Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Όταν οι δήμαρχοι της ΑΜ-Θ μιλούν για ανάπτυξη

Όταν οι δήμαρχοι της ΑΜ-Θ μιλούν για ανάπτυξη

0
ped 2017

Ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ στην Κομοτηνή. Κατέθεσαν προτάσεις οι οποίες και θα τεθούν στο αναπτυξιακό συνέδριο της ΑΜΘ παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα

Απτά αποτελέσματα ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ – Ο Οδικός αναπτυξιακός χάρτης της ΠΕΔ

Τους αναπτυξιακούς στόχους και την αναπτυξιακή πορεία που θέλουν ν’ ακολουθήσουν χάραξαν οι 22 δήμοι που αποτελούν την ΠΕΔ ΑΜΘ στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Κομοτηνή. Στο συνέδριο παράλληλα έγινε ο οικονομικός απολογισμός της ΠΕΔ, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν έκλεισε με θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα με 814.000 ευρώ στα ταμεία της. Τα έξοδά της ανήλθαν σε 620.000 ευρώ.

Απτά αποτελέσματα ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι δήμαρχοι μέλη της ΠΕΔ κατέθεσαν τις προτάσεις τους που αφορούν στον τοπικό τους αναπτυξιακό σχεδιασμό εν’ όψει του επικείμενου συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ΑΜ-Θ που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 12-13 Νοεμβρίου και στο οποίο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι προτάσεις αυτές θα αποσταλούν – όπως ειπώθηκε – στο γραφείο του πρωθυπουργού ώστε να γίνει η σχετική επεξεργασία και να τεθούν οι προτεραιότητες αλλά και να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης και μέσα από ποια προγράμματα. Την αναγκαιότητα να υπάρχει αποτέλεσμα από το συνέδριο τόνισε άλλωστε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης: «Στο συνέδριο αυτό πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα και ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι για κάθε πρόταση να υπάρχει σαφής περιγραφή, στοιχεία ωριμότητας, χρονοδιάγραμμα, προσέγγιση πηγών χρηματοδότησης. Αυτό το οποίο κάναμε επί δύο μήνες περίπου, είναι να συγκροτήσουμε προτάσεις από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔ, ο κάθε δήμαρχος έκανε στον τόπο του πρόσκληση στους φορείς του Δήμου ή της Περιφερειακής Ενότητας και μαζέψαμε όλες τις αναπτυξιακές προτάσεις που υπάρχουν από κάθε εξειδικευμένο φορέα. Από αυτή τη ζύμωση προήλθαν οι θέσεις τις ΠΕΔ, με στόχο μια αναπτυξιακή στρατηγική της ΑΜΘ».

Ο Οδικός αναπτυξιακός χάρτης της ΠΕΔ

Ειδικότερα σ’ ότι αφορά στην αναπτυξιακή προοπτική της ΠΕΔ ΑΜ-Θ εκτιμήθηκε ότι πρέπει να κινείται σε δύο άξονες: α) ανάσχεση της ύφεσης στην περιφέρεια ΑΜΘ (ανεργία, φτωχοποίηση, φυγή στο εξωτερικό) και β) η εξισορρόπηση των περιφερειακών ανισοτήτων. Επίσης τονίζεται η αναγκαιότητα για ιδιωτικές επενδύσεις και τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Σ’ ότι αφορά τα έργα: Επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας. Επίσης επικαιροποιήθηκε το ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού, του λιγνίτη και της τύρφης με το αιτιολογικό ότι δεν συνάδει με το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και ότι η διαδικασία της εξόρυξής τους έχει «μείζονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις και έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα που κατά καιρούς έχουν εκδώσει οι αρχές και οι φορείς του τόπου».

Μάλιστα ο κ. Λαμπάκης ζήτησε από τους συναδέλφους του δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να επικυρώσουν το ψήφισμα της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού, το οποίο εξεδόθη προσφάτως .

ped lampakisΠρόεδρος ΠΕΔ, Ευ.Λαμπάκης: «Αν χάσουμε και την ευκαιρία του περιφερειακού τότε χάσαμε δια παντός το τρένο της ανάπτυξης»

Επίσης έγινε αναφορά στη διαχείριση των εκτεταμένων υδατικών συστημάτων στην ΑΜΘ και στις υποδομές που χρειάζεται να γίνουν στα δίκτυα μεταφορών, ιδιαίτερα στις συνδυασμένες μεταφορές, περιέχοντας και το σχέδιο για τη σιδηροδρομική ένωση έξι λιμανιών Ελλάδας και Βουλγαρίας που υπέγραψαν πρόσφατα ο Πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο ομόλογό του, που περιλαμβάνει τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Να σημειώσουμε πως παρόντες στο συνέδριο της ΠΕΔ ήταν ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος και ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης, οι οποίο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το αναπτυξιακό συνέδριο. Επίσης συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος μέλος της ΠΕΔ κ. Μανώλης Τσέπελης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…