Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο πολιούχος άφησε… μισό το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Ο πολιούχος άφησε… μισό το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

0
dimotiko29-8-17

Αποχώρησαν σχεδόν όλα τα μέλη της Αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση με κύρια αιτιολογία την επιλογή της ημέρας εορτασμού του πολιούχου Τιμίου Προδρόμου

Ο Χρήστος Μούρκας εκπρόσωπος του δήμου στην Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Ροδόπης – Ορίστηκε η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών με πρόεδρο την Αλεξία Γκιρτζίκη και μέλος τον Σωτήρη Τσιακίρογλου

Με αποχωρήσεις συμβούλων της Αντιπολίτευσης συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης, 29 Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης. Λόγω της ημέρας που επιλέχθηκε για την συνεδρίαση, κατά την οποία η Ξάνθη τιμά τον πολιούχο της Τίμιο Πρόδρομο με αργία στην τοπική αγορά, αποχώρησαν εξ αρχής οι παρατάξεις ‘’Κοινωνία Δημοτών’’, μέλη της παράταξης ‘’Συμμετέχω’’, ο γραμματέας Νίκος Ανταμπούφης, ενώ η παράταξη Καμαρίδη δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση. Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης παρέμειναν στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο η παράταξη Τσιακίρογλου, ο Στέλιος Γουναρίδης από την παράταξη ‘’Συμμετέχω’’ και ο Γιώργος Κολλάρος. Οι λόγοι αποχώρησης ποίκιλλαν, αφού η ‘’Κοινωνία Δημοτών’’ με μια ‘’σκληρή’’ ανακοίνωση, που διάβασε η Ειρήνη Χαριτωνίδου, τόνισε ότι η αξία σεβασμού των ηθών και εθίμων των πολιτών της Ξάνθης είναι ξένη προς τις επείγουσες ανάγκες του Δημάρχου, ο οποίος ασκεί εξουσία «αυτοκρατορικά». Για τον λόγο αυτό αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για το μη σεβασμό της Δημοτικής Αρχής στον υψηλό συμβολισμό της ημέρας». Αποχώρησε επίσης η παράταξη “Πολίτες για την Ξάνθη” του Νίκου Ανταμπούφη, με τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου να αιτιολογεί λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη πρακτική της δημοτικής αρχής, να ορίζει συνεδριάσεις σε ώρες και μέρες κατά τις οποίες αδυνατούν να συμμετάσχουν αρκετοί σύμβουλοι, συνιστά υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αποχώρηση Μπαντάκ και Σουά λόγω… πομακικού πολιτισμού

dimotiko29-8-17 apoxoriseisΆλλος ήταν όμως ο λόγος αποχώρησης δύο εκ των τριών μελών της παράταξης ‘’Συμμετέχω’’, στην οποία επικεφαλής μετά τον Δημήτρη Μπένη έχει εκλεγεί ο κ. Μπαντάκ Σιαμπάν. Όπως ανέφερε εν συντομία ο ίδιος, εν μέσω θορύβου κατά την αποχώρηση των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων, ο ίδιος και ο κ. Μπεκήρ Ογλού Σουά αποχωρούν λόγω συζήτησης για την επιχορήγηση του συνεδρίου του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης με θέμα τον πομακικό πολιτισμό, σημειώνοντας ότι κακώς ο δήμος επιχορηγεί μια τέτοια εκδήλωση, κάνοντας μια αναφορά στο θέμα αυτοπροσδιορισμού, η οποία δεν έγινε κατανοητό από τους περισσότερους παρισταμένους πώς εξηγεί την αποχώρησή τους. Για τον λόγο αυτό προφανώς ο τρίτος σύμβουλος της παράταξης, Στέλιος Γουναρίδης, παρέμεινε στην συνεδρίαση, η οποία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σε ‘’χρόνο ρεκόρ’’, αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία, καθώς σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων βρέθηκαν παρόντες 24. Σχολιάζοντας τις αποχωρήσεις ο Δήμαρχος Ξάνθης υπογράμμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει όποτε παραστεί ανάγκη, σχολιάζοντας παράλληλα ότι κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους που δήλωσαν πως θίχτηκε το θρησκευτικό τους συναίσθημα δεν παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Εκπρόσωπος του δήμου στην Αναπτυξιακή Ροδόπης ο Χρήστος Μούρκας

Ουσιαστικά το επείγον θέμα της συνεδρίασης ήταν ο ορισμός εκπροσώπου του δήμου Ξάνθης στην Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Ροδόπης, η οποία συνεδρίασε χθες, αλλά και στις μελλοντικές συνεδριάσεις. Με καταγεγραμμένο το ‘’λευκό’’ του κ. Κολλάρου, ο οποίος εξήγησε ότι δεν διαφωνεί με την επιλογή των προσώπων αλλά με το όλο σχήμα συνεργασίας, το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε ως εκπρόσωπο τον κ. Χρήστο Μούρκα με αναπληρωτή την κ. Δέσποινα Παρτσαλίδου. Επίσης ορίστηκε η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών με πρόεδρο την κ. Αλεξία Γκιρτζίκη και μέλος τον κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου (ως σχετικού με το αντικείμενο, ενώ αρχικά είχε προταθεί ο κ. Κολλάρος) καθώς επίσης και τον κ. Θανάση Καραγιάννη εκ μέρους των δημοτών. Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι: Δέσποινα Παρτσαλίδου και Γιώργος Κολλάρος.

3.000 ευρώ στο συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης

Με παρέμβασή του ο κ. Τσιακίρογλου στο θέμα συμμετοχής του δήμου Ξάνθης στην υποβολή πρότασης για την ένταξη των Στενών Νέστου και της ευρύτερης περιοχής στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO, τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία να γίνει κάτι ουσιαστικό και να δοθεί υπεραξία στην περιοχή, προτρέποντας την δημοτική αρχή να κατατεθεί μια σοβαρή πρόταση κατόπιν μελέτης. Στη συνεδρίαση αποσύρθηκε η συζήτηση του θέματος του ισολογισμού του δήμου, από τον οποίο απουσίαζε η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, που αναμένεται, ενώ εγκρίθηκε η ενίσχυση του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης με 3.000 ευρώ για την διοργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου Λυκείων Ελληνίδων, η ενίσχυση του αθλητικού συλλόγου Ολυμπιακή Φλόγα με 1.000 ευρώ καθώς επίσης και του Σωματείου Εμπόρων Αυτοκινήτων Καθετοποιημένων Μονάδων με 1.000 ευρώ για την διοργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου του συγγραφέα Π. Συριάνογλου, στην οποία φιλοξενήθηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…