Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Υπεγράφη η ένταξη 1035 Νέων Γεωργών από την ΑΜΘ στο Υπομέτρο 6.1

Υπεγράφη η ένταξη 1035 Νέων Γεωργών από την ΑΜΘ στο Υπομέτρο 6.1

0
neoi georgoi 739

Θα τους καταβληθεί η πρώτη δόση του 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης που κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ

Την ένταξη 1.035 πράξεων από την ΑΜΘ στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020» στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016 υπέγραψε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, με 19.917.500 ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι 128 δικαιούχοι από την Ξάνθη. Να σημειωθεί ότι στην απόφαση ανάρτηση οι δικαιούχοι ήταν 1.039.

Ουσιαστικά, η ένταξη αφορά τους αρχικούς δικαιούχους, ενώ παραμένουν εν αναμονή οι 182 εν δυνάμει δικαιούχοι, που προσκόμισαν τα επιπλέον δικαιολογητικά που ζητήθηκαν, αλλά και οι 269 επιλαχόντες για τυχόν αύξηση του προϋπολογισμού.

Ανταγωνιστικότητα μέσω της ηλικιακής ανανέωσης των γεωργών

Το πρόγραμμα αφορά στην οικονομική ενίσχυση νέων που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή τους στη γεωργική απασχόληση καθώς και για την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Στόχος του Προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Η οικονομική ενίσχυση κυμαίνεται από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Κατά μέσο όρο οι δικαιούχοι θα λάβουν 19.000-19.500 ευρώ.

«Πέφτει» με την ένταξη η α’ δόση της ενίσχυσης

Η α’ δόση (70% επί του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται στους δικαιούχους μετά την απόφαση ένταξής τους.

Η β’ δόση (30% επί του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται σε κάθε δικαιούχο μετά την ολοκλήρωση και ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού του/της σχεδίου και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός πέντε ετών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης, εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει τις προϋποθέσεις και εκπληρώσει τους δεσμευτικούς στόχους του επιχειρηματικού του σχεδίου που απαιτούνται για την καταβολή της δεύτερης δόσης, όπως αυτοί προσδιορίζονται στην παρούσα απόφαση ένταξης.

Η αίτηση καταβολής της τελικής πληρωμής (δεύτερη πληρωμή) μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση του τρίτου έτους από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την απόφαση ένταξης. Με την υποβολή της δεύτερης αίτησης πληρωμής ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης της ορθής εφαρμογής του επιχειρηματικού σχεδίου και ολοκλήρωσης της πράξης.

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω Πρόγραμμα -όπως συμβαίνει και με την πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών- δεν απαιτείται συνολική πίστωση, αλλά σε κάθε Περιφέρεια που ολοκληρώνει τη διαδικασία θα δίνεται και εντολή πληρωμής των δικαιούχων Νέων Αγροτών.

Από τρία έως τέσσερα έτη η δέσμευση υλοποίησης

Η ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης Επιχειρηματικού Σχεδίου είναι τα τρία έτη και η μέγιστη τα τέσσερα έτη.

Κάθε δικαιούχος με την ένταξή του στο υπομέτρο 6.1, αναλαμβάνει τις δεσμεύσεις/ υποχρεώσεις που αφορούν στην υλοποίηση επιχειρηματικού σχεδίου με δεσμευτικούς στόχους για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων και την επαγγελματική εξέλιξη του αρχηγού της εκμετάλλευσης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό του σχέδιο, όπως αυτά έχουν υποβληθεί από το δικαιούχο στο ΠΣΚΕ και διαμορφωθεί κατά το διοικητικό έλεγχό. Ειδικότερα κάθε δικαιούχος αναλαμβάνει να τηρεί τις παρακάτω δεσμεύσεις / υποχρεώσεις μέχρι την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και να τηρεί τις επί μέρους χρονικές προθεσμίες επίτευξής τους.

Παρακολούθηση και επίβλεψη από της ΔΑΟΚ των ΠΕ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει την γενικότερη ευθύνη και εποπτεία της οργάνωσης, εφαρμογής και παρακολούθησης του υπομέτρου 6.1.

Η παρακολούθηση και η επίβλεψη της υλοποίησης της πράξης και του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου γίνεται από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των αρμοδίων Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Ορεστιάδας ,της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαεννέα νέοι κτηνίατροι προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια

Οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερις κτηνιάτρους με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέν…