Για πρώτη φορά οι τέσσερις Ενώσεις του Περιφερειακού-Τοπικού-Κλαδικού Τύπου διοργάνωσαν από κοινού ημερίδα
Αναδείχθηκε το μέλλον του κλάδου, οι προκλήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πάνω από 200 προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα
Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που διοργάνωσαν για πρώτη φορά από κοινού οι Ενώσεις του Περιφερειακού-Τοπικού και Κλαδικού Τύπου. Η «καρδιά» της ελληνικής Περιφέρειας χτύπησε το Σάββατο στη Λάρισα, όπου ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου και η Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής με διακεκριμένους ομιλητές και τα μέλη του συζήτησαν για τη «Βιωσιμότητα και τη Μετεξέλιξη» του κλάδου, όπως ήταν και ο τίτλος της ημερίδας, που διοργανώθηκε με την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και την υποστήριξη της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Οι εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών και η συζήτηση που ακολούθησε, ανέδειξαν τη δυναμική του Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου της χώρας, ο οποίος παρά τα προβλήματα, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή συγκυρία, διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διεισδυτικότητας και της εμπιστοσύνης του αναγνωστικού κοινού του. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία όλων των Ενώσεων εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου.
Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου της Πολιτείας, ώστε να ακούσει, να καταγράψει και να συζητήσει αφενός το μέλλον και την αναβάθμιση του κλάδου και αφετέρου την προστασία και την ενίσχυση του αγαθού που υπηρετεί και δεν είναι άλλο από την Ενημέρωση και τη Δημοκρατία. Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι διοργανώτριες Ενώσεις αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης επεσήμαναν: «Σε αυτή τη διαδικασία η Κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης επέλεξε να απέχει αδυνατώντας για άλλη μια φορά να αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία του κλάδου για τη Δημοκρατία, την αξιόπιστη ενημέρωση και την πολυφωνία. Σύσσωμες οι Ενώσεις και τα Μέλη τους θεωρούν τη στάση αυτή της κυβέρνησης εχθρική απέναντι στις εκδοτικές επιχειρήσεις, το σύνολο των εργαζόμενων τους, καθώς και τους συναφείς κλάδους που πλήττονται».
Πάνω από 200 προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν στην ημερίδα του Τύπου
Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος, Γεώργιος Κύρτσος και Νότης Μαριάς, οι βουλευτές Συμεών Μπαλής, Νίκος Παπαδόπουλος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αχιλλέας Κέλλας, Κωνσταντίνος Μπαριώτας, Γεώργιος Λαμπρούλης, Γεώργιος Κατσιαντώνης καθώς και πολλά μέλη των τεσσάρων Ενώσεων του Τύπου.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Κώστας Αγοραστός, που τόνισε τη σημασία της συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακού Τύπου, κάνοντας λόγο για μια παραγωγική επανάσταση που απαιτείται στην Περιφέρεια και γίνεται πράξη μόνο με κοινή προσπάθεια και «αντίσταση ποιότητας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Για την ανάγκη αποκέντρωσης και το «οξυγόνο» ανάπτυξης, ενημέρωσης και προστασίας των δημοκρατικών αρχών που προωθείται μέσω του Περιφερειακού Τύπου, μίλησε και ο Γιώργος Πατούλης.
Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και η ευρωπαϊκή εμπειρία
Πρώτη ενότητα της ημερίδας αποτέλεσε η κριτική και αξιολόγηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που μάλιστα, ψηφίστηκε εντός του καλοκαιριού. Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ Βαγγέλης Αθανασίου τόνισε ότι οι προϋποθέσεις που προβλέφθηκαν από τον Ν. 3578/2007 και αποτελούν το μίνιμουμ για να μπορεί μία εφημερίδα να δημοσιεύει διακηρύξεις, έφτασαν να είναι η οροφή, και αυτό αποτέλεσε «πληγή» για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Τόνισε ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σε άλλη λογική, με βάση της προστασία και προώθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Τύπου.
Ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική ήταν η εισήγηση του επίκουρου καθηγητή Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Αντώνη Σκαμνάκη, ο οποίος μετέφερε με βάση έρευνα που έχει εκπονήσει, την ευρωπαϊκή εμπειρία και παρουσίασε τις άμεσες και έμμεσες επιχορηγήσεις ανά χώρα της ΕΕ για τον Περιφερειακό Τύπο, με ειδικά κίνητρα για τη βιωσιμότητα, τη διανομή αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση. Πρότεινε δε, ότι για να υπάρξει μέλλον στον Περιφερειακό Τύπο μπορούν να προωθηθούν, μεταξύ άλλων, έρευνες αναγνωσιμότητας, επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, επενδυτικές δυνατότητες μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και κίνητρα συνεργασιών.
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς τον τοπικό και περιφερειακό Τύπο, καθώς ο ρόλος του είναι συνεκτικός, στηρίζει τις πολιτιστικές δραστηριότητες, προβάλλει την καθημερινότητα και την ιστορία, αλλά και βοηθά στην αλληλοκατανόηση των κοινωνιών.
Στην εισήγησή του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος υπογράμμισε ότι: «η λύση στο πρόβλημα του Τύπου δεν βρίσκεται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά στο έλλειμμα που εμφανίζει η χώρα μας αναφορικά με τις κλαδικές πολιτικές», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νότης Μαριάς ανέδειξε τη σπουδαιότητα του Τύπου. Και οι τρεις ευρωοβουλευτές καυτηρίασαν έντονα την απουσία της κυβέρνησης, με τον κ. Κύρτσο να σχολιάζει ότι: «η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς διαπλοκής και πρωταγωνιστεί στη δημιουργία της λεγόμενης νέας διαπλοκής».
Στη δυνατότητα βιωσιμότητας και αναβάθμισης του κλάδου χωρίς κρατικοδίαιτη λογική αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης.
Το μέλλον, η μετεξέλιξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του περιφερειακού-τοπικού-κλαδικού Τύπου
Μιλώντας για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του έντυπου Τύπου στα χρόνια της κρίσης ο πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ Μιχάλης Σαββάκης, τόνισε ότι η μοναδικότητά του έγκειται 1) στην ανάλυση, 2) στην αξιοπιστία και 3) στην αποκλειστικότητα της πρωτογενούς είδησης.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία έρευνας της Focus Bari που παρουσίασε η Γ.Γ. του φορέα Πέννυ Καλύβα στις τοπικές κοινωνίες 8 στους 10 πολίτες διαβάζουν τουλάχιστον μία τοπική εφημερίδα για τον τόπο διαμονής ή τον τόπο καταγωγής τους, ενώ χαρακτηρίζουν στην πλειονότητά τους πρώτο τον Περιφερειακό Τύπο σε αξιοπιστία.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Αθανάσιος Παπανδρόπουλος χαρακτήρισε την Περιφέρεια «μήτρα του σύγχρονου Τύπου» και έκανε μία ουσιαστική χαρτογράφηση του τρόπου που αναζητείται σήμερα η είδηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του περιεχομένου τόσο στη δημοσιογραφική, όσο και στην εμπορική επικοινωνία των εφημερίδων, σχολιάζοντας παράλληλα την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «σε επτά χρόνια ο όγκος των γνώσεων που έχουμε πρόσβαση σήμερα θα είναι το 1%, και αυτό σημαίνει ότι είμαστε οι αγράμματοι του αύριο».
Στη διεισδυτικότητα του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου και στις δυνατότητες ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας του πέρα από τοις παραδοσιακές μεθόδους αναφέρθηκε με βιωματικό τρόπο ο καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Μιχάλης Μεϊμάρης, ενώ και ο Πέτρος Καραχάλιος, γενικός διευθυντής της Dentsu Aegis Network Hellas και μέλος της ΔΕ Media Specialists της ΕΔΕΕ, αναφέρθηκε στα επιμέρους κοινά που έχει τη δυνατότητα να φτάσει ο περιφερειακός και κλαδικός Τύπος, και την προοπτική ανάπτυξής του υιοθετώντας καινοτόμες μορφές επικοινωνίας.
Στην πληγή που έφερε στη διαφάνεια η κατάργηση των ισολογισμών, αλλά και όσες ακόμη θα προκύψουν αν καταργηθεί η υποχρεωτικότητα δημοσιεύσεων μέσω των εντύπων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΕΕ Αντώνης Κατωπόδης.