Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη «γέννηση» του Α.Ο.Ξ. έως σήμερα

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη «γέννηση» του Α.Ο.Ξ. έως σήμερα

0
fasi palia aox

Με διάφορους τρόπους γιορτάζουν την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του Α.Ο.Ξ. παλαίμαχοι, παίκτες και φίλαθλοι

Με διάφορους τρόπους συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και αναφορές για την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του Α.Ο.Ξ. που γιορτάζει φέτος η ξανθιώτικη ομάδα. Μετά την έκθεση που φιλοξενήθηκε στην Εμπορική Λέσχη την εβδομάδα (02-09 Σεπτεμβρίου) των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης με αναμνηστικό υλικό και την έκδοση σχετικού βιβλίου από το Σύλλογο Παλαιμάχων Α.Ο.Ξ., οι ποδοσφαιριστές της τωρινής ομάδας κατά την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο στο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου με τον Ολυμπιακό στα Πηγάδια, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας επετειακά μπλουζάκια που έγραφαν «1967-2017, 50 χρόνια ΑΟΞ».

Επίσης μεμονωμένα αρκετοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, παράγοντες αλλά και φίλαθλοι αναρτούν στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και υλικό από στιγμές αυτών των 50 ετών, ενώ το «Ε» απευθύνθηκε στον συλλέκτη φωτογραφιών κ. Κώστα Μαυρομάτη ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφίες της χρονιάς ανόδου (1989) του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική, εκεί όπου βρίσκεται έως σήμερα.

Η «γέννηση» του ΑΟΞ προήλθε το 1967 από τη συγχώνευση Ασπίδας – Ορφέα

Σε συνέχεια αφιερωμάτων του «Ε» για τα 50 χρόνια «ζωής» του ΑΟΞ παρουσιάζουμε συνοπτικά την ιστορία της ομάδας, από το 1967 έως σήμερα.

Η ιστορία του ΑΟΞ αρχίζει το 1967. Στην Ξάνθη υπάρχουν δύο ομάδες που είναι γνωστές ανά το πανελλήνιο: η Ασπίδα και ο Ορφέας. Η πρώτη έχει ιδρυθεί το 1922 ενώ ο Ορφέας 19 χρόνια νωρίτερα, το 1903. Οι ανάγκες της εποχής, η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων των δύο σωματείων και το γεγονός πως την πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα που να είναι ικανή να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα γέννησαν τον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης το 1967.

Η αρχή ήταν δύσκολη, όπως αναμενόταν, καθώς υπήρχαν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπιστούν αλλά η αγάπη των ανθρώπων για την Ξάνθη και το άθλημα ήταν αρκετή έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν. Για 18 συνεχόμενα χρόνια ο ΑΟΞ βρισκόταν στην Β! Εθνική κατηγορία, με την ομάδα να τερματίζει στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλοί ποδοσφαιριστές πέρασαν και φόρεσαν την φανέλα όπως οι Τσαγκαλίδης, Πατηνιώτης, Λεμονίδης, Φωτίδης, Διαμαντής, Χαϊτίδης, Φραγκάκης, Μπαρμπαλέξης, Νεοχωρίτης, Τσουγκανάτος, Κούσης, Θεοδωρίδης, Γεωργακόπουλος, Δουμπάς, Μουμτζίδης, Χατζηθεοδοσίου, Κοτζαμάνης, Ναβροζίδης, Κυρικλίδης, Βασιλειάδης, Γιαννόπουλος, Λαμπρίδης, Τουργκάι, Ορχάν, Μπέρτος, Αρχοντάκης, Χατζημεστής, Χατζηεφραιμίδης, Τσετινές, Πανίδης, Ψωμάς, Νεζμή, Σουμπέκας, Φωτίου, Μανούκος, Ξανθόπουλος Λαδόπουλος, Πανίδης και πολλοί άλλοι που προσέφεραν στο να βρίσκεται ο ΑΟΞ στις καλύτερες ομάδες της Ελλάδος.

Την χρονιά 1984-1985 έρχεται ο υποβιβασμός στην Γ! Εθνική αλλά μόνο για 365 μέρες καθώς την επόμενη σεζόν ο ΑΟΞ επέστρεψε δυνατότερος.

Το 1988-1989 το όνειρο και οι κραυγές του κόσμου «Εκεί – εκεί στην Α! Εθνική» γίνονται πραγματικότητα Ήρθε η ώρα των πανηγυρισμών, αφού εξασφαλίστηκε η άνοδος την Α! Εθνική. Η ομάδα της Ξάνθης μπήκε πλέον στην κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασισμένη να … ριζώσει και να καθιερωθεί. Η 1η θέση στην βαθμολογία και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με χαρακτηριστική άνεση με τον ΑΟΞ να πραγματοποιεί σπουδαίο 2ο γύρο στο πρωτάθλημα και τον Αχιλλέα Αδαμόπουλου να ανακηρύσσεται 1ος σκόρερ με 30 γκολ είναι λίγα από τα πολλά στοιχεία εκείνης της εντυπωσιακής χρονιάς. Στους σκόρερ και ο Βασίλης Χατζόπουλος με 12 γκολ.

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός μας και ήταν φυσικό στην πρώτη της παρουσία στο πρωτάθλημα της περιόδου 1989 – 1990 να δυσκολευτεί, αλλά τελικά εξασφάλισε την παραμονή καταφέρνοντας να τερματίσει στην 11η θέση. Μάλιστα ο Μαρτσέλο με τον Σάντρο ήταν και οι πρώτοι ξένοι στην ιστορία της ομάδας, ενώ από τα μεγάφωνα του γηπέδου σε κάθε επιτυχία ακουγόταν Βραζιλιάνικα τραγούδια.

Η συνάντηση Θ. Κοκκάλα – Χ. Πανόπουλου το 1991 και η συμφωνία «σταθμός» στην ιστορία της ομάδας

Τα πράγματα δεν ήρθαν ευνοϊκά ούτε την επόμενη αγωνιστική σαιζόν. Έστω και δύσκολα, η ομάδα παρέμεινε στην κατηγορία την τελευταία αγωνιστική. Παράλληλα, υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στον οικονομικό τομέα. Εκεί χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια μακροχρόνια και αξιόπιστη λύση. Οι προσπάθειες του τότε προέδρου Θεόδωρου Κοκκάλα που προσέφερε τεράστιο έργο κατά τη θητεία του και των συνεργατών του έφεραν αποτέλεσμα. Και βρέθηκε η «χρυσή λύση».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας, μια μεγάλη εταιρεία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της ομάδας. Σπόνσορας … Ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ξάνθη, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό η εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. ήταν πρωτοπόρα κι ανέλαβε την ομάδα. Πλέον δεν υπήρχε μόνο Ξάνθη, αλλά SKODA ΞΑΝΘΗ. Η ιστορική συμφωνία «σταθμός» υπογράφηκε στις 10 Οκτωβρίου 1991 και μια νέα σελίδα άνοιξε για την ομάδα, με τον ιδιοκτήτη της ΒΙΑΜΑΡ Χρήστο Πανόπουλο να παίρνει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ και να αναλαμβάνει τα «ηνία» της ομάδας.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής για το ελληνικό ποδόσφαιρο συμφωνίας δεν άργησαν να φανούν. Η «ένεση» στο ταμείο της θρακιώτικης ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από τονωτική. Λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα, έφυγε ένας – ο μεγαλύτερος σίγουρα – «βραχνάς» κι ξεκίνησε αμέσως μια ανοδική πορεία.

Υπήρξε άριστη οργάνωση, έγιναν σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις, αφού υπήρχαν πλέον διαθέσιμα τα χρήματα που απαιτούνταν και αυτό άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Για τα επόμενα χρόνια η Skoda Ξάνθη καθιερώθηκε στη συνείδηση των φιλάθλων ως μια σπουδαία επαρχιακή ομάδα, αλλά και ως μία σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο που κόντραρε όλους τους «μεγάλους». Παράλληλα οι μεγάλοι σύλλογοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για νεαρούς σε ηλικία παίκτες της, οι οποίοι εντυπωσίαζαν με το ταλέντο τους.

Τα επόμενα χρόνια η ξανθιώτικη ομάδα έζησε πολλές ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές, αφού κατάφερε να κερδίσει 4 φορές την έξοδο στο κύπελλο UEFA/Europa League, όμως και να «παλέψει» για την παραμονή της τουλάχιστον δύο φορές.

Το 2014, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο η Ξάνθη κατάφερε ν αφτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της και σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας όπου ηττήθηκε όμως από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 3-1.

Από τη «Skoda» ξανά στον… Α.Ο.Ξ.

Το έτος 2016 είναι ένα νέο σημείο αναφοράς στην ιστορία της ξανθιώτικης ομάδας. Πολλές και ριζικές αλλαγές και σε θέματα που δεν ήταν αγωνιστικά. Με την λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016 και πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου του 2016, η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ Α.Ο. επέστρεψε στις… ρίζες της και πλέον ονομάζεται ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ. Η συνεργασία της ποδοσφαιρικής ομάδας με τη ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε., τερματίστηκε και ως εκ τούτου, ο Σύλλογος που συνέδεσε το όνομά του για 25 συναπτά χρόνια με τον χορηγό του, πορεύεται και πάλι με τις δικές του δυνάμεις και φυσικά υπό την αιγίδα της ΒΙΑΜΑΡ, της εταιρείας του μεγαλομετόχου κ. Χρήστου Πανόπουλου.

Αυτό είχε σαν επακόλουθο πολλές αλλαγές. Από το όνομα και το λογότυπο, μέχρι το γήπεδο και την φιλοσοφία, για να φτάσουμε στο 2017 όπου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια ζωής του ΑΟΞ με την σαιζόν 2017-2018 να είναι η 29η διαδοχική στην κορυφαία κατηγορία της χώρας, μία επίδοση που κατατάσσει την Ξάνθη σε μία από τις ιστορικές ομάδες της χώρας μας.

* Με στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξάνθη: Ομόφωνα αθώοι από το εφετείο Θράκης Πανόπουλος, Συγγελίδης, Πιαλόγλου για τη πολυιδιοκτησία του ΑΟΞ

Άδικος ο υποβιβασμός αλλά είναι πλέον αργά Την αθώωση και των έξι κατηγορουμένων για την π…