Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αποζημιώνονται οι πλημμυροπαθείς του Μαρτίου 2015 στο νομό μας

Αποζημιώνονται οι πλημμυροπαθείς του Μαρτίου 2015 στο νομό μας

0

Βγήκε ΦΕΚ – Τι προβλέπει

Δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου ίση με το 30% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας

 

 

Μετά από 2, 5 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες του Μαρτίου του 2015 που υπέστησαν επιχειρήσεις του νομού μας, υπογράφτηκε η ΚΥΑ και πήρε ΦΕΚ (Αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π. 0001418 ΕΞ 2017 Χ.Π.1630 (3) «Καθορισμός αποζημίωσης των πληγέντων από τις πλημμύρες του Μαρτίου 2015 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Το ΦΕΚ των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς του Μαρτίου του 2015

Όπως αναγράφεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: «Παρέχεται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Μαρτίου 2015 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την αριθμ. ΔΑΕΦΚ/4364/Α32/2015/19-02-2016 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού – Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 36 του ν. 2459/1997.

  1. Η επιχορήγηση παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας και αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία κατεγράφησαν από την αρμόδια Επιτροπή ως ολοσχερώς κατεστραμμένα από τις πλημμύρες. Η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων ετών από την επέλευση της πλημμύρας.
  1. Η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 30% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την Τεύχος Β’ 3473/04.10.2017 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 41347 αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας.
  2. Η επιχορήγηση καταβάλλεται στους δικαιούχους από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από προσκόμιση των κάτωθι εγγράφων στην Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης».

 9 Μαρτίου 2015: Πλημμύρες όπως τις κατέγραψε το «Ε»

Υπενθυμίζουμε πως στις 9 Μαρτίου το «Ε» κατέγραφε σε ρεπορτάζ του : «Με λιμνοθάλασσες  μοιάζουν τα χωράφια στον Τόπειρο και στα Άβδηρα. Όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης στην Σκάλα Αβδήρων μέχρι το κάμπινγκ του Μυρωδάτου το νερό έχει καλύψει τα πάντα και το φαινόμενο είναι σφοδρότερο από τις πλημμύρες της 25ης του Γενάρη. Για να μειωθεί το ύψος του νερού που έχει πλημμυρίσει όλες τις εξοχικές κατοικίες έχουν διανοιχθεί δίοδοι για να κατευθύνεται στην θάλασσα. Επίσης στην περιοχή των Αβδήρων πλημμύρισε μια στάνη χωρίς όμως να κινδυνεύσουν τα ζώα καθώς επίσης και 2 μονάδες στην περιοχή των Πηγαδίων ενώ και στο Πόρτο Λάγος και στην Γενισέα υπήρξαν πλημμυρισμένες αυλές και υπόγεια. Στην Γενισέα μάλιστα χρειάστηκε να βάλουν ανάχωμα μπροστά από την πόρτα του σπιτιού για να μην πλημμυρίσει. Στα Βαφέικα, οι θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν μια σκεπή από βενζινάδικο χωρίς να κινδυνεύσει κανείς!  Μεγαλύτερο σε έκταση ήταν το πρόβλημα στον δήμο Τοπείρου με το Δασοχώρι κυριολεκτικά να μοιάζει με …Βενετία ενώ επίσης δεν είχαν σήμα κινητής τηλεφωνίας. Στη Γαλάνη, η στάθμη του ποταμού Νέστου ανέβηκε αισθητά καθώς η κοίτη του ποταμού τριπλασιάστηκε φτάνοντας οριακά μέχρι το δρόμο!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…