13. Είχαν μόνο 2 εκ. ευρώ και βρήκαν ένα κόλπο να το μοιράσουν με οριζόντιο τρόπο, αποκλείοντας άτομα που έπαθαν μεγάλες καταστροφές». Ο κ. Δημόπουλος ανέδειξε και άλλα προβλήματα του κλάδου. “Κύριο πρόβλημά μας είναι οι ελληνοποιήσεις που γίνονται στην παραγωγή, δηλαδή έχουμε πολλές εισαγωγές από το εξωτερικό, οι οποίες ευτελίζουν το ελληνικό προϊόν και αναγκάζουν τον παραγωγό να το πουλά σε πολύ χαμηλή τιμή. Ταυτόχρονα εξαπατούν τον καταναλωτή, λέγοντας ότι όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά, ενώ στην πραγματικότητα περιορισμένα είναι ελληνικά. Θέλουμε να υπάρξει έλεγχος στα ισοζύγια μεταποιητών-εμπόρων».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα πιο βασικά αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων: η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ο αυστηρός έλεγχος όλων των εισαγωγών σε γάλα και κρέας με ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού), όπως και αυστηρή τήρηση των ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων, εμπόρων, μεταποιητών και λιανεμπόρων, με ταυτόχρονη ενημέρωση για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την πώλησή τους. η άμεση διόρθωση από το ΥΠΑΑΤ της άδικης κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων (λόγω βοσκοτόπων) από το 2015 και μετά σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων περιφερειών της επικράτειας, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ, η ενίσχυση όλων όσων επλήγησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι την ενίσχυση ενός μόνο μικρού μέρους των κτηνοτρόφων -επικουρικά με την άμεση δημιουργία επιτροπής έκτακτων καταστάσεων για τον πρωτογενή τομέα ανά περιφερειακή ενότητα για την αξιολόγηση, διαχείριση και πιστοποίηση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…