Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Χαράτσι» 5 ευρώ τον τόνο βάζει η ΔΙΑΜΑΑΘ για την διαχείριση απορριμμάτων

«Χαράτσι» 5 ευρώ τον τόνο βάζει η ΔΙΑΜΑΑΘ για την διαχείριση απορριμμάτων

0
xyta

Προς το παρόν οι δήμοι της Ξάνθης πληρώνουν με το τετραγωνικό αλλά ενδέχεται αυτό ν’ αλλάξει. 100.000 ευρώ χρωστά η ΔΙΑΜΑΑΘ στον ΣΔΑΝ Ξάνθης

Μεγαλύτερος «μπελάς» το τέλος ταφής. Αν επιβληθεί από 1/1/2018 το κόστος διαχείρισης θα φτάσει στα 40 ευρώ τον τόνο και θα μετακυλιστεί στους δημότες

«Το φυσάνε και δεν κρυώνει» οι δήμοι της περιφέρειάς μας μετά την απόφαση της ΔΙΑΜΑΑΘ να αυξήσει σε 5 ευρώ τον τόνο το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αύξηση 5 ευρώ τον τόνο από την ΔΙΑΜΑΑΘ στους δήμους

Ειδικότερα όπως μας ενημερώνει ο δήμαρχος Αβδήρων και μέλος του Δ,.Σ. της ΔΙΑΜΑΑΘ της διαδημοτικής επιχείρησης που έχει την ευθύνη διαχείρισης των σκουπιδιών σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Τσιτιρίδης η απόφαση αυτή ελήφθη από την γενική συνέλευση και αφορά στην αύξηση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στους εγκεκριμένους ΧΥΤΑ. Ωστόσο ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε ότι προς το παρόν – όπως ενημερώθηκε αρμοδίως από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΑΝ Ξάνθης αυτό δεν αφορά προς το παρόν τον Σύνδεσμο επειδή οι δήμοι πληρώνουν με το τετραγωνικό και όχι με τον τόνο. Για παράδειγμα – όπως ανέφερε – ο δήμος Αβδήρων πληρώνει για την αποκομιδή 600.000 ευρώ τον χρόνο και το ποσό αυτό είναι συνάρτηση των τετραγωνικών της επικράτειάς του. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής οπότε και η αύξηση των 5 ευρώ θα ισχύσει και στους δήμους του νομού μας όπως ισχύει και στους υπόλοιπους.

Πρόεδρος του ΣΔΑΝ Ξάνθης , Θ. Μιχογλου: «Η ΔΙΑΜΑΑΘ χρωστά 100.000 ευρώ στον ΣΔΑΝ Ξάνθης»

Ενήμερος για το θέμα ήταν ο πρόεδρος του ΣΔΑΝ, δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, σημείωσε όμως ότι δεν κοινοποιήθηκε κάποιο έγγραφο από την ΔΙΑΜΑΑΘ. Όπως ανέφερε ο κ. Μίχογλου ήταν είναι αίτημα της ΔΙΑΜΑΑΘ αυτό από την προηγούμενη περίοδο και εγκαταλείφτηκε μετά από αντίδραση των δήμων. Αποκάλυψε δε πως η ΔΙΑΜΑΑΘ χρωστά στον Σύνδεσμο πάνω από 100.000 ευρώ από τα απορρίμματα που μεταφέρει στο ΚΔΑΥ Ξάνθης από Καβάλα και Θάσο εκ των οποίων αφού γίνει η διαλογή των ανακυκλώσιμων τα υπόλοιπα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Ξάνθης. Μάλιστα σημείωσε πως ο Σύνδεσμο θα κινηθεί δικαστικά διεκδικώντας την καταβολή τους.

Στα 40 ευρώ το κόστος αν επιβληθεί και το τέλος ταφής

Κι αν η αύξηση των 5 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί διαχειρίσιμη από τους δήμους και ήδη αρκετοί δήμαρχοι όπως ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γ. Πετρίδης έχουν δηλώσει ότι θα απορροφήσουν την αύξηση και δεν θα της μετακυλήσουν στους δημότες τους αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη εκείνο που είναι μη διαχειρήσιμο είναι το τέλος ταφής που ανέρχεται σε 40 – 45 ευρώ τον τόνο εκτοξεύοντας το κόστος της διαχείρισης. Το τέλος ταφής είναι ένα οριζόντιο τέλος που πρόκειται να εφαρμοστεί από 01/01/2018 σε όλους τους δήμους της χώρας όπου δεν εφαρμόζεται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι Δήμοι στους οποίους αυτή την στιγμή δεν εφαρμόζεται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων είναι όλοι οι δήμοι της Ελλάδας πλην των δήμων της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας. Το τέλος ταφής που ανακοινώνει ότι θα εφαρμόσει το υπουργείο από 1/1/18 αναμένεται να είναι δυσβάσταχτο. Να σημειώσουμε ότι αυτό το τέλος έχει επιβληθεί από το 2014, αλλά κάθε χρόνο από το 2014 δίνεται μια παράταση όμως από φέτος το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. . Το τέλος είναι 35 ευρώ ανά τόνο και εάν επιβληθεί τριπλασιάζει ουσιαστικά το κόστος και μαζί με τα 5 ευρώ της ΔΙΑΜΑΑΘ το κόστος ανεβαίνει στα 40 ευρώ ανά τόνο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…