Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα ‘’πάνω κάτω’’ φέρνει η κυβέρνηση στους φυσικοθεραπευτές

Τα ‘’πάνω κάτω’’ φέρνει η κυβέρνηση στους φυσικοθεραπευτές

0
fysikotherapeutes

Ενοποίηση ΤΕΙ με συγχώνευση φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας, αναγνώριση τίτλων κολλεγίων και νέο σύστημα μέσω του οικογενειακού γιατρού αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο

Αν. Παπαδοπούλου: «Ένα ‘’καυτό’’ καλοκαίρι με πολλές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα, που αρχικά θα καθυστερούν την θεραπεία των ασθενών»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) καλεί τους Βουλευτές όλων των kομμάτων να καταψηφίσουν το άρθρο 80 του σχεδίου Νόμου για την οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο επιδιώκει την πλήρη «κατεδάφιση» της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την πλήρη ισοπέδωση των εννοιών και των αρχών και την παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλές αλλαγές που έχουν πλήξει τον κλάδο, τόσο αναφορικά με τις οικονομικές απολαβές, κυρίως μέσω της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τους τίτλους σπουδών.

Ενοποίηση τμημάτων στο σχεδιαζόμενο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

natasa papadopoulouΌπως ανέφερε στο «Ε» η εκπρόσωπος στην Ξάνθη του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Θράκης, ο ΠΣΦ έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην πιθανότητα συγχώνευσης των τμημάτων Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας και πιθανώς και Λογοθεραπείας. Στο πλαίσιο του διαλόγου για την μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κατατέθηκε το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των ανωτέρω τμημάτων και της αλλαγής ονομασίας της σχολής. Η ίδια αναφέρει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβάθμιζε και τις δυο επιστήμες, καταργώντας την αυτονομία των τμημάτων με μόνο κριτήριο την εικαζόμενη εξοικονόμηση πόρων. Αυτό που έχει επισημανθεί είναι ότι το νέο Πανεπιστήμιο, με τμήμα φυσικοθεραπείας με υψηλή βάση εισαγωγής και με μεγάλο ποσοστό πρώτης επιλογής από τους υποψήφιους φοιτητές, θα τους ‘’ανταμείψει’’ με υποβαθμισμένες σπουδές, που θα αλλάξουν την φύση της διδασκαλίας της ειδικότητας. Και αυτό την στιγμή που κάποια επαγγέλματα παραμένουν αυτοδύναμα, όπως αυτό της νοσηλευτικής και μαιευτικής. Το νέο τμήμα που θα προκύψει δεν θα αντιστοιχεί στα διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, αλλά θα αποτελεί μια ελληνική ιδιομορφία που θα προκαλέσει επαγγελματική αναστάτωση, αφού στην διεθνή πρακτική η φυσικοθεραπεία είναι αυτοτελής. Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο χρησιμοποιεί την κοινοτική οδηγία για διευκόλυνση μετακίνησης εργαζομένων από χώρα σε χώρα, εξομοιώνοντας τους αποφοίτους των Δημόσιων ΑΕΙ με τους αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων. Το οξύμωρο είναι ότι το Επιμελητήριο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εγκρίνει ή αναγνωρίζει κανένα από τα προγράμματα φυσικοθεραπείας που παρέχονται από ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα, ενώ το κάνει η ελληνική πολιτεία. «Παρά τις μέχρι τώρα ενστάσεις για εγγραφή των αποφοίτων κολλεγίων στον Πανελλήνιο Σύλλογο, φαίνεται ότι θα αρχίσει να ισχύει, αφού έχει γίνει η αρχική τους αναγνώριση», σημειώνει η κα Παπαδοπούλου.

Εκτός των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των τίτλων σπουδών, οι φυσικοθεραπευτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και τους οικογενειακούς γιατρούς, αφού η παραπομπή θα γίνεται από τους τελευταίους. «Αυτό αναμένεται να καθυστερεί την θεραπεία των ασθενών, αφού ο γενικός ιατρός δεν μπορεί να παραπέμψει απευθείας και θα στέλνει τον ασθενή σε κάποιο ορθοπεδικό ή ρευματολόγο και κατόπιν σ’ εμάς», σχολίασε η ίδια.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…