Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Όμορφη πόλη;

Όμορφη πόλη;

0

Η Ξάνθη διαθέτει το προνόμιο να είναι μια από τις πιο φυσικά όμορφες πόλεις της Ελλάδος. Κτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, αλλά και διαθέτοντας έναν από τους καλύτερα σωζόμενους παραδοσιακούς οικισμούς, παρουσιάζει ασύγκριτα φυσικά πλεονεκτήματα.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί συμπολίτες μας προβαίνουν σε μια δυσάρεστη διαπίστωση για την πόλη μας. Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι στον Δήμο Ξάνθης επικρατεί μια στασιμότητα σχετικά με την δημιουργία έργων, την επίλυση βασικών προβλημάτων, τη λειτουργία και τις δομές.

Επίσης δεν μπορεί να γίνει κατανοητό αν η στασιμότητα αυτή αποτελεί ένδειξη έλλειψης βούλησης ή έλλειψης ικανοτήτων.

Και αν το πρόβλημα είναι οικονομικό, τότε θα μπορούσε να υπάρξει δικαιολογία. Όταν, όμως, στα αποθεματικά του Δήμου υπάρχουν 12 εκατομμύρια ευρώ, τότε κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί αυτά τα χρήματα δεν επενδύονται σε έργα που έχει τόσο ανάγκη η πόλη.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι η πόλη μας αντιμετωπίζει εδώ και καιρό αρκετά ζητήματα προς επίλυση, τα οποία όμως διαιωνίζονται.

Ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναφερθούν.

1. Φωτισμός. Η Ξάνθη παρουσιάζει σε κεντρικά της σημεία ιδιαίτερα χαμηλό φωτισμό, που δημιουργεί μιαν αίσθηση εγκατάλειψης, αλλά και φόβου σε όσους διαπερνούν τα σημεία αυτά.

2. Αδέσποτα ζώα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων, που μάλιστα επιτίθενται σε πολίτες δημιουργώντας την αίσθηση της ανασφάλειας.

3. Δρόμοι. Πολλοί δρόμοι είναι με λακκούβες και μπαλώματα, προκαλώντας κίνδυνο τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα.

4. Το Κολυμβητήριο. Είναι αδιανόητο να μην λειτουργεί το κολυμβητήριο και να έχει παραδοθεί στην τύχη του και στην συνεχή του καταστροφή.

5. Το Λημνίο. Σημαντικός κεντρικός πνεύμονας για την πόλη, ωστόσο όσοι το επισκέπτονται διαπιστώνουν συνεχώς βανδαλισμούς και καταστροφές.

6. Το Μονοπάτι της ζωής. Έργο εξαιρετικά σημαντικό, ανάδειξη και δημιουργία του Μ. Δερμεντζόπουλου και του Γ. Κωτούλα, που φαίνεται όμως και αυτό να μην έχει καμιά υποστήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

7. Παιδικές Χαρές. Είναι πραγματικά λυπηρό να μην μπορούν τα παιδιά της πόλης να χαίρονται τις παιδικές της χαρές.

8. Φανάρια. Πέρα από το γεγονός ότι συχνά τα φανάρια δεν λειτουργούν, υπάρχει πραγματικά μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της πόλης και μάλιστα σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Η σταδιακή τους κατάργηση και αντικατάσταση από μικρούς κυκλικούς κόμβους, όπως είναι στη Σάρδεων και Περικλέους, θα ήταν μια λύση.

9. Ανάδειξη κτιρίων. Το να μην μπορεί κανείς να επισκέπτεται εμβληματικά κτίρια, όπως το κτίριο προς τιμή του Μάνου Χατζιδάκι και το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.

10. Καθαριότητα και Ανακύκλωση. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στην καθαριότητα, είναι ανάγκη να ξεκινήσει μιαν εκστρατεία σχετικά με την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οι παραπάνω, οπωσδήποτε ενδεικτικές, επισημάνσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ως στόχο να θίξουν πρόσωπα, ούτε, όμως και εκφράζονται από κάποιον ειδικό. Αποτελούν απλώς κοινές διαπιστώσεις μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, που νιώθουν πως η πόλη μας αξίζει περισσότερα και καλύτερα. Οι παραπάνω επισημάνσεις έχουν ως στόχο να θίξουν συνειδήσεις και πρακτικές. Είναι ανάγκη να υπάρξει μιαν αλλαγή. Όχι κατ’ ανάγκη σε πρόσωπα. Αλλά σε νοοτροπία.

Είναι η ίδια νοοτροπία, με την οποία έγινε η ενοποίηση των πλατειών, όραμα του πρώην Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος, που όντως χαιρόμαστε, αλλά χωρίς πρόβλεψη για πάρκιγκ, με ελλιπή φωτισμό και περιττές κατασκευές (σιντριβάνι που κρύβει τον πλάτανο και ημικύκλιες πύλες).

Είναι η ίδια νοοτροπία, με την οποία αντικαταστάθηκε η ονομασία της οδού των Ηρώων Κύπρου με το όνομα παλαιού δημάρχου, του οποίου το όνομα δόθηκε και στον κορυφαίο πνευματικό οργανισμό της Πόλης, αντί του ονόματος του προσώπου που μόχθησε για την στερέωση του οργανισμού αυτού, δηλαδή του Στέφανου Ιωαννίδη.

Είναι η ίδια νοοτροπία, βάσει της οποίας κανείς εκπρόσωπος του Δήμου δεν είχε το σθένος να βγει και να εκφράσει ένα μήνυμα για τον θάνατο του Κ. Θανόπουλου, του ανθρώπου που πάλεψε όσο οποιοσδήποτε άλλος για τη διάσωση της Παλιάς Πόλης, την οποία όλοι γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες.

Νίκος Σεργκενλίδης

Δικηγόρος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Νίκος Σεργκενλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ιατρική των καταστροφών

Με αφορμή δημοσίευμα στο in.gr, το οποίο αναφέρει ότι οι ΜΕΘ στη Θεσσαλία έχουν γεμίσει, μ…