Σχόλια 12/09/17

0
xristidi-filippou
Το 12%
Η 15η Σεπτεμβρίου είναι μια κρίσιμη ημερομηνία για όλη τη Θράκη και κυρίως τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Κι αυτό διότι την ημέρα αυτή θα κατατεθεί το Πόρισμα που έχουν συντάξει τα Επιμελητήρια της περιοχής στο Υπουργείο Οικονομικών για την περιβόητη πλέον υπόθεση του 12%. Έτσι, ενώ η ημερομηνία πλησιάζει, αυξάνεται η σχετική αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης. Μιας υπόθεσης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια και που βέβαια αποτελεί νόμιμη απαίτηση των επιχειρήσεων της Θράκης. Και την οποία επιδότηση εργασίας ως γνωστόν η κυβέρνηση κατήργησε.
-Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων επί του σημαντικού αυτού θέματος.
Γ.Δ.


Ιστορική μνήμη
Πρόσφατα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός πήγε στη γειτονική Καβάλα για την υπογραφή μιας συμφωνίας. Ήταν 6 Σεπτεμβρίου. Και την ημέρα αυτή οι Βούλγαροι γιορτάζουν την εθνική τους γιορτή, διότι το 1885 προσάρτησαν την Ανατολική Ρωμυλία και ξεκίνησαν τους διωγμούς εις βάρος των Ελλήνων της περιοχής. Όταν λοιπόν έρχεται εδώ για πρώτη φορά μετά την κατοχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, δεν μπορούν να διαγραφούν όλα με μονοκονδυλιά. Όταν μάλιστα εκτός των άλλων έχουμε ως περιοχή ανοιχτά θέματα με τη Βουλγαρία που είναι οι σφαγές και οι λεηλασίες που έγιναν στην διάρκεια των τριών κατοχών όπως και οι κλοπές πολιτιστικών θησαυρών. Μια συγγνώμη πάντως για όλα όσα έγιναν και η αναγνώρισή τους ήταν το λιγότερο. Δυστυχώς, τίποτε δεν έγινε.
Γ.Δ.


Δέκα χιλιάδες
Με το σημερινό φύλλο όπως διαπίστωσαν οι αναγνώστες της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, συμπληρώνονται 10.000 φύλλα καθημερινής έκδοσης. Μιας έκδοσης που αισίως συμπλήρωσε τα σαράντα χρόνια και συνεχίζει. Μια συνέχεια που είναι ιδιαίτερα δύσκολη τα τελευταία χρόνια για τον Επαρχιακό Τύπο αλλά και τον πανελλαδικής κυκλοφορίας. Ο Τύπος γενικά δοκιμάζεται με σημαντική μείωση των εσόδων του, ενώ από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει μια αρνητική αντιμετώπιση των θεμάτων που τον απασχολούν. Γενικά η κυβέρνηση δεν συμπαθεί τον Τύπο και κυρίως αυτόν που της ασκεί κριτική.
Τέλος πάντων, εμείς είμαστε εδώ, συνεχίζουμε, και με τη βοήθεια και συμπαράσταση των Ξανθιωτών που αναγνωρίζουν το έργο και την προσφορά στην τοπική κοινωνία της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.
Γ.Δ.


Συμβολή των οδών Γ.Χρηστίδη και Φιλίππου. Αριστερά καθόταν για λίγο διάστημα η λογοτέχνης Κατίνα Βεΐκου- Σεραμέτη. Απέναντι, το αρχοντικό Κωτσιούδη.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Κάποιοι… ξεσαλώνουν
ethniki skoupidiaΕίναι λυπηρό να διαπιστώνεις ότι ελέω των γιορτών και της κοσμοσυρροής κάποιοι εγκαταλείπουν ακόμη και στοιχειωδώς τους κανόνες τήρησης της καθαριότητας ή βρίσκουν ευκαιρία να ξεσαλώνουν, πετώντας τα σκουπίδια τους κυριολεκτικά ΠΑΝΤΟΥ, επαναπαυμένοι ότι οι υπάλληλοι του δήμου είναι υποχρεωμένοι να κανονίσουν για την καθαριότητα της πόλης.
Αποκαλυπτική η εικόνα από τα σκαλιά της Εθνικής Τράπεζας όχι πολύ αργά το βράδυ, με δεκάδες σακούλες και συσκευασίες από σάντουιτς, την ώρα που τα παιδιά παίζουν εκεί, και πολίτες ή και επισκέπτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Πολύ ωραίο το σημείο για να καθίσει κάποιος και να απολαύσει τον… πρωταγωνιστή των γιορτών, σουβλάκι ή σουτζουκάκι, αλλά απογοητευτικό να μην σκέφτεται ότι πρέπει να δώσει το δικαίωμα και στους άλλους να κάνουν την ίδια επιλογή! Έλεος.
Ε.Δ.


Η Ξάνθη στη ΔΕΘ
Το Επιμελητήριο της Ξάνθης μαζί με τις επιχειρήσεις που φιλοξενεί στο περίπτερό του στη ΔΕΘ, αναλαμβάνουν να αναδείξουν τις δυνατότητες και τα προϊόντα του τόπου μας και κυρίως να δώσουν το στίγμα της δυναμικής της επιχειρηματικότητας που έρχεται στην κεντρική διοργάνωση από την ακριτική μας πόλη.
Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου συμμετέχουν φέτος οι επιχειρήσεις: ENA ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Εταιρεία Συμβούλων Ανάπτυξης, HEALTHY LIVING P.C. ΙΚΕ – Εμπορία ειδών υγιεινής διατροφής, SMARTFOODS – Ποπ Κορν, ΓΗΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΗ» – ελαιόπανα, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ «ELEN DI» – Κοσμήματα και ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΟΥΜΟΥΡΑΝ – κατασκευή ξύλινων παρκετών.
Το ΕΒΕ Ξάνθης έχει την εμπειρία να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης και αναμένουμε να επιστρέψουν με τις εντυπώσεις τους από τη φετινή διοργάνωση.
Ε.Δ.


Κρίσιμη καμπή
Οι γιορτές Παλιάς Πόλης τελείωσαν. Εκείνο που απομένει τώρα είναι να γίνει η αποτίμηση των γιορτών. Με ειλικρίνεια και με ευθύνη. Όχι με απονομή επαίνων μεταξύ των διοργανωτών. Υπάρχουν θέματα προς εξέταση και άλλα προς προβληματισμό, όπως η αποχή αρκετών συλλόγων, κάποιων μάλιστα που συμμετείχαν από την αρχή, π.χ. Διόνυσος.
Θα πρέπει επίσης να συζητηθεί το θέμα της προβολής του θεσμού ο οποίος είναι σχεδόν ανύπαρκτος τόσο τοπικά όσο και περιφερειακά.
Είναι γεγονός ότι ο θεσμός διέρχεται κρίση. Οφείλουν οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να εντοπίσουν τις αιτίες και οφείλουν να βρουν λύσεις.
Γ.Δ.


Τα παρατημένα
Στις γειτονικές πόλεις οι δήμοι, μετά από την σχετική ενημέρωση και τον απαραίτητο χρόνο προς τους ιδιοκτήτες, «σήκωσαν» με γερανό τα παρατημένα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια έστειλαν και τον λογαριασμό στους «έξυπνους» ιδιοκτήτες. Κι έτσι άδειασαν αρκετές θέσεις πάρκινγκ.
Ρωτήσαμε και ξαναρωτάμε. Εδώ, στον δήμο Ξάνθης πόσα παρατημένα αυτοκίνητα σήκωσε ο δήμος; Θέλουμε να μάθουμε για να δούμε το αποτέλεσμα. Εκτός εάν δεν την ολοκλήρωσαν την υπόθεση γι’ αυτό και δεν έχουν στοιχεία να μας δώσουν…
Γ.Δ.


Στα… τσακίδια στέλνουν τους επενδυτές
Τελεσίγραφο έως τις 22 Σεπτεμβρίου έδωσε η καναδική εταιρεία El Dorado Gold, με τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, αυτή του χρυσού σε Σάπες και Σκουριές Χαλκιδικής, αν δεν λάβει τις απαραίτητες άδειες για τη συνέχιση της λειτουργίας της που καθυστερούν αδικαιολόγητα, παρά τις 18 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Η εταιρεία τότε θα αποχωρήσει οριστικά από τη χώρα και θα διεκδικήσει από το ελληνικό δημόσιο αποζημιώσεις για τα 3 δισ. που έχει επενδύσει.
Μία ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για θετική αντιμετώπιση των επενδύσεων, η πραγματικότητα έρχεται με ένα μεγαλειώδες «χαστούκι» να τον διαψεύσει άλλη μια φορά. Κι έτσι 2.400 εργαζόμενοι εργάτες, κινδυνεύουν να πάρουν κι αυτοί σύντομα το δρόμο για το ταμείο του ΟΑΕΔ, όπως χιλιάδες άλλοι την τελευταία διετία, λόγω των ιδεολογικών καθηλώσεων μίας κυβέρνησης, που ναι μεν επίσημα καλοδέχεται τους επενδυτές, αλλά στην ουσία τους στέλνει αδιάβαστους, υπονομεύοντας όλες τις μεγάλες επενδύσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του υπουργού Σταθάκη στον πρόεδρο της εταιρίας όταν τον ρώτησε «τι θα απογίνουν οι 2.400 εργαζόμενοι της εταιρείας;» «Να πάνε στον Άδωνη να τους βρει δουλειά» είπε με κυνισμό ο εκατομμυριούχος υπουργός. «Στα τσακίδια» έστειλε την εταιρεία από το προφίλ του στο facebook ο αγράμματος πλην χρυσοοπληρωμένος σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο γνωστός Καρανίκας, πανηγυρίζοντας για την επιτυχία του αγώνα της αριστεράς με το «κεφάλαιο».
Ελάχιστα φαίνεται πως ενδιαφέρει στην ουσία τους ανθρώπους αυτούς η εργασία και ο μόχθος των ανθρώπων του ιδιωτικού τομέα, παρά μόνο το κομματικό τους ακροατήριο που είναι πλέον οι κρατικοδίαιτοι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όλοι οι άλλοι στα τσακίδια!
Να δούμε πότε θα το καταλάβει επιτέλους ο ελληνικός λαός και θα στείλει στα τσακίδια αυτούς που πρέπει…


Οι Τούρκοι διεύρυναν τα σύνορα του χάρτη υγείας και στους μουσουλμάνους της Θράκης
Έχει ξεπεράσει κάθε όριο το θράσος των Τούρκων πολιτικών. Στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν του «δεσμούς» με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με εμφανείς στόχους διεύρυναν – λέει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου – τα σύνορα του χάρτη …υγείας: «διευρύναμε έως εκεί τα σύνορα του χάρτη υγείας. Πληρώνοντας 53 λίρες τον μήνα οι ομογενείς μας που ζουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά. Και δεν φτάνει αυτό ζητά από την Ελλάδα και Βουλγαρία να επιτρέψει σε τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να έρχονται στην Θράκη και να παραλαμβάνουν ασθενείς για να νοσηλεύονται στην Τουρκία!
Δηλαδή ουσιαστικά απαξιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας που με τα όποια προβλήματά του είναι ένα Σύστημα Υγείας, ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και σε καμιά περίπτωση χειρότερο από το δικό τους και καλεί τους έλληνες πολίτες μουσουλμάνους που ζουν, εργάζονται, ασφαλίζονται, πληρώνουν φόρους στην χώρα τους, να πληρώνουν για να πηγαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Τουρκίας και όχι της χώρας τους. Και να επιτρέψουμε και τις αεροδιακομιδές!
Χρόνια τώρα η ίδια ιστορία. Στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν τα αλυτρωτικά τους σχέδια και τον επεκτατισμό τους χρησιμοποιούν σαν πιόνι την μειονότητα της Θράκης.
Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι πρέπει να ξυπνήσουν, να δουν και να αξιολογήσουν με νηφαλιότητα τι ακριβώς συμβαίνει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…