Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απροσπέλαστη για τα ΑΜΕΑ η Πολεοδομία Ξάνθης

Απροσπέλαστη για τα ΑΜΕΑ η Πολεοδομία Ξάνθης

0

Η Υπηρεσία που ελέγχει τις προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε ιδιώτες είναι μη προσβάσιμη! Έχει τουαλέτες ΑΜΕΑ αλλά όχι ασανσέρ! Φωνή …βοώντος ο δήμος

Αφιλόξενη πόλη για τα ΑΜΕΑ η πόλη μας, λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Ι. Κουρπαλίδη

Απροσπέλαστη είναι η υπηρεσία Δόμησης του δήμου Ξάνθης για τα Άτομα με Εδικές Ανάγκες της πόλης μας αλλά και των ηλικιωμένων ατόμων με κινητικά προβλήματα. Το εξωτερικό ασανσέρ είναι χαλασμένο καιρό τώρα χωρίς να ενδιαφέρονται από πλευράς δήμου να το επιδιορθώσουν και έχει καταντήσει …κάδος απορριμμάτων από τα σκουπίδια που είναι πεταμένα στη βάση του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η προσβασιμότητα για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα αφού για να φτάσουν στην είσοδο πρέπει ν’ ανεβούν 10 σκαλιά. Αν δε θέλουν να φτάσουν στην Γραμματεία πρέπει να ανεβούν άλλα 20 σκαλιά! Και το τραγελαφικό είναι ότι η Υπηρεσία Δόμησης είναι η κατ’ εξοχήν αρμόδια υπηρεσία ελέγχου της προσβασιμότητας των ΑΜΕ Α και δεν δίνει άδεια λειτουργίας στους ιδιώτες αν δεν τηρούνται οι συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους ΑΜΕΑ, που ορίζει ο νόμος! Επίσης είναι μια υπηρεσία που έχει μεγάλη κίνηση γιατί τα αντικείμενά της είναι πολλά και ως εκ τούτου είναι πολυσύχναστη από το κοινό.

Έχει τουαλέτες ΑΜΕΑ αλλά όχι ασανσέρ!

Μπορεί ΑΜΕΑ να μην έχει, έχει όμως τουαλέτες για ΑΜΕΑ η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ξάνθης

Η Υπηρεσία Δόμησης στεγάζεται σε τμήμα του παραδοσιακού κτηρίου του δήμου στο «Π» επί της οδού Καπνεργατών. Σ’ αυτό το κτήριο στεγαζόταν παλαιότερα η Διευρυμένη Υπερνομαρχία και είναι φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης. Όταν μεταφέρθηκε εκεί η υπηρεσία Δόμησης τοποθετήθηκε ένα εξωτερικό ασανσέρ αλλά στην συνέχεια υπέστη καταστροφές και τέθηκε εκτός λειτουργίας. Τα κουμπιά του πίνακα είναι σπασμένα και όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες του «Ε» στο σημείο όπου βρίσκεται το σύστημα έχει καταντήσει κάδος σκουπιδιών. Όπως μας πληροφόρησαν υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν απευθυνθεί στο δήμαρχο, έχουν ενημερώσει και εγγράφως για το πρόβλημα ζητώντας αποκατάσταση της βλάβης ωστόσο …φωνή βοώντος από τον δήμο.

Σχήμα οξύμωρο βέβαια το γεγονός ότι στον πρώτο όροφο υπάρχουν τουαλέτες ΑΜΕΑ!

Επίσης ένα άλλο θέμα που επιδεινώνει το πρόβλημα προσβασιμότητας είναι ότι η γραμματεία είναι στον α΄ όροφο. Κι αν κάποιος συμπολίτης μας έστω υποβοηθούμενος κατάφερνε να φτάσει ως το ισόγειο, στην γραμματεία θα ήταν αδύνατο. Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση. Όπως μας εξήγησαν οι υπάλληλοι ανεβαίνουν  εκείνοι τα 20 σκαλιά και εξυπηρετούν τον πολίτη!

 

Αφιλόξενη πόλη για τα ΑΜΕΑ η πόλη μας

Ως «αφιλόξενη πόλη» για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες χαρακτηρίζει την πόλη μας ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Ξάνθης κ. Γιάννης Κουρπαλίδης και σημειώνει πως το κτήριο της Πολεοδομίας δεν είναι το μοναδικό που είναι μη προσβάσιμο. Υπάρχουν πολλά άλλα δημόσια κτήρια όπου δεν τηρούνται οι κανόνες. Είτε τα ασανσέρ ανοιγοκλείνουν πολύ γρήγορα είτε δεν υπάρχουν ράμπες ΑΜΕΑ. Η περίπτωση όμως της Πολεοδομίας είναι εμβληματική αφού αυτή είναι και η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ! Για όλα αυτά ο σύλλογός μας έχει κάνει κατά καιρούς ενέργειες στο δήμο και στην περιφέρεια προκειμένου να αποκατασταθούν στο μέτρο του δυνατού αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Υπάρχουν πόλεις όπως τα Τρίκαλα που είναι πρότυπα προσβασιμότητας αλλά και η γειτονική μας Κομοτηνή είναι σε καλό επίπεδο. Στην Ξάνθη πρέπει πολλά να γίνουν για να φτάσει σ’ ένα επίπεδο η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Και μη ξεχνάμε πως αυτός είναι ένας δείκτης μέτρησης του πολιτισμικού επιπέδου ενός τόπου και των ανθρώπων του», επισημαίνει ο κ. Κουρπαλίδης.

Κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Κατά συνέπεια αν κρίνουμε από τις εικόνες που βλέπουμε συχνά με παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε ράμπες ή γραμμές τυφλών σε συνδυασμό με απροσπέλαστα δημόσια κτήρια, την ίδια στιγμή που πέφτουν πρόστιμα σε ανάλογη περίπτωση σε ιδιωτικά (καφετέριες κ.λ.π.) τα συμπεράσματα για την ευαισθητοποίηση των πολλών αλλά και των υποδομών της πόλης που είναι υπεύθυνη η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού είναι αποθαρρυντικά και ο δείκτης πολιτισμού στο ναδίρ!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέσσερις προσλήψεις οδηγών στον δήμο Ξάνθης

ΑΣΕΠ: 342 μόνιμες προσλήψεις οδηγών στους δήμους   Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών α…