Η κα Βασιλική Στρώλη διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά στο Εργαστήρι της. Παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο 3ο Διεθνές συνέδριο Δημιουργικής Γραφής στην Κέρκυρα
Συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές όπως ο Andrew Cowan. Είναι εισηγήτρια στο 2ήμερο Βιωματικό Σεμινάριο Βιωματικής Γραφής στις 16 – 18 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Ένα μαγευτικό ταξίδι στο κόσμο των λέξεων, των φράσεων, και των εννοιών τους, μια δημιουργική περιπλάνηση που στοχεύει στην έκφραση και την επικοινωνία που «γεμίζει το μυαλό και την ψυχή», αλλά και μια διαρκής προσπάθεια να «ξεκλειδώσει» η φαντασία τα συναισθήματα και να αποτυπωθούν στο χαρτί, επιχειρεί η κα Βασιλική Στρώλη, Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Εργαστήρι της. Ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που παρέχει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εκπαιδευτούν στον γραπτό λόγο να ανακαλύψουν κρυμμένα ταλέντα στην συγγραφή, να αναπτύξουν δεξιότητες στη έκφραση και να περιπλανηθούν στο κόσμο της γνώσης.
“Γράφω με την ψυχή μου, για την ψυχή μου”
«Ο γραπτός λόγος, η λογοτεχνική έκφραση γεμίζουν της ψυχή και έχουν θέση στην ζωή μας παρά την εισβολή του διαδικτύου», πιστεύει η κα Στρώλη. Μια πεποίθηση που στηρίζει στο «πείραμά» της στο Εργαστήρι της όπου διδάσκει σε παιδιά δημιουργική γραφή Τα συμπεράσματα της έρευνάς της τα παρουσίασε στο 3ο Διεθνές συνέδριο Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιήθηκε από τις 6 – 8 στην Κέρκυρα. Το συνέδριο που διοργάνωσε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων που ήταν κεντρικοί ομιλητές όπως του : Andrew Cowan, Fiona Sampson, Peter Salaman, Alin Tusciyan ενώ τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος:«Ξεκίνησα λοιπόν ένα πειραματικό εργαστήρι πέρσι στη ΦΕΞ με παιδιά από 8 έως 12 ετών και επέλεξα να παρουσιάσω αυτά τα αποτελέσματα στο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής στην Κέρκυρα. Έστειλα την πρόταση μου και έπειτα εγκρίθηκα. Ήταν μεγάλη η τιμή να συμμετάσχω σε ένα τέτοιο Συνέδριο που γίνεται σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο καθώς και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Φυσικά υπεύθυνος όλου αυτού του εγχειρήματος είναι ο κύριος Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, πρόεδρος του Μεταπτυχιακού προγράμματος Δημιουργικής Γραφής στη Φλώρινα.
Ο Νομπελίστας λογοτεχνίας Kazuo Ishiguro μαθήτευσε στο πανεπιστήμιο University of East Anglia με καθηγητή τον Andrew Cowan ομιλητή του συνεδρίου
Στο συγκεκριμένο συνέδριο είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε εργαστήρια με διακεκριμένους στο χώρο αυτό όπως ο Andrew Cowan που ήταν και ο βασικός ομιλητής του Συνεδρίου. Ο Cowan είναι διευθυντής του Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής στο UEA (University of East Anglia) και διατηρεί ένα από το καλύτερα προγράμματα δημιουργικής γραφής και συγκεκριμένα το πρώτο στην Ευρώπη. Να τονίσω πως ο φετινός Νομπελίστας Kazuo Ishiguro ήταν ένας εκ των οποίων μαθήτευσε στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Συνεπώς όσοι παρευρεθήκαμε σε αυτό το συνέδριο θεωρούμε πως ήμασταν από τους πολύ τυχερούς. Επιπλέον ο δεύτερος ομιλητής που επίσης είχαμε τη χαρά να παρευρεθούμε σε εργαστήρι του ήταν ο Andrew Melrose, καθηγητή στο King Alfred’s College, Winchester και υπεύθυνο μεταπτυχιακού με θέμα: “Γράφοντας για παιδιά”», αναφέρει η κα Στρώλη.
Η κα Στρώλη παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο 3ο Διεθνές συνέδριο Δημιουργικής γραφής
Η δική της εισήγηση είχε τίτλο: “Η Δημιουργική Γραφή και οι Ευεργετικές τις Ιδιότητες. Αυτοέκφραση. Αυτοπεποίθηση” και εκθέτει τα συμπεράσματα της διετούς έρευνάς της για το πως ακριβώς η τεχνική της γραφής βοηθά το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα της κας Στρώλη, αποδεικνύεται πως όταν αφήσεις τα παιδιά ελεύθερα δίχως περιορισμούς (ως προς το να εκφραστούν), ελευθερώνουν λέξεις, σκέψεις και συναισθήματα! Οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές εμπλούτισαν το λεξιλόγιο τους καθώς και τις γνώσεις τους στο συντακτικό και τη δομή ενός κειμένου ενώ οι μεγαλύτεροι εμπλούτιζαν τη φαντασία τους από τους μικρούς και την ενίσχυαν. «Διδάσκω δημιουργική γραφή διότι θεωρώ πως όπως βοήθησε εμένα να εκφραστώ στο χαρτί και να εναποθέσω τις σκέψεις που με βαραίνουν έτσι μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους. Όταν βιώνεις μία κατάσταση, πιστεύεις περισσότερο σε αυτό που παρουσιάζεις. Είδα παιδιά που συγκινούνταν με αυτά που έγραψαν, να νιώθουν περήφανα έστω και για μια πρόταση που άφησαν στο χαρτί. Αυτό για μένα είναι ότι σημαντικότερο έχω κάνει έως τώρα μέσω της δημιουργικής γραφής. Συνεπώς η δημιουργική γραφή βοηθά στην τόνωση της ψυχολογίας σε μεγάλους και μικρούς. Απλώς εγώ επέλεξα τους μικρούς διότι είναι η μετέπειτα μεγάλοι που έχουν ανάγκη να τραφούν από τη γραφή!».
Να σημειώσουμε ότι η κα Στρώλη θα είναι εισηγήτρια στο 2ήμερο Βιωματικό Σεμινάριο Βιωματικής Γραφής που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 – 18 Οκτωβρίου και από τις 5μ.μ. – 9 μ.μ. στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου