Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν άρχισε η «θέρμανση» της αγοράς στα καυσόξυλα

Δεν άρχισε η «θέρμανση» της αγοράς στα καυσόξυλα

0
xila 2017

Χαμηλή η ζήτηση. Οι τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι. 60 – 62 ευρώ το κυβικό.Με 730 ευρώ βγαίνει ο χειμώνας με ξύλα – Με 1.500 ευρώ για πετρέλαιο και ρεύμα

Υπάρχει ενδιαφέρον και για πέλετ, υγραέριο και ηλεκτρικές αντλίες

Δεν έχει αρχίσει να «θερμαίνεται» ακόμη η αγορά στα καυσόξυλα παρότι «από Αύγουστο χειμώνα…», όπως λέει ο λαός και παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας προετοιμασίας για τον χειμώνα. Η αγορά καυσόξυλων βέβαια αφορά τα νοικοκυριά που έχουν ως πηγή θέρμανσης την ξυλόσομπα ή το τζάκι, μια επιλογή που είχε άνθηση στα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα μετά από την εξίσωση του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που εκτίναξε την τιμή του και εξανάγκασε τους πολίτες να κλείσουν τα καλοριφέρ και να στραφούν σε αυτόνομες πηγές θέρμανσης.

Χαμηλή η ζήτηση σε καυσόξυλα – Στα ίδια επίπεδα οι τιμές

«Κάθε χρόνο και πιο πεσμένη είναι η ζήτηση σε ξύλα. Δειλά – δειλά άρχισαν κάποιες παραγγελίες από τέλος Αυγούστου αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα…», αναφέρει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Προμήθειας Δασικών Προϊόντων & Ξύλου Ξάνθης κα Χρυσούλα Γρηγορίου. Τα πρώτα σημάδια ζήτησης ωστόσο δεν είναι ενθαρρυντικά ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για τους ξυλεμπόρους της Ξάνθης που ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν τις προμήθειές τους από τους 21 Συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην ορεινή περιοχή του νομού μας: «Πέρσι ήταν μια καλή χρονιά γιατί ο χειμώνας ήταν βαρύς . Για φέτος δεν ξέρουμε ακόμη, πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτηση. Νομίζω πως ένας λόγος είναι ότι ο κόσμος έχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να πληρώσει. Ήδη πελάτες μας, μας ζητούν να τους δώσουμε βερεσέ… Πώς όμως να δουλέψεις έτσι όταν κι εσύ πληρώνεις τοις μετρητοίς;», αναρωτιέται η κα Γρηγορίου. Όπως λέει, οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές και κυμαίνονται από 60 – 62 ευρώ το κυβικό – χωρικό χύδην (χύμα) ενώ το στοιβαγμένο που δεν έχει κενά κοστίζει 110 – 130 ευρώ το κυβικό.

Τα ξύλα εκ Βουλγαρίας και οι «πονηριές» με τα ΑΦΜ

Όπως ανέφερε η κα Γρηγορίου η ίδια και πολλοί συνάδελφοι της προμηθεύονται εγχώρια καυσόξυλα από τους συνεταιρισμούς της Ξάνθης. Ωστόσο, όπως σημειώνει, είναι υπαρκτό το φαινόμενο κάποιοι να προμηθεύονται ξύλα από την Βουλγαρία. Τα βουλγάρικα ξύλα τα αναγνωρίζουν οι ξυλέμποροι από τις διαφορετικές διαστάσεις τους. «Γνωρίζουμε ότι έρχονται νταλίκες με ξύλα από την Βουλγαρία και ότι μπορεί να γίνονται διάφορες «πονηριές» με τις αποδείξεις . Να κόβονται δηλαδή και αποδείξεις και σε ΑΦΜ ξυλεμπόρων που παλαιότερα συνεργάστηκαν με αυτούς. Εμείς σταθερά επιμένουμε να προμηθευόμαστε ξύλα από τους δικούς μας συνεταιρισμούς, έχοντας ως αρχή να προτιμάμε τα δικά μας προϊόντα. Από ανάγκη κάναμε εισαγωγή από Βουλγαρία για 3 χρόνια όταν είχαμε έλλειψη στην δική μας αγορά».

Με 730 ευρώ βγαίνει ο χειμώνας με ξύλα – Με 1.500 ευρώ για πετρέλαιο και ρεύμα

Να σημειώσουμε πως η αγορά καυσόξυλων παρότι η πιο συμφέρουσα έχει φθίνουσα πορεία και πως έχει «ξεφουσκώσει» ιδιαίτερα μετά την μείωση του ΕΦΚ και την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης: «Πολλοί απ’ αυτούς που είχαν καυστήρες και έβαλαν ξυλόσομπα έχουν επιστρέψει στο πετρέλαιο», σημειώνει η κα Γρηγορίου συμπληρώνοντας πως αυτή η πηγή θέρμανσης περιορίζεται κυρίως στα χωριά ορεινά και πεδινά και σε νοικοκυριά με ηλικιωμένους. Στην πόλη αγοράζουν καυσόξυλα όσοι έχουν τζάκια και τα χρησιμοποιούν ως δευτερεύουσα πηγή θέρμανσης και ότι είναι μικρός ο αριθμός που έχουν ξυλόσομπες μέσα σε διαμερίσματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το κόστος της θέρμανσης με ξύλα είναι το μισό σε σχέση με το πετρέλαιο ή το ρεύμα. Ειδικότερα ένα σπίτι 100 τ.μ. με καλή μόνωση και την ξυλόσομπα σε σωστή θέση μπορεί να αποδώσει καλή θέρμανση για όλο τον χειμώνα σ’ όλο το σπίτι με 123 κυβικά που κοστίζουν 730 ευρώ. Παράλληλα με τα ίδια δεδομένα και η θέρμανση με καλοριφέρ πετρέλαιο αλλά και ηλεκτρικές πηγές θέρμανσης βγάζουν τον χειμώνα με 1500 ευρώ κόστος.

Υπάρχει ενδιαφέρον και για πέλετ, υγραέριο και ηλεκτρικές αντλίες

Η καλή μόνωση του σπιτιού που αποτρέπει την απώλεια θερμότητας είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της θερμαντικής πηγής. Όπως αναφέρει ο μηχανολόγος μηχανικός του τμήματος θέρμανσης της εταιρεία Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης κ. Ριτβάν η κατάσταση της οικοδομής, των σωληνώσεων, της ηλεκτρολογικής σύνδεσης, των κουφωμάτων είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που καθιστούν συμφέρουσα ή όχι μια πηγή θέρμανσης είτε με πέλετ είτε με υγραέριο είτε με αντλίες θερμότητας. Ο κ. Ριτβάν σημειώνει πως υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου για αυτές τις πηγές θέρμανσης και ότι ζητούν ενημέρωση για το κόστος της εγκατάστασης και την απόδοση.

Σε εφαρμογή πρόγραμμα διάθεσης στα ορεινά χωριά

Να σημειώσουμε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή και φέτος στο νομό μας το πρόγραμμα διάθεσης ξύλων σε κατοίκους των ορεινών χωριών (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας). Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το Τμήμα Διαχείρισης που ορίζει- σύμφωνα με την διαχειριστική μελέτη-κάθε χρόνο την ποσότητα και την περιοχή που θα υλοτομηθεί, πέρσι διατέθηκαν στο νομό μας 9.000 χωρικά με 15 ευρώ ενώ το κόστος υλοτόμησης ανέρχεται σε 20 – 21 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις στρατοπέδων σε Ήπειρο, Έβρο και Αιγαίο

Συγχωνεύονται τέσσερα στρατόπεδα στον Έβρο Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) υλοπ…