Πάνω από 15 σκυλιά έχουν κατασπαράξει οι «λύκοι». Μεγάλη αύξηση του αριθμού τους. «Καμπανάκι» των Κυνηγών για αντιμετώπιση του φαινομένου
Ο «Αράπης» πήγε για λαγό και τον τσίμπησε οχιά. Τον έσωσαν θηροφύλακες του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης
Τύχη βουνό είχε ο «Αράπης» το 2,5 ετών κυνηγόσκυλο του κυνηγού κ. Καντουχάρ Ρουφάτ που πήγε να ξετρυπώσει λαγό και βρήκε …οχιά! Κι όχι μόνο την βρήκε αλλά το επικίνδυνο φίδι τον δάγκωσε στο κεφάλι και ο Αράπης παρ’ ολίγον δεν θα ζούσε!
Τον Αράπη έσωσαν οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης
Όπως μας διηγείται ο κ. Καντουχάρ μαζί με δύο άλλους φίλους κυνηγούς βγήκαν για κυνήγι λαγού την Κυριακή. Το κυνηγόσκυλό του ράτσας «Γκέκας» έψαχνε για λόγο όταν τον τσίμπησε οχιά στο κεφάλι το οποίο και πρήστηκε. Ο ίδιος και ι φίλοι του προσπάθησαν να το βοηθήσουν καθώς ήταν εφοδιασμένοι με κάποια φάρμακα όμως δεν είχαν κορτιζόνη. Τότε εμφανίστηκαν σχεδόν ως «από μηχανής θεός» οι δύο θηροφύλακες, ένας από τον Κυνηγετικό σύλλογο Ξάνθης και ένας από την Ομοσπονδία που έκαναν περιπολία στην περιοχή. Άμεσα του έκαναν ένεση κορτιζόνης που είχαν στο φαρμακείο με το οποίο είναι εφοδιασμένα τα οχήματα του Κυνηγετικού συλλόγους προκειμένου να αντιμετωπίζουν τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να σώσουν την ζωή του. Μετά τον Αράπη ο κ. Καντουχάρ τον μετέφερε σε Κτηνιατρείο και όπως μας είπε πλέον έχει συνέλθει και είναι μια χαρά έτοιμος για κυνήγι!
Μεγάλη αύξηση του αριθμού των λύκων και των αρκούδων στην περιοχή μας
Κι αν ο Αράπης στάθηκε τυχερός με την οχιά δεν έχουν την ίδια τύχη άλλα κυνηγόσκυλα που πέφτουν θύματα των πρωτοξαδέλφων τους των λύκων. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Σερραίος Λοΐζος που εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση στα τελευταία 10 χρόνια του πληθυσμού τους όπως και των αρκούδων. Σ’ ότι αφορά τις αρκούδες έχουν συχνότερη παρουσία στην περιοχή μας με πιο πρόσφατη την περασμένη εβδομάδα που κυκλοφορούσε μια αρκούδα με το αρκουδάκι της στον δρόμο προς τον Εχίνο (αναρτήθηκε φωτογραφία από οδηγό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης) ενώ θυμίζουμε πως πέρσι μία αρκούδα είχε επιτεθεί σε κυνηγό και τον τραυμάτισε. Μιλώντας στο «Ε» σημείωσε: «Παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση από λύκους, οι οποίοι επιτίθενται σε σκυλιά. Ακούν τα κουδουνάκια τους κάνουν καρτέρι και τα επιτίθενται και τα κατασπαράσσουν! Έχουμε πολλά θύματα. Γι αυτό και η Ομοσπονδία μας έχει κάνει ένα Μητρώο καταμέτρησης των θυμάτων. Στην περιοχή μας έχουμε πολλά θύματα στην ορεινή περιοχή». Αναφορικά με το πως εξηγεί την αύξηση του αριθμού τους ο κ. Σερραίος άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες οικολογικές οργανώσεις έχουν μεταφέρει εδώ για να αυξηθεί ο πληθυσμός καθώς είναι προστατευμένο είδος: «Πρόσφατα είχαμε μια επίθεση λύκων σε κοπάδι στον Κοσό. Ο κτηνοτρόφος έχασε πολλά ζώα. Κάνουν μεγάλη ζημιά και είναι επικίνδυνοι».
Όταν οι «λύκοι» τρώνε σκυλιά – «Καμπανάκι» των Κυνηγών για αντιμετώπιση του φαινομένου
Την αύξηση του αριθμού των λύκων και το φαινόμενο των επιθέσεων σε σκυλιά επιβεβαιώνει ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Β. Ελλάδος υπεύθυνος για την Θράκη κ. Πέτρος Πλατής. Μόνο που όπως αναφέρει δεν πρόκειται για καθαρόαιμους λύκους αλλά για υβρίδια λύκων που πιθανώς προέρχονται από διασταυρώσεις με σκύλους ή τσακάλια. : «Πρόκειται για ένα θέμα των καιρών. Είναι πανελλήνιο το πρόβλημα. Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες πρόκειται για ημίαιμα. Γι αυτό έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Ο λύκος ποτέ δεν επιτίθεται σε σκύλο ούτε ποτέ πλησιάζει άνθρωπο. Αυτά τα υβρίδια κινούνται ανταγωνιστικά προς τα σκυλιά. Πολλές φορές μάλιστα προτιμούν να τρώνε σκυλιά και όχι άλλα κτηνοτροφικά ζώα. Πιθανόν γιατί το κρέας του σκύλου έχει μεγαλύτερη αλατότητα και τους προκαλεί εθισμό. Επίσης δεν αντιδρούν στον άνθρωπο και τον πλησιάζουν σε αντίθεση με τους καθαρόαιμους λύκους». Όπως ανέφερε ο κ. Πλατής ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος όμως σε άλλες χώρες της Ευρώπη όπως οι Σκανδιναβικές , η Γερμανία κ.α. μετά από ένα ορισμένο γεωγραφικό πλάτος γίνεται ρύθμιση του πληθυσμού τους. Αντίθετα στην χώρα μας επικρατεί υπερπροστασία: «Εμείς εδώ είμαστε μη μου άπτου. Καμιά προσπάθεια διαχείρισης του πληθυσμού. Αντίθετα έχουμε υπερπροστασία η οποία σε συνδυασμό με την ολιγωρία του αρμόδιου υπουργείου έχουμε αυτό το αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία στην φύση. Είναι ένα φαινόμενο που έχει γιγαντωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχουμε καταθέσει προτάσεις αλλά δεν εισακουστήκαμε. Πρέπει κάτι να γίνει γιατί συνεχώς αυξάνεται ο πληθυσμός τους και θα έχουμε αύξηση των επιθέσεων», κρούει τον κώδωνα ο κ. Πλατής.
Πάνω από 15 σκυλιά έχουν κατασπαράξει οι λύκοι στην Ξάνθη
Να σημειώσουμε πως ο κ. Καντουχάρ που είναι κυνηγός 20 χρόνια επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία 2 – 3 χρόνια έχει διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση σε λύκους που επιτίθενται σε σκυλιά. Μάλιστα αναφέρει πως πάνω από 15 σκυλιά έχουν βρει οι κυνηγοί κατασπαραγμένα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.!
Μαριάννα Ξανθοπούλου