Νέα καφέ
Όποιο κατάστημα κλείνει για λόγους συνταξιοδότησης κλπ, ανοίγει στη συνέχεια καφέ! Έχει γεμίσει η πόλη με καφέ, το ίδιο η Ελλάδα όλη. Πλέον, με τόσα καφέ παντού , θα πίστευε κανείς πως όλη η χώρα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πίνει καφέδες! Από την άλλη, μειώνονται τα παραδοσιακά, παλιά καφενεία όπου εκεί μοσχοβολούσε ο καφές, ψηνόταν μπροστά σου, τον έπινες σε τραπέζια με μάρμαρο, σε φλιτζάνι κι όχι χάρτινο κύπελο, με ένα ποτήρι παγωμένο νερό και την απαραίτητη συζήτηση. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά και στον καφέ, όπως και σε όλα τα πράγματα. Άραγε αυτό είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο; Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε πως με την ίδια ευκολία που ανοίγουν, κλείνουν κιόλας. Κι αυτό είναι νόμος στην αγορά.
Γ. Δ.
Ποιοι οι σημερινοί δημιουργοί;
Θλίβεται κανείς με την έλλειψη νέων Ξανθιωτών να ασχολούνται με τη συγγραφή ποιημάτων, διηγημάτων, ιστορικών κειμένων, μονογραφιών και εν γένει ασχολία με τη συγγραφή. Απουσιάζει αυτή η πνευματική δημιουργία και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό! Η περίοδος Ιωαννίδη, Σεραμέτη, Γεωργαντζή, Μουσόπουλου, Εξάρχου έχει παρέλθει και συνεχιστές δεν υπάρχουν πλέον. Πνευματική ένδεια, ιδιώτευση, αποχή και έλλειψη ενδιαφέροντος. Χρόνια έχει να εμφανιστεί ένας νέος συγγραφέας Ξανθιώτης με διηγήματα, με ποιήματα ή μυθιστορήματα. Το ερώτημα είναι κι αυτό αμείλικτο: Γιατί αυτή η απουσία; Τι φταίει; Άγνωστο. Εκείνο που έχει σημασία πλέον είναι η πραγματικότητα που δυστυχώς είναι αρνητική στον τομέα αυτόν. Προσωπικά δε διακρίνουμε συνεχιστές, δημιουργούς, συγγραφείς.
Γ. Δ.
«Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;»
Το ερώτημα είναι μεν παλιό αλλά διατηρεί την επικαιρότητά του χρόνια τώρα. Ρωτούν λοιπόν οι πολίτες να μάθουν ποιος και τι φταίει. Και εμφανίζονται απαντήσεις διάφορες. Άλλες ικανοποιητικές εν μέρει, άλλες άστοχες κι άλλες εκτός πραγματικότητας. Κι αυτή η έλλειψη κοινής παραδοχής για το ¨ποιος φταίει¨ ουσιαστικά είναι και η αιτία που δεν προσεγγίζεται η αλήθεια. Έτσι, καταλήγει η κοινή Γνώμη σε μια αποκαρδιωτική διαπίστωση πως ο γιαλός στραβός μεν, αλλά κι εμείς με τους έχοντες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας στραβά αρμενίζουμε.
Γ. Δ.
Πότε επιτέλους το τέλος;
Έτσι, στραβά αρμενίζουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση γιατί διαπιστώνεται έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, για τις συνεχιζόμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων, για την αύξηση του ποσού του χρέους του δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και για μια σειρά μικρών και μεγάλων αποφάσεων που θα πρέπει να παρθούν για να βγει η ελληνική οικονομία από τα Μνημόνια και τη μακρά ύφεση.
Γ. Δ.
Μετασχηματισμός
Μιλώντας πρόσφατα με γνωστό βιοτέχνη της περιοχής μας υπήρξε κοινή η άποψη για το μέλλον του επιχειρείν. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας διαθέτει μια επιχείρηση με εξαγωγικό προσανατολισμό και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα πετυχημένη. Η συζήτηση λοιπόν προσανατολίστηκε στο επιχειρείν και στο μέλλον του νομού μας κι αν υπάρχει μέλλον. Ο συνομιλητής ήταν κατηγορηματικός στην άποψή του ότι το γνωστό παρελθόν των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας έχουν πλέον κάνει τον κύκλο τους. Σήμερα το μέλλον είναι εκτός των παραδοσιακών τομέων και μορφών. Μπήκαμε ήδη δυναμικά στις νέες τεχνολογίες, τα νέα προϊόντα, τις νέες ιδέες και εφαρμογές που έχουν να κάνουν κυρίως με τη ηλεκτρονική. Στην κατεύθυνση αυτή η περιοχή μας υπερτερεί διότι διαθέτει εξειδικευμένα άτομα λόγω της Πολυτεχνικής Σχολής. Άρα απαιτούνται νέα κεφάλαια για να επενδυθούν προς νέες εφαρμογές και προϊόντα.
Γ. Δ.
Εξελίξεις που αφορούν δύο μεγάλες επενδύσεις στο νομό μας
Συγκεκριμένα η μία αφορά μια εν λειτουργία εταιρεία, τα Θερμοκήπια Θράκης στο Εράσμιο και η άλλη τον Όμιλο Ευθυμιάδη στην Ποταμιά που έχει εκμισθώσει το γεωθερμικό πεδίο στην Ποταμιά αλλά με σκοπό να εγκαταστήσει θερμοκήπιο. Ειδικότερα τα Πλαστικά Θράκης (μητρική εταιρεία) ανακοίνωσαν τη συγχώνευση της εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης και Έλαστρον Αγροτική. Πρόκειται για δύο εταιρείες που συνεργάστηκαν για την κατασκευή και λειτουργία και παραγωγική διαδικασία των Θερμοκηπίων στο Εράσμιο. Όπως αναφέρθηκε η συγχώνευση εγκρίθηκε δυνάμει της αποφάσεως του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η οποία καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Σ’ ότι αφορά τον Όμιλο Ευθυμιάδη το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε για την παραχώρηση της χρήσης ακινήτων με δημοπρασία 142,879, 66 τ.μ. στο αγρόκτημα Ποταμιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία και δεν αφορά αυτή καθαυτή την επένδυση η οποία δεν έχει ξεκινήσει.
Μ.Ξ.
Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια
Καλά τα νέα για τον τουρισμό στην περιφέρειά μας. Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και της Fraport (αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος) δείχνουν μια αλματώδη αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με πέρσι πολύ περισσότερο δε με προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη που μαζί με τον τότε αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Μιχάλη Αμοιρίδη έθεσαν ως προμετωπίδα του προγράμματος της περιφέρειας την τουριστική ανάπτυξη. Η περιφέρειά μας βγαίνει από την αφάνεια και μπαίνει στον τουριστικό χάρτη. Γίνεται τουριστικός προορισμός όχι μόνο για Βαλκανικές χώρες αλλά και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως δείχνουν τα στοιχεία. Είναι γεγονός ότι η ανερχόμενη ευκαιρία της χώρας μας είναι ο τουρισμός και πρέπει κι εμείς που έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για πολλές μορφές τουρισμού να τα αξιοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε με δυναμισμό από την πανελλαδική τουριστική πίτα. Και φαίνεται ότι έγινε μια καλή αρχή. Χρειάζεται ωστόσο συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας από τους νυν αρμοδίους τουριστικής προβολής της περιφέρειας. Έχει αναπτυχθεί μια δυναμική που δεν πρέπει να σταματήσει αλλά να επιταχυνθεί.
Μ.Ξ.
Προς τα εμπρός με… την όπισθεν
Κάπως έτσι μοιάζουν οι εξελίξεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο στο οποίο αντιδρούν σχεδόν όλοι και κυρίως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Άσχημη εξέλιξη, χωρίς καμία προοπτική για τα ΑΕΙ και αιτία αναστάτωσης το χαρακτηρίζουν, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των ΑΕΙ, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο απονευρωμένο και άκρως συντηρητικό. Στο θέμα του περίφημου ασύλου, παρότι όλα τα πανεπιστήμια συμφώνησαν να παραμείνει ως έχει και να παρεμβαίνει η αστυνομία όποτε τελούνται παραβατικές πράξεις, το υπουργείο επέμεινε στην απόφασή του. Να εξαρτάται, δηλαδή, η επέμβαση της αστυνομίας από την απόφαση ενός οργάνου, του πρυτανικού συμβουλίου με εκπρόσωπο φοιτητών, το οποίο φυσικά συγκαλείται πολύ δύσκολα. Φυσικά έχουν δει το φως πολλά γύρω από ερευνητικά προγράμματα και κονδύλια που φαγώθηκαν, αλλά πλέον ο τρόπος που θα λειτουργούν μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα γίνεται πολύπλοκος, αντιβαίνοντας στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις μάλιστα έφτασαν να απευθύνουν έκκληση για κάτι που ισχύει και για τόσα άλλα θέματα στην Ελλάδα: «Ψηφίστε κάτι, ό,τι νομίζετε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά μην το αλλάζετε κάθε χρόνο. Αφήστε το για δέκα χρόνια για να μπορούμε να σχεδιάσουμε μια στρατηγική». Προφανώς οι περισσότεροι πολιτικοί έτσι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους. Να αφήσουν φεύγοντας ένα νέο νόμο, μια νέα πραγματικότητα, την οποία θα έρθει να αλλάξει ο επόμενος. Κι όπως λέει το λαϊκό άσμα: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν».
Χ.Δ.
Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές
Κλασικό πλέον το διαφημιστικό σποτ με τον γλάρο που μας συνιστά να προσέχουμε για να έχουμε. Δεν είναι όμως αρκετό. Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Rainbow Warrior στις ελληνικές θάλασσες η Greenpeace έδωσε στην δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες. Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό με το ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τo πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος. Η ρύπανση από πλαστικά είναι μία ασθένεια που έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά των θαλασσών μας, και όπως με κάθε ασθένεια η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού. Από τις παραλίες της χελώνας caretta caretta στη Ζάκυνθο μέχρι τις πιο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς και της Μυκόνου, και από τον βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, τα πλαστικά βρίσκονται παντού, οδηγώντας το ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης περιοδείας του πραγματοποίησε δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο Πέλαγος. Το πρόβλημα της εμφάνισης των πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες έχει ξεκινήσει να καταγράφεται μόλις την τελευταία πενταετία και αυτό είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικό, αφού υποτίθεται ότι έχουμε αποκτήσει μια σχετική οικολογική συνείδηση.
Χ.Δ.
ΠΡΟΣΩΠΑ
Το πρώτο κολυμβητήριο της Ξάνθης. Αριστερά το αναψυκτήριο, αίθουσα χορών και δεξιώσεων.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)