Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η παράταση, της παράτασης για τους δασικούς χάρτες

Η παράταση, της παράτασης για τους δασικούς χάρτες

0
dasikos xartis xanthi17

Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου η τελική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες – Μετά από 8 μήνες κατατέθηκε τώρα τροπολογία για τον τρόπο υποβολής αντιρρήσεων

Από τις 20 Απριλίου, που ήταν η πρώτη προθεσμία, έχουν δοθεί ούτε μία, ούτε δύο, αλλά… τέσσερεις παρατάσεις και νέες καταληκτικές ημερομηνίες

Από τις αρχές του 2017, όταν και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εκκίνηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής ανάρτησης των δασικών χαρτών για όλη την χώρα, υπήρξαν αντιδράσεις, διαφορετικές απόψεις, ενστάσεις αλλά και διαφωνίες για τον τρόπο που το υπουργείο επέλεξε να γίνονται οι ενστάσεις. Κύριο σημείο τριβής το κόστος που απαιτείται για κάθε ένσταση, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε τις μερικές χιλιάδες ευρώ για χωράφια και καλλιέργειες που είχαν λανθασμένα επισημανθεί παλιότερα ως δασική έκταση. Μετά από κάποιες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του αντιτίμου της ένστασης για την επικαιροποίηση της έκτασης του κάθε ιδιοκτήτη, η διαδικασία συνεχίστηκε.

Η παράταση της παράτασης της ένστασης

Η ανακοίνωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή, ενώ στην Ξάνθη οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου. Από τις 20 Φεβρουαρίου δόθηκε η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, η οποία έληγε στις 20 Απριλίου, ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού στις 10 Μαΐου. Λόγω των αντιδράσεων, διαβουλεύσεων και αλλαγών, με την ΚΕΔΕ να απαιτεί να σταματήσει η όλη διαδιακασία, δόθηκε μια νέα παράταση για τις 12 Ιουνίου. Αφού όμως ούτε τότε είχε ολοκληρωθεί η ανάρτηση και επικαιροποίηση, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε κάθετα ότι η τελική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων θα είναι η 27η Ιουλίου, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παράτασης ακόμη και για τους κατοίκους του εξωτερικού, αφού η μερική κύρωση του χάρτη πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράταση δόθηκε για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για να υπάρχει επάρκεια χρόνου, ώστε να αποσταλούν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ. Τελικά ούτε αυτή η προθεσμία τηρήθηκε και η νέα παράταση ήταν μέχρι χθες, 7 Σεπτεμβρίου. Επεκτάθηκε, λοιπόν, εκ νέου η ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων έως τις 25 Σεπτεμβρίου, δίνοντας την τέταρτη κατά σειρά παράταση. Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας, προχθές κατατέθηκε σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο, με την οποία προωθεί βελτιωτικές ρυθμίσεις για τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες.

«Απόλυτη καταληκτική ημερομηνία» – Ενισχύεται η απόφαση Τσιρώνη για τις ‘’οικιστικές πυκνώσεις’’

Ο κ. Φάμελλος την χαρακτήρισε ως «απόλυτη καταληκτική ημερομηνία», αναμένοντας την εναρμόνιση των επτά τελευταίων δήμων της χώρας. Ταυτόχρονα, στην εν λόγω τροπολογία νομοθετείται και η «υπουργική απόφαση Τσιρώνη» για τις οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου για τους δασικούς χάρτες σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω απόφαση δεν πρέπει να συγχέεται με το νόμο των αυθαιρέτων, αλλά εξυπηρετεί την εξέλιξη του έργου των δασικών χαρτών, ενώ δεν προβλέπει την πολεοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών. Μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η απόφαση Τσιρώνη για εξαίρεση των αυθαιρέτων οικισμών που είναι εντός δασικών εκτάσεων, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την υπουργική απόφαση μη συνταγματική, καθώς η υπαγωγή των εν λόγω αυθαίρετων οικισμών σε ειδικό νομικό καθεστώς εξαιρούμενο από την διαδικασία των δασικών χαρτών δεν οριοθετούνταν, ούτε δικαιολογούνταν νομικά.

Χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις η πρώτη φάση του δασικού χάρτη στην Ξάνθη

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 59.462 αντιρρήσεις, εκ των οποίων 9.800 χωρίς παράβολα, 14.217 χωρίς την καταβολή του τέλους αντίρρησης και 9.045 αφορούν αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος. Το υπουργείο υπολογίζει ότι το 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δασικών χαρτών. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης, Παναγιώτης Μουχταρίδης, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ανάρτησης ήταν κάτι νέο για την χώρα, ενώ εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται αφορούν περιοχές που έχουν ήδη δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και χωρίζονται ανάλογα με τα όσα ίσχυαν προ του Καποδιστριακού σχεδίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, στην πρώτη αυτή φάση δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και πολλές ενστάσεις στην Ξάνθη λόγω των περιοχών που περιλάμβανε η διαδικασία. Το πρόβλημα της αυστηροποίησης του χαρακτηρισμού της δασικής έκτασης αναμένεται να φανεί στην Ξάνθη όταν χαρτογραφηθούν περιοχές όπως το Εύμοιρο και ο Γέρακας. Σε περίπτωση πιθανής ένστασης πληροφορίες παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης που βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δασαρχείου Ξάνθης (Ανατολικής Ρωμυλίας 10), τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 7.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ., καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων και στο τηλέφωνο 25410 69411.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …