Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ‘’Τελική ευθεία’’ για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2017

‘’Τελική ευθεία’’ για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2017

0
giokarinis miliokas papadopoulos

Από τους παλιούς ροκάδες Γιοκαρίνη – Μηλιώκα – Λάκη Παπαδόπουλο στην Ματούλα Ζαμάνη

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 Συναυλία Γιοκαρίνης – Μηλιώκας – Λάκης Παπαδόπουλος

Ήτανε 2, γίνανε 3 και όπου φύγει – φύγει. Τρία… νέα παιδιά, κοντά στα 30, οι Γιοκαρίνης – Μηλιώκας – Λάκης Παπαδόπουλος έρχονται απόψε στην κεντρική σκηνή των Γιορτών Παλιάς Πόλης και μαζί τους φέρνουν τα πιο αγαπημένα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών σε μία ιστορία που εξελίσσεται ως εξής: H Γυριστρούλα Ευλαμπία που έγινε Σταρ του σινεμά, έβαλε ρούχα που πλύθηκαν μαζί και έχουνε γίνει ροζ, βάφει τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσες, το σκάει με τον νοσταλγό του Ροκ εν Ρολ, αλλάζει το όνομά της σε Βασιλική και είναι στο θάλαμο 9 για το καλό της. Η συνέχεια της ιστορίας επί σκηνής.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, αν και ανήκει στον ευρύτερο χώρο της rock, έχει δώσει πολλά τραγούδια σε καλλιτέχνες από τον χώρο της λαϊκής μουσικής. Είναι γνωστός και με το όνομα ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ. Ο Γιάννης Γιοκαρίνης σπούδασε κλασσική μουσική παρόλα αυτά τον κέρδισε η rock. Από το ‘68 έως το ‘80 έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιάννης Κούτρας, ο Σάκης Μπουλάς, η Αφροδίτη Μάνου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Βιτάλη κ.ά. Ο Γιάννης Μηλιώκας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη δεκαετία του 1980 και συνέχισε κάνοντας θραύση με τραγούδια όπως «Κακοσάλεσι», «Για το καλό μου», «Ροζ», «Ποιμενικό Ροκ», «Γκρέκο Μασκαρά».

Νεανική και Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας και Ύδρας

20:00 Συναυλία Underfly

Οι Underfly δημιουργήθηκαν το 2013 και γνωρίστηκαν μέσα στο Μουσικό Εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη. Έχουν συμμετάσχει σε live εντός και εκτός Ξάνθης. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με alternative-rock κομμάτια καθώς και δικές τους δημιουργίες. Αποτελούνται από τους: Ρωμυλία Μουρβάτη – Φωνή, Θοδωρή Ρωσσίδη – Κιθάρα, Κώστα Καρακώστα – Κιθάρα, Φίλιππο Ρωσσίδη – Mπάσο, Φωτεινή Μυταφίδου – Ντραμς.

Νεανική και Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας και Ύδρας

21:30 Συναυλία MISTY SEVEN

Oι MISTY SEVEN, μια 7μελής μπάντα μαθητών (κάποιοι τελειόφοιτοι) του ωδείου “ΕΥΦΩΝΟ” παρουσιάζει γνωστές alternative pop, rock μουσικές και ελληνικές ρετρό επιτυχίες. Παίζουν οι: Βιργινία Ράπτη και Λυδία Καραγεωργίου – Φωνητικά, Θωμάς Μπαξεβανίδης – Μπάσο, Βεντάτ Ζουμπούλ – Ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Κέλλερ – Πλήκτρα, Γιώργος Παπαδόπουλος – Πιάνο και πλήκτρα, Εμμανουέλα Δημητριάδου – Ντραμς.

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

21:00 Θρακιώτικη παραδοσιακή βραδιά

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης. Φαγητό, ποτό, μουσική και πολύς χορός στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ. «Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται…», έλεγε ο Στράβων. Στα αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει στους όμορφους τόπους της τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 Συναυλία Ματούλας Ζαμάνη

zamani matoulaΗ Ματούλα Ζαμάνη και οι πιστοί της σωματοφύλακες τελειώνουν πανηγυρικά τις καλοκαιρινές τους περιπέτειες κάνοντας απόβαση στην Ξάνθη, στις «Γιορτές Παλιάς Πόλης». Με τραγούδια για ‘’5 Χειμώνες, 6 Καλοκαίρια’’, μουσικές της θάλασσας και του βουνού, της ζωής και των παραμυθιών, της χαράς και του πόνου, ιστορίες που ντύθηκαν με μουσική για τον επερχόμενο της δίσκο, παρανοϊκές διασκευές με 80s ηχόχρωμα, ιππότες της ασφάλτου, τσιγγάνες με κρυφά χαρτιά, γρίφους από τη Βάλια Κάλντα, η Ματούλα ανοίγει ένα παράθυρο στο δικό της κόσμο και μας καλεί σε ένα δυνατό και ευαίσθητο μουσικό ταξίδι με άγνωστο προορισμό, αλλά με πυξίδα πάντα την καρδιά, «επειδή η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος».

Μαζί της οι: Κώστας Νικολόπουλος (Κιθάρες), Θάνος Καζαντζής (Τύμπανα, παντς), Θάνος Σταυρίδης (Ακορντεόν, πλήκτρα), Γιάννης Κονταράτος (Βιολί), Ηλίας Ρότσιας (Μπάσο), Δημήτρης Δημητριάδης: Ήχος, Νίκος Κόλλιας: monitoring, Μελίνα Ζερβάκη: Φωτισμός, Vj

Νεανική και Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας και Ύδρας

20:00 Συναυλία George Caney

O George Caney και η μπάντα του για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια υπόσχονται μια όμορφη βραδιά με pop rnb ήχους, πολύ τραγούδι και χορό στη νεανική σκηνή του Φεστιβάλ. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο “Σημάδι”.

Νεανική και Εναλλακτική Σκηνή Βασ. Σοφίας και Ύδρας

21:30 Συναυλία Fifth Dimension

Οι Fifth Dimension δημιουργήθηκαν το 2015 στο πλαίσιο του Μουσικού Εργαστηρίου του Άγγελου Μουρβάτη. Αποτελούνται από τους: Φίλιππο Ρωσσίδη (κιθάρα), Εβίνα Χατζηασημιάδου (κιθάρα), Γιώργο Βάμπουλα (μπάσο), Κατερίνα Σουλιώτη (φωνή) και Κώστα Καρακώστα (ντραμς). Παίζουν rock και alternative rock μουσική.

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης Εμπορική Λέσχη Ξάνθης

19:30 «Σεμινάρια Capoeira»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και ο δάσκαλός του Ιορδάνης Κασάπογλου μαζί με τους μαθητές του από την ομάδα Capoeira της Jacobina Arte της Ξάνθης, που συμπληρώνουν φέτος 13 χρόνια από την έλευση της Capoeira στην πόλη μας, πραγματοποιούν σεμινάρια (θεωρία – κίνηση) και επιδείξεις.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ

21:00 «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Η αποχαιρετιστήρια βραδιά των Γιορτών Παλιάς Πόλης ανήκει εξ ολοκλήρου στον Μάνο Χατζιδάκι. Μια βραδιά πλημμυρισμένη με μουσική, συνεντεύξεις, προβολές και παρτιτούρες, μια βραδιά σαν εκείνες που έστεκε ο μικρός Μάνος στις μύτες των ποδιών για να μάθει να αποτυπώνει τους ήχους στο σκοτάδι και στο χαρτί. Στην Ξάνθη σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν οι κοινότητες, αλλά οι κάτοικοι είναι οργανωμένοι με την μορφή των συλλόγων. Λειτουργούν περισσότεροι από 20 με διαφορετικά ήθη και έθιμα, γλωσσικά ιδιώματα και θρησκείες, συνεχίζοντας να δίνουν στην Ξάνθη έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο.

Μάνος Χατζιδάκις

«Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες. Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες». Μ.Χ. ‘’Βιογραφικό σημείωμα σε πρώτο πρόσωπο’’. Στο πρόσωπο του Μάνου Χατζιδάκι η Ξάνθη βρήκε την προσωπικότητα εκείνη που μπορεί να την χαρακτηρίζει ως κοσμοπολίτισσα. Στην Ξάνθη, η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχουν, σαν την γλυκιά μελαγχολία της μουσικής του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …