Δεν έχει καταγραφεί ακόμη κανένα κρούσμα στην Ξάνθη – Σε έγκαιρο εμβολιασμό προτρέπουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ γίνεται προσπάθεια συστηματικού εμβολιασμού στο Δροσερό
Περισσότερα από 160 περιστατικά το τελευταίο 4μηνο με τα 60 μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες – Έξι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας ανάμεσα στους προσβληθέντες
Πέρυσι θρηνήσαμε δεκάδες θύματα των ιών της γρίπης, όπως και θανάτους βρεφών από κοκκύτη. Όπως αναφέρουν πολλοί παιδίατροι, έχουμε αρχίσει να μετρούμε πλέον θύματα της αντιεμβολιαστικής υστερίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Δυστυχώς στις μέρες μας πολλοί νέοι γονείς επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους επί παντός επιστητού, χωρίς όμως να έχουν τα αναγκαία εφόδια ώστε να ελέγξουν τις πληροφορίες, ούτε και να καταφεύγουν σε επώνυμες και διακεκριμένες πηγές. Έτσι, παρατηρείται συνεχής αύξηση ομάδων με… ‘’μανούλες’’ αλλά και μπαμπάδες που ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες και δίνουν συμβουλές, αποφεύγοντας την επιστημονική άποψη των ιατρών και αποδεχόμενοι οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστική η δήλωση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ξάνθης, Λάμπρου Τσούργιαννη, ο οποίος ανέφερε με νόημα ότι τα εμβόλια έπεσαν ‘’θύματα’’ της επιτυχίας τους, αφού η εξαφάνιση μεταδοτικών ασθενειών που μάστιζαν επί χρόνια την ανθρωπότητα θεωρείται δεδομένη και όχι αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού του πληθυσμού: «Έχουμε τώρα την πολυτέλεια να κοιτάζουμε τις όποιες παρενέργειες και όχι το γεγονός ότι έχουν σωθεί τόσες ζωές».
Έξαρση κρουσμάτων ιλαράς διαπιστώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ – Αναμένεται πολλαπλασιασμός με την πρώτη αλλαγή του καιρού
Το τελευταίο τετράμηνο δηλώθηκαν περίπου 160 περιστατικά ιλαράς, εκ των οποίων τα 60 τις τελευταίες 17 μόνο μέρες. Τουλάχιστον έξι γιατροί μεγάλων δημοσίων νοσοκομείων της Αθήνας έχουν προσβληθεί επίσης από τον ιό της ιλαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι νέοι σε ηλικία -γεννηθέντες μετά το 1970- που σημαίνει ότι είτε ήταν ανεμβολίαστοι είτε είχαν κάνει κατά την παιδική ηλικία μόνο μια δόση του εμβολίου που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή (το πρώτο εμβόλιο για την ιλαρά ήταν μονοδύναμο και τα παιδιά δεν έκαναν δύο δόσεις όπως σήμερα). Οι υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό, αφού τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα, συνολικά, μόλις δύο περιστατικά ιλαράς. Οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για επιδημική έξαρση και καλούν όλους όσοι είναι ανεμβολίαστοι να θωρακιστούν έναντι του ιού και να μην υποτιμούν αυτή την ιδιαιτέρως μεταδοτική νόσο. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει και τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν με την πρώτη αλλαγή του καιρού. Ήδη κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέπτονται καταυλισμούς της Αττικής για τον εμβολιασμό των παιδιών, ενώ το σχέδιο αναμένεται να επεκταθεί και στους καταυλισμούς της υπόλοιπης χώρας.
Κανένα κρούσμα ακόμη στην Ξάνθη – Ισχυρή αντιική ασπίδα η πρόληψη και οι εμβολιασμοί
«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» λέει ένα ρητό, το οποίο συνιστά και η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης, Σταματία Αντωνίου. Σε δηλώσεις της στο «Ε» η κα Αντωνίου τόνισε ότι η Κλινική ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί σχετικά με τον εμβολιασμό της ιλαράς, ο οποίος γίνεται στον 12ο μήνα. «Από τον 15ο μήνα που γινόταν παλιότερα, τώρα κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου ακριβώς μετά τον 12ο μήνα, ενώ η δεύτερη επαναληπτική δόση γίνεται ανάμεσα στο 4ο και 6ο έτος του παιδιού, προκειμένου να το καλύπτει πλήρως», εξήγησε η ίδια, παραδεχόμενη ωστόσο ότι υπάρχει δυσκολία παρακολούθησης των παιδιών στους οικισμούς Ρομά. «Προσπαθούμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες να καλύπτουμε τα παιδιά των οικισμών όπως το Δροσερό, τα οποία δεν έχουν μια συστηματική παρακολούθηση. Ωστόσο έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις γονιών, όχι μόνο Ρομά, που δεν προχωρούν σε εμβολιασμό των παιδιών στο πλαίσιο του αντιεμβολιαστικού κινήματος που υπάρχει, αφήνοντάς τα έκθετα σε ασθένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο έρχεται σε συνεχή επαφή με ασθενείς και κινδυνεύει περισσότερο τόσο να προσβληθεί, όσο και να μεταδώσει στην συνέχεια κάποιον ιό, η κα Αντωνίου σημείωσε ότι ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικός βάσει νόμου ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά το επιδιώκουν οι ίδιοι, πρωτίστως για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Σε εμβολιασμό παιδιών Ρομά επικεντρώνεται το υπουργείο Υγείας
Στο Νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί ιατρείο εμβολιασμού κάθε Τρίτη, το οποίο οι γονείς μπορούν να επισκεφθούν κατόπιν ραντεβού, ώστε να ενημερωθούν για το σχήμα εμβολίων που πρέπει να ακολουθηθεί. Στο μεταξύ σε εγρήγορση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ότι αφορά την προστασία του πληθυσμού από την επιδημία ιλαράς που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, κυρίως Ρομά, ενώ έχει επιτευχθεί εμβολιασμός στο 90% των παιδιών-προσφύγων. Τονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, σημείωσε ότι το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις πληθυσμιακές αυτές ομάδες όπως οι Ρομά ή οι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής αφορούσε αυτές τις ομάδες. Στο πλαίσιο του εθνικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, και ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο “Αποστολή Άνθρωπος” αναλαμβάνουν να εμβολιάσουν ανασφάλιστα βρέφη, νήπια και παιδιά. Τα εμβόλια θα προσφερθούν δωρεάν από την οργάνωση στις 17 Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή μέχρι την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στη διεύθυνση Βενιζέλου 30 για να προσκομίσουν τα βιβλιάριά τους, ενώ για πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 25410 66304.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr