Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Άβδηρα. Τα λιμάνια και ο ρόλος τους στην ιστορική πορεία της πόλης»

«Άβδηρα. Τα λιμάνια και ο ρόλος τους στην ιστορική πορεία της πόλης»

0
arxaia avdira limani

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991. Ο εορτασμός τους γίνεται σε όλη την Ευρώπη με το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Κάθε χώρα έχει τον δικό της συντονιστικό φορέα. Στην Ελλάδα, που συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1996, τον συντονισμό των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με θεματολογία που αλλάζει ανά διετία. Ως χρόνος εορτασμού ορίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Το θέμα που επιλέχθηκε για τη διετία 2017 – 2018, έχει τον τίτλο «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρές, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες θα προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα θέσουν προβληματισμούς και θα ανοίξουν συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης διοργανώνει την εκδήλωση «Άβδηρα. Τα λιμάνια και ο ρόλος τους στην ιστορική πορεία της πόλης», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 13.30.

Τα Άβδηρα, όπως και οι περισσότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις, αντλούσαν τη δύναμή τους από τη θάλασσα. Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της η πόλη έπρεπε να έχει άμεση σύνδεση με το υγρό στοιχείο. Οι συνθήκες όμως δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την προσπάθεια αυτή. Κλιματικοί και γεωμορφολογικοί παράγοντες μετέβαλλαν το περιβάλλον πολύ συχνά, μετατρέποντάς το από θαλάσσια σε ελώδη και τελικά χερσαία περιοχή. Καταβάλλοντας τιτάνιο αγώνα οι Αβδηρίτες μετατόπιζαν τα λιμάνια τους νοτιότερα, ώστε να μην διακοπεί η απαιτούμενη επαφή με τη θάλασσα. Σήμερα γνωρίζουμε πέντε λιμενικές κατασκευές. Οι δύο βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι λιμενοβραχίονές τους όμως διακρίνονται περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι άλλες τρείς βρίσκονται σήμερα σε χερσαία περιοχή.

Η παρουσίαση θα γίνει με τους εξής τρόπους:

– Διάλεξη

– Ιστορικό περίπατο

– Δωρεάν διανομή έντυπου υλικού

Ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα:

– 11.00 – 11.30. Μουσείο Αβδήρων. Διάλεξη με προβολή διαφανειών

– 11.45 – 13.30. Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων. Περιήγηση στα λιμάνια της πόλης

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί με αυτοκίνητο και πεζή. Θα χρησιμοποιηθούν τα ΙΧ αυτοκίνητα των επισκεπτών, ενώ θα είναι διαθέσιμο και το λεωφορείο του δήμου Αβδήρων. Για επιβίβαση στο τελευταίο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνα συνεννόησης καθημερινά: 25410-51003, 25410-51783

e-mail: efaxan@culture.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…