Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η καρδιά της «Λυκειακής» οικογένειας ‘’χτύπησε’’ στην Ξάνθη

Η καρδιά της «Λυκειακής» οικογένειας ‘’χτύπησε’’ στην Ξάνθη

0
lykeion17 synedrio

Με μεγάλη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών και τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων από το Παράρτημα Ξάνθης

Μάγεψαν την πρώτη μέρα οι αδελφές Βουγιουκλή, ενδιαφέρουσα θεματολογία στο συνέδριο και εντυπωσιακό κλείσιμο με την μουσικοχορευτική παράσταση «Θράκη: η μεγάλη γη των θεών»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανέλαβε την διοργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες με την ξενάγηση στον νομό Ξάνθης των 250 περίπου συνέδρων και συνοδών. Ο τίτλος του συνεδρίου «Ο Λαϊκός Πολιτισμός γεφύρι που μας ενώνει» αποδείχθηκε επιτυχής και στην πράξη, αφού ένωσε από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας, φτάνοντας μέχρι την μακρινή Αυστραλία. Από την πρώτη μέρα και την τελετή έναρξης φάνηκε ότι τόσο το επίπεδο διοργάνωσης, όσο και η συμμετοχή του κόσμου. Στην τελετή έναρξης εκτός από την πρόεδρο του Παραρτήματος Ξάνθης, Πέπη Στάντζιου, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του κεντρικού τμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Ελένη Τσαλδάρη, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο πρώην Πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης και ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Παντελής Μπότσαρης. Παρόντες εκτός από τους εκατοντάδες συνέδρους, προέδρους των κατά τόπους Λυκείων και πολλούς Ξανθιώτες ήταν Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ξάνθης, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Προβολή του ξανθιώτικου πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου

lykeion17 vougioukliΜε ένα προσεκτικά επιλεγμένο ρεπερτόριο «Από τη Γη του Ορφέα σ’ όλο τον κόσμο» καθώς περιλάμβανε τραγούδια των Βαλκανίων, της Θράκης, του Πόντου, της Κάτω Ιταλίας αλλά και του Ξανθιώτη Μάνου Χατζιδάκι οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή κατέπληξαν για άλλη μια φορά με την ερμηνεία τους. Σε πολλά τραγούδια οι δύο ταλαντούχες μουσικοί που μεγάλωσαν στην πόλη μας πλαισιώθηκαν επιτυχημένα από χορευτές του Λυκείου, σε μια βραδιά που παρουσίασε μουσικά τα πολλά πρόσωπα της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, καληνυχτίζοντάς μας με το τραγούδι ‘’Καληνύφτα’’ από το Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας, στο οποίο τραγούδησε όλο το κοινό. Το φουαγιέ του αμφιθεάτρου ‘’Καραθεοδωρή’’ στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων, όπου έγινε η τελετή έναρξης και λήξης, είχε διαμορφωθεί με υπέροχο τρόπο όχι μόνο με παραδοσιακές φορεσιές αλλά και πολλά χρηστικά αντικείμενα, παρουσιάζοντας ουσιαστικά ένα θρακιώτικο σπίτι. Όπως τόνισε μιλώντας στο «Ε» η κα Στάντζιου, με την επιλογή των καλλιτεχνών αλλά και των ομιλητών του συνεδρίου έγινε μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστή η πολιτιστική αλλά και γενικότερη πνευματική παραγωγή της περιοχής.

Μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο με πλούσιο θεματολογία από καθηγητές του Δημοκριτείου

lykeion17 thrakiotikospitiΟι ομιλητές του συνεδρίου, που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elisso, προέρχονταν κατά κύριο λόγο από το Δημοκρίτειο. Στην πρώτη ενότητα, που αφορούσε την ιστορία την γλώσσα και τον πολιτισμό της Θράκης και με προέδρους τις κυρίες Ελένη Κοκκίνη και Αφροδίτη Μιχαηλίδου, μίλησε ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Χατζόπουλος για το ιστορικό περίγραμμα της Θράκης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Ξανθιώτισσα Επίκουρη Καθηγήτρια στην Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία του Βαλκανικού Χώρου στο ίδιο τμήμα, κα Αικατερίνη Μάρκου, αναφέρθηκε στην πληθυσμιακή και πολιτισμική σύνθεση στη Θράκη από την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα. Για τα λαϊκά παραμύθια λαών των Βαλκανίων και του Παρευξείνιου χώρου με κοινές λειτουργίες μίλησε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ Μαρία Δημάση. Από την πλευρά της γλώσσας και των γλωσσικών ιδιωμάτων η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή αναφέρθηκε στην συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων και των λαογραφικών συλλόγων σε μια πιθανή αλλαγή στάσης απέναντι στις τοπικές διαλέκτους. Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου αφορούσε τα μέσα μεταβίβασης του λαϊκού πολιτισμού, με τις κυρίες Μαρία Γκράτζιου και Αλεξάνδρα Νικολή στο προεδρείο. Ο Καθηγητής Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ Εμμανουήλ Βαρβούνης ανέπτυξε την διαχείριση της παράδοσης και τον σύγχρονο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό στη Θράκη, ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ Δημήτριος Γουλιμάρης τόνισε την σημασία του χορού ως μέσου μεταβίβασης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης ως φορείς πολλαπλών και σύνθετων νοημάτων ήταν το θέμα της διδάκτορος Λαογραφίας του ΔΠΘ Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη.

lykeion17 eliaΑπό καθηγητές και αποφοίτους άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας έγιναν αναφορές στην μουσική ως κοινή γλώσσα διαλόγου των πολιτισμών, στα τελετουργικά δρώμενα και το λαϊκό θέατρο στην Θράκη και στον Πομακικό λαϊκό πολιτισμό, ενώ η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ, Κάθυ Λιόγα – Στογιάνοβιτς, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και Ιστορίας, αναφέρθηκε στην συμμετοχή του απόδημου ελληνισμού στην διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης. Τις διαλέξεις του συνεδρίου έκλεισε ο φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος, προσπαθώντας να λαογραφήσει την ψυχή της Θράκης. Η τελετή λήξης περιλάμβανε την μουσικοθεατρική παράσταση «Θράκη, η μεγάλη γη των θεών», στην οποία αναβίωσαν επί σκηνής τα σημαντικότερα έθιμα σχεδόν από όλη την Θράκη, πλαισιωμένα με χορούς και τραγούδια και με την συμμετοχή 150 ενήλικων χορευτών κυρίως του Λυκείου Ξάνθης και πολυμελή ορχήστρα ενισχυμένη με ένδεκα τραγουδιστές καθώς και ηθοποιούς της πόλης. Το συνέδριο θεωρείται επιτυχημένο όχι μόνο από την άποψη της διοργάνωσης και της πληρότητας, αλλά και γιατί όλοι οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ξάνθη και την έμπρακτη και ισορροπημένη συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, καταγωγή και θρησκεία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…