Τα νέα δεδομένα αναλύει στο «Ε» ο φροντιστής Ηρακλής Ζωγράφος, εξηγώντας τις αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν με την πολυπλοκότητα του νέου συστήματος
Ηρ. Ζωγράφος: «Καλούμε τους γονείς να επισκεφθούν τα φροντιστήρια της πόλης προκειμένου να ενημερωθούν για την εκπαιδευτική πορεία των παιδιών τους»
Πέρασαν και οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη μεταβεί στις πόλεις που θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια της φοιτητικής τους ζωής, όμως οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να ‘’τρέχουν’’, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στο Λύκειο. Συνέντευξη παραχώρησε στο «Ε» ο φιλόλογος και ιδιοκτήτης του ομώνυμου φροντιστηρίου, Ηρακλής Ζωγράφος, κάνοντας ένα απολογισμό των φετινών Πανελλαδικών και των βάσεων εισαγωγής των σχολών, αναλύοντας παράλληλα και το νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες για το Νέο Λύκειο.
Αναμενόμενη πτώση της θετικής κατεύθυνσης από τα μαθηματικά
Όπως είχε σχολιάσει ο ίδιος στο «Ε» μετά το πέρας των εξετάσεων, οι χαμηλές επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων στο μάθημα των μαθηματικών έφεραν και πτώση σε πολλές σχολές της θετικής κατεύθυνσης, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τις σχολές ‘’κύρους’’. «Σχολές όπως Ιατρικής, Νομικής και κάποιες του Πολυτεχνείου παραμένουν κλασικά υψηλά σε ζήτηση και αποτελούν σχολές ‘’κύρους’’ για τους γονείς, που ωθούν τους μαθητές προς τα εκεί, παρότι πλέον δεν υπάρχει η αντίστοιχη επαγγελματική αποκατάσταση», ανέφερε ο ίδιος. Κατά την κατάρτιση των μηχανογραφικών τόνισε πως προτρέπει τους μαθητές να κλείσουν τα μάτια τους και να φανταστούν τον εαυτό τους σε 15 χρόνια, ώστε η επιλογή της σχολής να αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά επιθυμούν. «Είναι πολλές οι περιπτώσεις φοιτητών που παρατούν την σχολή μετά από κάποια χρόνια, κατευθυνόμενοι σε κάτι τελείως διαφορετικό, στο οποίο συχνά διαπρέπουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Το φροντιστήριο «Ηρακλής Ζωγράφος» κατέγραψε για άλλη μια χρονιά θεαματικά αποτελέσματα, με 51 από τους 52 υποψήφιους να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο. «Η φετινή ‘’φουρνιά’’ ήταν πολύ καλοί μαθητές και καλά παιδιά, αλλά κάποιες φορές υπάρχουν υποψήφιοι που απορρίπτουν σχολές στις οποίες θα μπορούσαν να περάσουν».
Το ‘’στοίχημα’’ με το «Νέο Λύκειο»
Μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό χαρακτήρισε ο κ. Ζωγράφος τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο, οι οποίες κάνουν το τοπίο ακόμη πιο θολό για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Α’ Λυκείου. Από τις διακηρύξεις για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει όχι μόνο πανελλαδικές, αλλά και ακόμη τέσσερεις εξετάσεις, δύο στην Β’ Λυκείου και δύο στην Γ’. Οι αρχικές σκέψεις αναφέρουν ότι οι πρώτες εξετάσεις θα γίνονται τον Ιανουάριο και οι δεύτερες τον Ιούνιο, με πιθανότητα οι πρώτες να είναι προαιρετικές. Ο μαθητής θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει την καλύτερη βαθμολογία από τις δύο εξετάσεις, η οποία θα αποτυπωθεί στο εθνικό απολυτήριο. Άγνωστο παραμένει ακόμη κατά πόσο ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου, που θα αποτελεί συνάρτηση της προφορικής βαθμολογίας (υποκειμενική βαθμολόγηση του καθηγητή) και των σύνθετων εργασιών – project που ετοιμάζουν οι μαθητές για τα τέσσερα μαθήματα ειδικής βαρύτητας ανάλογα με την κατεύθυνση. Μέσα στα σενάρια που είναι προς συζήτηση υπάρχει και η πιθανότητα της ελεύθερης εισαγωγής σε κάποιες σχολές χαμηλής ζήτησης μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου και χωρίς εξετάσεις. Οι ενδιάμεσες αυτές εξετάσεις που ονομάστηκαν ‘’κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις’’ θα δίνονται την ίδια μέρα και ώρα σε κάθε Περιφέρεια, με τα θέματα να επιλέγονται περιφερειακά και όχι πανελλαδικά.
Για άλλη μια φορά ο κ. Ζωγράφος χαρακτήρισε πυροτέχνημα τα όσα έχουν ειπωθεί για κατάργηση των πανελλαδικών, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), της οποίας είναι αντιπρόεδρος για δεύτερη χρονιά, έχει κληθεί να υποβάλει πρόταση μετά τις επαφές που είχε με τους υπευθύνους των κομμάτων. Η προσωπική του πρόβλεψη ωστόσο είναι ότι αυτό που θα ψηφιστεί θα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που συζητιέται. Κάλεσε πάντως τους γονείς να επισκεφθούν τους φροντιστές της πόλης μας, που είναι ενημερωμένοι για τα νέα δεδομένα, ώστε μαζί να χαράξουν την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ