Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς εισπράκτορες η συμφωνία ΚΕΕΕ – «Αυτοδιαχείρισης» για τα πνευματικά δικαιώματα

Χωρίς εισπράκτορες η συμφωνία ΚΕΕΕ – «Αυτοδιαχείρισης» για τα πνευματικά δικαιώματα

0
glezos panel

Ενημέρωση των μελών του ΕΒΕ Ξάνθης από τον μουσικοσυνθέτη και πρόεδρο του ΟΣΔ Γιάννη Γλέζο

Όλα όσα προβλέπει το συμφωνητικό συνεργασίας

Το «καυτό» θέμα της τροποποίησης του νόμου για τα Πνευματικά Δικαιώματα και των «περιπετειών» του έως ότου λάβει την τελική του μορφή,υπό την «σκιά» του σκανδάλου της ΑΕΠΙ που είναι υπό δικαστική διερεύνηση,έθιξε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης ,την Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών για το πρόσφατο συμφωνητικό συνεργασίας για τα πνευματικά δικαιώματα μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) «Αυτοδιαχείριση». Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν δια στόματος του γνωστού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Γλέζου που είναι πρόεδρος της «Αυτοδιαχείρισης» και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη που είναι και συντονιστής της ΚΕΕΕ για την τροποποίηση του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα. Παρόντες ήταν επίσης και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Ροδόπης, κ. Νίκος Αγγελίδης και Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Τι προβλέπει το συμφωνητικό συνεργασίας ΚΕΕΕ – Αυτοδιαχείρισης

Το συμφωνητικό συνεργασίας της ΚΕΕΕ με την «Αυτοδιαχείριση» προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση του κ. Μωραΐτη με τον κ. Γλέζο στη βάση να βρεθεί μια δίκαιη και συμφέρουσα για αμφότερους τους εμπλεκομένους (δημιουργούς και χρήστες) ώστε να αποδεσμευτούν από την ΑΕΠΙ και τους εισπράκτορές της και να χρησιμοποιούν το ρεπερτόριο της Αυτοδιαχείρισης που απαρτίζουν 200 και πλέον δημιουργοί με αμοιβές μειωμένες κατά το ήμισυ. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Γλέζος η Αυτοδιαχείριση παρέχει στους χρήστες μια υπηρεσία streaming που περιέχει καθαρό ρεπερτόριο της Αυτοδιαχείρισης με 12 σταθμούς, διαφορετικά είδη μουσικής που παίζουν 24 ώρες το 24ωρο. Στο δια ταύτα και αφού εξήγησε τι συνέβη με το αρχικό νομοσχέδιο Μπαλτά, πώς και γιατί αποσύρθηκε και τι ακολούθησε όπως και την στάση της σημερινής υπουργού Πολιτισμού σε σχέση με την τροποποίηση του νόμου, ο κ. Γλέζος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή κάνοντας υπομονή 6 μηνών – όπως είπε-έως ότου προσχωρήσουν στην Αυτοδιαχείριση όλοι οι δημιουργοί της ΑΕΠΙ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει διότι : «Η ΑΕΠΙ δεν έχει να πληρώσει τους δημιουργούς γιατί φαγώθηκαν τα λεφτά των χρηστών …». Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από την ΑΕΠΙ μία λύση υπάρχει . Η μεγάλη της δυσκολία αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να μαζέψει χρήματα να κάνει τη διανομή του Ιουνίου. Είναι φαγωμένα τα χρήματα του 2016 και προσπαθεί η Επίτροπος εκ των ενόντων να μαζέψει και να κάνει διανομή. Αν δεν μπορεί τώρα τον Δεκέμβριο δεν θα μπορεί καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι καλλιτέχνες δεν πληρώνονται αναγκαστικά θα φύγουν και όταν φύγουν θα έρθουν σε μας,. Να είστε βέβαιοι. Κάθε μέρα έρχονται σε μας. Δηλαδή σας λέμε ότι αν εσείς αντέξτε για 6 μήνες να μην έχετε ένα τόσο πλούσιο ρεπερτόριο το οποίο όμως κάθε μέρα εμπλουτίζεται μέχρι τέλος της χρονιάς θα έχουν έλθει όλοι. Μας έχουν πει άλλωστε ότι αν δεν εξυγιανθεί η ΑΕΠΙ θα έρθουν σε μας τότε το ρεπερτόριο μας θα δεκαπλασιαστεί».

Η επιστολή 450 δημιουργών στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου

Στο σημείο αυτό ο κ. Γλέζος διάβασε μια επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Κονιόρδου που υπογράφουν 450 δημιουργοί. Σ’ αυτή διακρίνεται η αντίθεσή τους ως προς την διαχείριση του θέματος της ΑΕΠΙ και της τροπολογίας από την υπουργό. Συγκεκριμένα της λένε ότι: «Είστε υπεύθυνη για την συγκάλυψη ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου που αφορά όλη την κοινωνία γιατί αφορά χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τους επιχειρηματίες για λογαριασμό δημιουργών. Με τον τρόπο που χειριστήκατε την υπόθεση όχι μόνο απαξιώσατε για πολλά χρόνια τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών όχι μόνο δώσατε κάθε δικαίωμα στους Ξανθόπουλους να κατηγορούν την επίτροπο, τους χρήστες ή τους δημιουργούς αλλά το χειρότερο ότι κάνατε τα πάντα ώστε ένα μην τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν».Ο κ. Γλέζος διευκρίνισε πως η συμφωνία με την Αυτοδιαχείριση δεν περιλαμβάνει εισπράκτορες αλλά: «Είχαμε την ίδια σκέψη με τον κ. Μωραΐτη. Να μαζεύουμε πνευματικά δικαιώματα χωρίς εισπράκτορες. Αυτό είναι το αυγό του Κολόμβου. Καταφέραμε και κάναμε μια ομαλή καλή δίκαιη συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης και τα χρήματα των χρηστών μέσω των επιμελητηρίων να πηγαίνουν στο λογαριασμό του Οργανισμού». Την άποψή του συμμερίστηκε και ο κ. Μωραΐτης: « Αυτό που ήταν να κάνουμε εμείς το κάναμε. Τώρα εξαρτάται από το σύνολο των επιχειρήσεων αν θέλουν να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε πολύ μεγάλες εξελίξεις και οι πιο σημαντικοί δημιουργοί θα προσχωρούν στην Αυτοδιαχείριση».

Ο αρχικός νόμος Μπαλτά, η απόσυρσή του και ο νόμος της Κονιόρδου

Αναφερόμενος στις «περιπέτειες» της τροπολογίας για τα πνευματικά δικαιώματα από το 2014 ο κ. Γλέζος ανέφερε πως ο αρχικός νόμος Μπαλτά που ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης και έφερε την υπογραφή 8 υπουργών είχε την αποδοχή όλων των χρηστών και των δημιουργών εκτός της ΑΕΠΙ. Όπως είπε το άρθρο 53 προέβλεπε πως αν υπάρχουν καταγγελίες ή κακοδιαχείριση σ’ ένα Οργανισμό να μπορεί να μπαίνει κρατικός επίτροπος να αναλαμβάνει την διοίκηση του Οργανισμού και να εξυγιάνει την εταιρεία και να τιμωρεί τους υπεύθυνους. Επίσης το Άρθρο 45 όριζε αναγκαστική διαπραγμάτευση των Οργανισμών με τους χρήστες. Αυτό ήταν το σημαντικότερο άρθρο: « Η ΑΕΠΙ δεν ήθελε το νομοσχέδιο. Όταν Μπαλτάς ς ήταν στην Κίνα συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απέσυραν το νομοσχέδιο».

«Ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΑΕΠΙ»

Αναφερόμενος στο δικό του αγώνα να μην επαλειφθούν αυτά τα άρθρα και να μην γίνει ένας νόμο κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ΑΕΠΙ διηγήθηκε: «Είχα μάθει τι θα περιέχει το νέο νομοσχέδιο και προτού το καταθέσουν στην Βουλή αλλοιωμένο υπέρ της ΑΕΠΙ έκανα δημόσια δήλωση ότι έχουν βγάλει αυτά τα άρθρα και δημοσιεύτηκε ολόκληρη η άποψή μου σε εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξαγριωθούν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γιατί ένας ιδιώτης και μια εφημερίδα ξέρανε το περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου στην θέση ενός άλλου νομοσχεδίου και αυτοί δεν ξέρανε τίποτε . Όταν διαπίστωσαν ότι το νομοσχέδιο είναι ακριβώς αυτό που είχα παρουσιάσει εγώ έγινε …της τρελής μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ! Eπρόκειτο να καταθέσουν νομοσχέδιο που και τα 58 του άρθρα ήταν υπέρ της ΑΕΠΙ. Υπήρχε άρθρο που έλεγε ότι όταν περισσεύουν αδιανέμητα χρήματα να μπορεί ο Οργανισμός να πληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Δηλαδή να παίρνουν τα χρήματα των καλλιτεχνών για να πληρώνουν τα χρέη τους! Είχαν καταργήσει τον Επίτροπο και την διαπραγμάτευση και καταστρατηγήσανε την Κοινοτική Οδηγία».

«Μια τρύπα στο νερό ο νόμος Κονιόρδου…»

Σ’ ότι αφορά το νόμο που πρόκειται να φέρει η κα Κονιόρδου προς ψήφιση ο κ. Γλέζος δεν φάνηκε ικανοποιημένος και εξήγησε: “Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε το νέο της κας Κονιόρδου που λέει δεν υπάρχει υποχρεωτική διαπραγμάτευση και δεν υποχρεώνει την ΑΕΠΙ να γίνει μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός όπως ορίζει η Κοινοτική Οδηγία, απλά την υποχρεώνει να κάνει συνελεύσεις και να ελέγχεται από ένα εποπτικό συμβούλιο Μ’ άλλα λόγια μια τρύπα στο νερό…”

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…