Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ανοίγει πανιά» το 5ο Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»

«Ανοίγει πανιά» το 5ο Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»

0

Ένας θεσμός που έχει μια ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική «φαρέτρα» της πόλης μας – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ την ημέρα των γενεθλίων του Μ. Χατζιδάκι στο γενέθλιο σπίτι του

26 έως 28 Απριλίου θα πλημμυρίσει η Ξάνθη με «Παραδοσιακές μουσικές από την Ελλάδα και τον κόσμο. Καλεσμένοι οι Νίκος Ξυδάκης και Παύλος Παυλίδης, από τα «Ξύλινα Σπαθιά»

 

 

Πλημμύρισε από τις μαγικές νότες, την μουσική και τα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι το γενέθλιο σπίτι του, ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, ως συμβολικός εορτασμός της ημέρας των γενεθλίων του στις 23 του Οκτώβρη, ενώ παράλληλα από τους συντελεστές της διοργάνωσης του φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα του θεσμού που φέτος συμπληρώνει τα 5 του χρόνια και έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική «φαρέτρα» της πόλης μας. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από την η κ. Ηρώ Παυλοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, ενώ νωρίτερα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλη Λύρατζη και τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Αναστάσιο Ρούμογλου, που είναι οι φορείς διοργάνωσης του φεστιβάλ. Στην εκδήλωση μίλησε εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Ξάνθης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Δρεμσίζης καθώς επίσης και η πρόεδρος του Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου κα Δαμιανάκη.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»

26 έως 28 Απριλίου με «Παραδοσιακές μουσικές από την Ελλάδα και τον κόσμο»

Όπως ανακοινώθηκε από την κα Παυλοπούλου το Φεστιβάλ η 5η συνάντηση των Μουσικών Σχολείων φέτος θα λάβει χώρα από 26 έως 28 Απριλίου 2018, στην Ξάνθη και το φετινό θέμα θα είναι «Παραδοσιακές μουσικές από την Ελλάδα και τον κόσμο». Εδώ πρέπει να τονιστεί ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της συνάντησης, αφού έχουμε επιλέξει (όπως και τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε) ιδιαίτερους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς για να κάνουν τα βιωματικά εργαστήρια στα παιδιά μας. Φέτος έχουμε 4 βιωματικά εργαστήρια. Ο Νίκος Κηπουργός θα είναι ο Διευθυντής της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας, η Εριφύλλη Δαμιανού, Καθηγήτρια του ΑΠΘ θα διδάξει την χορωδία, και ο Νίκος Τουλιάτος, ο οποίος θα κάνει αυτοσχεδιασμούς επάνω σε κρουστά, βαρέλια, καρέκλες και τέλος τον Simone Mongelli ο Ιταλός εθνομουσικολόγος θα διδάξει ελληνόφωνα τραγούδια της κάτω Ιταλίας» Η κα Παυλοπούλου σημείωσε πως φέτος θα υπάρχουν 4 βιωματικά εργαστήρια και θα τονιστεί ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της συνάντησης του Μουσικών σχολείων και ότι την έναρξη του φεστιβάλ θα κηρύξει η πρώτη επίσημη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Καλεσμένος θα είναι ο αξιόλογος καλλιτέχνης Νίκος Ξυδάκης επ’ ευκαιρία ότι φέτος συμπληρώνονται τα 40 χρόνια από την εκδίκηση της γυφτιάς, του εμβληματικού δίσκου των κ. Ρασούλη – Παπάζογλου – Ξυδάκη. Επίσης καλεσμένος θα είναι ο καλλιτέχνης Παύλος Παυλίδης, από τα «Ξύλινα Σπαθιά» που θα φέρει την μόδα swag the band που βασίζεται στην αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με το κοινό. Έτσι ο κ. Παυλίδης θα επιλέξει κάποια Μουσικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα για να παίξουν μαζί του στη σκηνή, με δικά του τραγούδια και θα υπάρχει μια αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με τους μαθητές on stage. Τέλος θα γίνει μια μεγάλη συναυλία, με τίτλο «Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού», με μελωδίες που ξεκινούν από το ρεμπέτικο ως το σήμερα. Η κα Παυλοπούλου ανέφερε επίσης πως στη συναυλία θα υπάρχουν εκπλήξεις…

Λύρατζης: «Κάνουμε το επόμενο βήμα, με παρακαταθήκη το ένδοξο πολιτιστικό παρελθόν του Μ. Χατζιδάκι»

Μιλώντας για το θεσμό ο κ. Λύρατζης σημείωσε πως στηρίζεται στα παιδιά: «Φέτος για πρώτη φορά αποφασίσθηκε η εναρκτήρια αυτή μέρα της μουσικής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στο σπίτι που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του. 23 Οκτωβρίου 1925, ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης γεννιέται και κάνει την πόλη της Ξάνθης γνωστή σε όλο τον κόσμο. Με χαρά λοιπόν και αισιοδοξία, κάνουμε το επόμενο βήμα, με παρακαταθήκη φυσικά το ένδοξο πολιτιστικό παρελθόν που μας άφησε ο μεγάλος αυτός μουσικοσυνθέτης αλλά και η πόλη. Άνθρωποι της περιοχής, που προσέφεραν στον πολιτισμό και προχωράμε σε ένα ευοίωνο πολιτιστικό μέλλον, στο οποίο δεν μπορεί να μην συμμετέχουν τα παιδιά. Αυτή η συνάντηση είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Στα παιδιά των μουσικών σχολείων και σε όλα τα παιδιά μας, τα οποία είναι το μέλλον και η αισιοδοξία».

Γ. Δρεμσίζης: Ένας θεσμός… μια μεγάλη πραγματική γιορτή και για την μουσική αλλά και για την πόλη μας»

Ο κ. Δεμσίζης υπογράμμισε πως ο δήμος Ξάνθη είναι αρωγός σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια, η οποία προάγει τον πολιτισμό και πως αυτός ο θεσμός μας έχει παρουσιάσει κάτι μαγικό: «Ένας θεσμός ο οποίος είναι μια μεγάλη πραγματική γιορτή και για την μουσική αλλά και για την πόλη μας. Πέρυσι 1200 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρέθηκαν στην πόλη μας, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, έμαθαν και παρουσίασαν σε όλους εμάς, σε όλους τους ξανθιώτες αλλά και στους φιλοξενούμενους την εποχή εκείνη, ένα πραγματικά μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. »

Α. Ρούμογλου: «Φιλοδοξία μας η συνάντηση ν’ αποτελεί τόπο ψυχαγωγίας, εκπαιδευτικής δράσης της Ελλάδος και των Βαλκανίων…»

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης σημείωσε πως το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης κατάφερε να δημιουργήσει αυτό τον θεσμό τον οποίο στήριξε ο δήμος Ξάνθης: « Δούλεψαν σκληρά και τα κατάφεραν και πλέον μιλάμε για έναν θεσμό, τον οποίο καλούμαστε όλοι εμείς εδώ να τον υποστηρίξουμε και να τον συνεχίσουμε. Με όχημα λοιπόν την μουσική και τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, κατάφερε να ενώσει χιλιάδες μαθητές και να προσελκύσει μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Μουσικά Σχολεία της χώρας μας και παράλληλα μπόρεσε να προβάλλει την πόλη μας. Μπόρεσε να προβάλλει την πόλη της Ξάνθης και όχι μόνο την πόλη αλλά όλο το νομό μας. Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσει να αποτελεί η συνάντηση αυτή, τον ετήσιο τόπο συνάντησης όλων των Μουσικών Σχολείων. Να αποτελεί τόπο ψυχαγωγίας, εκπαιδευτικής δράσης μαθητών και εκπαιδευτικών όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και των Βαλκανίων… Παράλληλα να δίνει και σε όλους εμάς να απολαμβάνουμε μια μελωδική πόλη σε μια μεγάλη σκηνή, μια πόλη μαγική…».

Δαμιανάκη: «Ευθύνη μας να στηρίξουμε και να εργαστούμε από κοινού στα σοβαρά προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης»

Τέλος η κα Δαμιανάκη έκανε αναφορά στα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με πρώτο και κύριο το κτηριακό: «Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, συναισθανόμαστε και την ευθύνη να στηρίξουμε και να εργαστούμε από κοινού επάνω στα σοβαρά προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Σημαντικότερα εξ αυτών είναι η επιτάχυνση των εργασιών για την ανέγερση του κτιρίου του, πάγιο αίτημα εδώ και 16 χρόνια, αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις καθηγητών μουσικής, λόγω των μηδαμινών προσλήψεων και την γενικότερης υποχρηματοδότησης στην παιδεία…».

Χάρτινο το φεγγαράκι….

Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που τραγούδησε η, Ξανιθιώτισσα ερμηνεύτρια, Έλσα Καριώτη, συνοδεία της Μαρίας Ζαφειρίου (Καθηγήτριας του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης) και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, την οποία διεύθυνε η Καθηγήτριά τους, Ηρώ Παυλοπούλου και στο πιάνο οι Νίκος Χαμηλάκης (Μαθητής του Μουσικού Σχολείου) και η Ευαγγελία Γκουγκούλη, Καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…