Συνεχίζει με πλούσιο πρόγραμμα και εξαιρετικές εντυπώσεις το φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»-Ξάνθη 2017 – 12η περίοδος
Λαμπρές εντυπώσεις έχει συγκεντρώσει το φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»-Ξάνθη 2017 – 12η περίοδος, που συνεχίζει μέχρι και τον επόμενο μήνα με πολλές μουσικές και όχι μόνο εκδηλώσεις. Για σήμερα το βράδυ το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδήλωση με θεατρικό αναλόγιο και συναυλία, με τον τίτλο «Είμαι Βιολί, είμαι όλοι τους και είμαι ένα…» στις 21.00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις.
1ο Μέρος «Είμαι Βιολί, είμαι όλοι τους και είμαι ένα…» θεατρικό αναλόγιο – θεατρικό εργαστήρι ΦΕΞ
Σχετικά με το κείμενο «Γεννήθηκα στα 1764…» Εμπνευσμένο αυτό το κείμενο από το μυθιστόρημα του Ζάουμε Καμπρέ, Confiteor, εκδ. Πόλις 2016 και αφιερωμένο στον φίλο Σπύρο Γκικόντη, επίκουρο καθηγητή βιολιού στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, υπήρξε ο καταλύτης για τη συγγραφή. Ένα βιολί αφηγείται την Ιστορία, αυτή είναι η δική μου προσωπική ανάγνωση του μυθιστορήματος του Καταλανού Ζάουμε Καμπρέ που ακολουθώ σ’ αυτό το κείμενο, μέσα από μια χαϊντεγκεριανή φιλοσοφική προοπτική θεώρησης της πραγμότητας (Dingheit) ως τόπου συνάθροισης ανθρώπων και περισυλλογής νοήματος. Το βιολί δεν είναι ουδέτερο και αδρανές αντικείμενο, αλλά ως πράγμα συνδέει, όπως θα έλεγε ο Χάιντεγκερ, «ανθρώπους, θεούς, γη και ουρανό» για μια στιγμή. Το βιολί, όπως έδειξε και στο μυθιστόρημά του ο Καμπρέ, συνδέει ανθρώπινα και μη ανθρώπινα σε ετερογενή μείγματα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, επίσης, για τον στοχασμό των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων το βιβλίο του αρχαιολόγου Ian Hodder, Συνύφανση / Μια αρχαιολογία των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων, εκδ. του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα, 2014.
Στον μαέστρο βιολονίστα Σπύρο Γκικόντη
Γεννήθηκα στα 1764… Λαυρέντιος Στοριόνι με εποίησεν… «Laurentius Storioni Cremonensis me fecit. 1764», έγραψε περήφανος στο εσωτερικό με καλλιγραφική λατινική γραφή ο νεαρός τότε μάστορας. Ο Λορέντζο Στοριόνι από την Κρεμόνα ήταν ο ποιητής μου, δηλαδή ο δημιουργός μου, ο θνητός πατέρας μου, ο θεός μου.
Δημήτρης Βλάχος
2ο Μέρος «Έργα για σόλο και για δύο βιολιά»
Με τους Σπύρο Γκικόντη και Στεφανία Σπύρη.
*Λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων θέσεων σε όλες τις εκδηλώσεις, η είσοδος μόνο με προσκλήσεις. Πληροφορίες 25410 25421 ΦΕΞ & Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης