Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μειώσεις για τις …εντυπώσεις στα δημοτικά τέλη

Μειώσεις για τις …εντυπώσεις στα δημοτικά τέλη

0

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ως «Ρομπέν των Δασών» πρότεινε μειώσεις έως 50% σε δημοτικά τέλη «αδειάζοντας» τον πρόεδρο της Οικονομικής Κ. Παπαδόπουλο και αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση

 Τα πήρε όμως όλα πίσω γιατί δεν είχε πλειοψηφία στην ψηφοφορία το θέμα για τα τέλη στους κοινόχρηστους – «Αντάρτικο» από τους δικούς του;

 Εικόνα διάλυσης παρουσίαζε η παράταξη της συμπολίτευσης στην επαναληπτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να μην έχει την απαραίτητη πλειοψηφία των 21 δημοτικών συμβούλων παρόντων στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να ψηφιστεί το θέμα των τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων όπου υπήρξε διάσταση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Μπρος στο αδιέξοδο αυτό ο δήμαρχος Ξάνθης μετά από ολιγόλεπτη διακοπή εμφανώς ενοχλημένος ζήτησε από τον πρόεδρο της Οικονομικής επιτροπής κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο την απόσυρση της εισήγησης για όλα τα θέματα που αφορούσαν δημοτικά τέλη – ακόμη και εκείνα που είχαν νωρίτερα ψηφιστεί – ζητώντας μάλιστα να επανέλθει όπως έχει!

Οι «γαλαντομίες» του δημάρχου έφεραν αμηχανία στον αντιδήμαρχο και έκπληξη στην αντιπολίτευση

Η συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη ξεκίνησε με την πρόταση του δημάρχου για μείωση τελών έως και 50% στα τέλη γάμου, για το έτος 2018, για το δικαίωμα ύδρευσης ζώων στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, για τον καθορισμό ημερήσιου τέλους πωλητών λαϊκών αγορών, καθώς και για τον καθορισμό τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου άσκησης υπαίθριου εμπορίου, προκαλώντας έκπληξη στην αντιπολίτευση και αμηχανία στον πρόεδρο της Οικονομικής επιτροπής κ.Παπαδόπουλο, ο οποίος στην εισήγηση της Οικονομικής με κατά πλειοψηφία απόφαση, πρότεινε να μείνουν σταθερά τα δημοτικά τέλη του 2018. Να θυμίσουμε ότι κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής η αντιπολίτευση πρότεινε μειώσεις της τάξης του 15% και του 30% για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και δεν έγιναν δεκτές. Αιτιολογώντας την πρότασή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «…μια οριζόντια μείωση ίσως δεν εξυπηρετούσε και τον σκοπό. Για παράδειγμα το τέλος διαφήμισης είναι ιδιαίτερα μικρό. Δεν εξυπηρετεί μια τέτοια μείωση και τον στόχο που έχουμε… Αυτό το ποσοστό της μείωσης μπορεί να είναι ίσως και περισσότερο αρκεί να είναι στοχευμένο… Μετά την Οικονομική Επιτροπή και βλέποντας τις αποφάσεις, νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια… Κοιτώντας ανά κωδικό και τα στοιχεία που είχαμε και από τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και όχι μόνο, ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες μειώσεις στοχευμένες που αφορούν όλη την κοινωνία…». Επίσης σ’ ότι αφορά τα τέλη στα Δημοτικά Κοιμητήρια μειώσεις τελών, ανάλογα με την πτέρυγα και την θέση, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη μείωση σε χωριά.

Ο δήμαρχος… «Ρομπέν των Δασών»

Η πρόταση αυτή του δημάρχου χαιρετίστηκε από την Κοινωνία των Δημοτών με τον κ. Φανουράκη να μην πιστεύει στ’ αυτιά του και να συγχαίρει τον δήμαρχο. Προς τη θετική κατεύθυνση βρήκε την πρόταση και ο κ. Τσιακίρογλου ενώ ο κ. Μπαντάκ πρότεινε να συμπεριληφθεί σ’ αυτή και μείωση 15% στα τέλη καθαριότητας. Απ’ την πλευρά του ο κ. Καμαρίδης ανέδειξε την υπέρβαση του δημάρχου σημειώνοντας πως εμφανίζεται ως «Ρομπέν των Δασών»: «Πριν από λίγες ημέρες, η Δημοτική Αρχή συγκαλεί την Οικονομική Επιτροπή, που δίνει τις συντεταγμένες για το τι θα στηρίξει και τί όχι. Τα μέλη της αντιπολίτευσης έκαναν μια πρόταση για μείωση τελών και βγήκε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και είπε ότι «δεν γίνεται». Βγήκε λοιπόν το αποτέλεσμα και ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ ότι περνά η Οικονομική Επιτροπή περνά και από την δημοτική αρχή, μόνο σήμερα, βγαίνει ο Πρόεδρος ως ο χειρότερος άνθρωπος και εμφανίζεται ως άλλος «Ρομπέν των Δασών» ο Δήμαρχος και λέει: 50% μείωση. Και όλα αυτά, επειδή δεν… βγαίνουν τα «κουκιά» και όποιος θέλει εξηγήσεις, είμαστε εδώ και δημόσια και ιδιωτικά να του τις δώσουμε. Μας κοροϊδεύετε!».

Αδιέξοδο στο θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα

Η συνέχεια έκρυβε και πάλι ανατροπές! Ειδικότερα η διαδικασία «σκάλωσε» στο θέμα που αφορούσε τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκασμάτων, λόγω της μη απαιτούμενης πλειοφηφίας επειδή απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Τσέπελης, Κυριακίδης, Μούρκας, Τριανταφυλλίδης Αγκόρτζας, Μπογιάρ και η κα Πυρνάρη που δεν παρευρίσκονταν εντός της αίθουσας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο αφού υπέρ ψήφισαν οι παρόντες της πλειοψηφίας, ο Στέλιος Γουναρίδης από την παράταξη “Συμμετέχω” και ο Σ. Τσιακίρογλου. Κατά ψήφισε η παράταξη Φανουράκη και λευκό οι παρατάξεις Καμαρίδη και Ανταμπούφη.

Ο δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει σύγκλιση όπως και στα προηγούμενα θέματα ωστόσο οι παρατάξεις επέμειναν στην ψήφο τους. Ο Νίκος Ανταμπούφης σημείωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση και ότι πρέπει να επανέλθει το θέμα με άλλη εισήγηση ή άλλη σύνθεση. Ο δήμαρχος ζήτησε διακοπή και όταν επανήλθε πήρε το λόγο και είπε: «…όφειλαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκτός από αυτούς που είχαν σοβαρό λόγο, να είναι εδώ σε αυτήν την κορυφαία συνεδρίαση του σώματος και όχι με την απουσία τους να θέλουν να υπονοήσουν κάτι…. Θέλω να καλέσω τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής να αποσύρει όλα τα θέματα και να έρθουν με την ίδια εισήγηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ θα είναι όλοι οι Σύμβουλοι. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω γιατί μόνο κακό θα κάνει και όχι καλό..». Ο κ. Παπαδόπουλος αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του είπε: «…εγώ θα καλούσα το Δημοτικό Συμβούλιο να περάσει τα τέλη γιατί έχουμε δικαίωμα τροποποίησης. Αν πάλι δεν γίνεται δεκτό, θα αποσύρω τα θέματα των τελών…». Οι παρατάξεις αντέδρασαν και αποσύρθηκαν όλα τα θέματα από το 18ο έως και το 29ο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια «πληγώνει» την κυβέρνηση

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA καταγράφεται η δυσαρέσκεια για την κυβερνη…