Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Ποδοσφαιριστές με… «τεχνολογία» GPS

Ποδοσφαιριστές με… «τεχνολογία» GPS

0
mixani gps

Με ειδικούς «πομπούς» καταγράφονται και αναλύονται όλα τα δεδομένα των παικτών στις προπονήσεις για τη βελτίωσή τους

Πρωτοπόρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο η ομάδα της Ξάνθης που χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά συστήματα εδώ και τρία χρόνια

Εδώ και καιρό παρατηρούμε στις προπονήσεις της Ξάνθης τους ποδοσφαιριστές της να φοράνε μικρούς «πομπούς» σε μέγεθος όσο περίπου ένα μικρό κινητό, που ενσωματώνονται σε θήκη στα μπλουζάκια προπονήσεων, σε μία εικόνα που θυμίζει μεγάλα ευρωπαϊκά «κλαμπ» και φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η τεχνολογία έχει μπει – για τα καλά – στο χώρο του ποδοσφαίρου. Στην προκειμένη περίπτωση η τεχνολογία μέσω αυτών των GPS όπως είναι η ονομασία τους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό εργαλείο του εκάστοτε γυμναστή και γενικότερα προπονητικού επιτελείου της ομάδας.

Απευθυνθήκαμε στον γυμναστή της Ξάνθης κ. Τάσο Σιδερίδη, ο οποίος μιλώντας αποκλειστικά στο «Ε» μας εξήγησε τη χρήση και χρησιμότητα των συγκεκριμένων μηχανημάτων. Ο 47χρονος γυμναστής τόνισε:

Τ.Σ.: «Είναι μία συσκευή που έχει μπει για τα καλά στο χώρο του ποδοσφαίρου και καταγράφει τα πάντα σχετικά με την «ποιότητα» της προπόνησης του κάθε παίκτη ατομικά. Μπορεί να καταγράψει την επιτάχυνση, πόσα μέτρα καλύπτει σε σπριντ, τι ρυθμό μπορεί να διατηρήσει, την αλλαγή κατεύθυνσης, παλμούς και δεκάδες ακόμη δεδομένα που είναι χρήσιμα για την εξέλιξη και την πρόοδο των προπονήσεων».

Για τη χρήση των δεδομένων ο κ. Σιδερίδης υπογράμμισε:

Τ.Σ.: «Όλα τα δεδομένα συγκεντρώνονται από κάθε παίκτη ατομικά, μιας και ο καθένας έχει προσωπική συσκευή και τα περνάμε στον υπολογιστή όπου τα αναλύουμε σε ειδικό πρόγραμμα που υπάρχει γι’ αυτό το λόγο. Στη συνέχεια ανάλογα με το που μπορεί να δούμε ότι υστερεί κάποιος παίκτης, του δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για τη βελτίωση, ή αν χρειάζεται να εξασκηθεί επάνω σε κάποιες ασκήσεις. Παράλληλα μέσα από αυτά τα δεδομένα μπορούμε να δούμε πως ανταποκρίνονται οι ποδοσφαιριστές σε συγκεκριμένες ασκήσεις και την καταπόνηση, έτσι ώστε να προλάβουμε μυϊκούς τραυματισμούς, ή και να βοηθήσει στην αποθεραπεία τους».

Όσο για το πώς γινόταν παλαιότερα η διαδικασία, χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας ο κ. Σιδερίδης είπε:

Τ.Σ.: «Παλαιότερα γινόταν καταγραφή καρδιακής συχνότητας πριν και μετά τις επιταχύνσεις, και γενικότερα υπήρχε ένα πολύ συγκεκριμένο και «τυποποιημένο» πεδίο για τον τρόπο εργασίας με τους ποδοσφαιριστές. Πλέον με όλες αυτές τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από τα συστήματα έχουμε αμέτρητα οφέλη».

Τα χρησιμοποιούν όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι

Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα – σε ορισμένες περιπτώσεις και πιο εξελιγμένα – συστήματα χρησιμοποιούν όλες οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου, με την τεχνολογία βέβαια να έχει μεταφερθεί και σε άλλα αθλήματα, ενώ η Ξάνθη ήταν από τις πρώτες ομάδες στην Ελλάδα που εφάρμοσαν πριν τρία χρόνια αυτή τη νέα πρακτική στις προπονήσεις της και όπως φαίνεται από τα τελευταία χρόνια όπου η βελτίωση σε παίκτες είναι εμφανής, ενώ και οι τραυματισμοί έχουν μειωθεί, αποδίδει πολύ καλά με τα αποτελέσματα να είναι όχι μόνο προσωρινά αλλά και μακροχρόνια.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ΄ Εθνική: Ηττήθηκε ο Άρης Αβάτου από την Ν. Μηχανιώνα

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 7ης αγωνιστικής Ο Άρης Αβάτου γνώρισε την 4η εκτός έδ…