Σχόλια 21/07/17

0
porto-lagos-ouzaki
Χτίσαν ρέματα
Οι πρόσφατες βροχές και πλημμύρες σε διάφορα μέρη της χώρας και οι ζημιές που προκάλεσαν, έχουν την ερμηνεία τους. Εάν προσέξει κανείς θα παρατηρήσει πως οι σοβαρές περιπτώσεις ζημιών συνέβησαν εκεί όπου κτίσθηκαν ρέματα, μπαζώθηκαν ρυάκια και τελικά εκεί που παρενέβη αρνητικά ο άνθρωπος εις βάρος της φύσης. Δηλαδή, οι νεοέλληνες αυτοί, έφτιαξαν το αυθαίρετό τους κτίριο σε σημείο που δεν έπρεπε. Ήρθε λοιπόν το νερό, βρήκε τη διέξοδό του και προξένησε τη ζημιά. Άρα ποιος φταίει; Όχι πάντως η βροχή και το νερό…
Γ.Δ.


Μειώθηκε στο 1/3 η κατανάλωση τροφίμων – Η φτώχεια είναι εδώ…
Αποκαλυπτική όσο και απογοητευτική για το βιοτικό μας επίπεδο είναι μελέτη της ΤτΕ που καταγραφεί το αποτύπωμα της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι Έλληνες μέσα σε μια 5ετία έχασαν 26% του εισοδήματός τους και υπέστησαν μείωση πλούτου κατά 40%. Και αυτά φυσικά ευθύνονται για την πολύ κατακόρυφη μείωση στην κατανάλωση όχι μόνο σε είδη που θεωρούνται πολυτελείας όπως έφτασε να θεωρείται ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης, που είναι τα πρώτα που κόβονται όταν κόβονται οι μισθοί αλλά ο Έλληνας έκοψε και το φαγητό και όχι για λόγους …δίαιτας αλλά από ανάγκη. Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων εντός σπιτιού μειώθηκε κατά μέσον όρο στο 29,4%. Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%.
Κι όταν φτάνουμε να κόβουμε το φαγητό αυτό σημάνει φτωχοποίηση των νοικοκυριών , φτωχοποίηση της χώρας.
Μ.Ξ.


Συνεχίζεται η πορεία
Και μια ο λόγος για δημοτικές εκλογές, οφείλουμε να πούμε πως εξελίξεις έχουμε και στη δημοτική παράταξη Κοινωνία Δημοτών. Η οποία αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της μετά τις δύο σημαντικές αποχωρήσεις στελεχών της. Προσωπικά εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρξει ηρεμία στην παράταξη και πως συνολικά όλοι μαζί θα συζητήσουν και λύσουν τα όποια διαδικαστικά θέματα τους απασχολούν.
Προφανώς αυτή η διαδικασία θ’ απαιτήσει χρόνο όπως χρόνο θ’απαιτήσει και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα τα οποία επιβάλλουν την απόφαση προσωρινά επικεφαλής να τεθεί ο Μανώλης Φανουράκης, ο οποίος διαθέτει τις γνώσεις και την πείρα για να εκπροσωπεί την παράταξη την περίοδο αυτή. Το τι θα γίνει στο μέλλον, ποια θα είναι η εξέλιξη, αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου.
Γ.Δ.


Παρέα Ξανθιωτών πίνοντας το ουζάκι τους στο τουριστικό περίπτερο του Πόρτο Λάγος αφού έκαναν το μπάνιο τους
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Φιλικά πυρά
Φίλια τα πυρά για το δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου σε βαθμό μάλιστα μη αναμενόμενο. Η υπόθεση κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε αυτήν την εξέλιξη και με παραίτηση ειδικού βάρους που προσδίδει και μια διάσταση πολιτική.
Ο Μίχογλου δεν φανταζόταν ότι μια κοινωνική εκδήλωση θ’ αποκτούσε τέτοια ερμηνεία και μάλιστα από φίλους και κολλητούς. Οι οποίοι ανέδειξαν τις δηλώσεις του δίδοντας σ’ αυτές δημοσιότητα.
Από κει και πέρα τα πράγματα πλέον καθίσταντο δύσκολα διαχειρίσιμα για τον δήμαρχο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Γι’ αυτό και σιώπησε. Οι φίλοι του όμως συνέχισαν και προχθές υπήρξε η παραίτηση Κιατίπη Νίκου. Κι εκεί που προσπάθησε ο Μίχογλου να κερδίσει μειονοτικούς ψηφοφόρους (κρίσιμους στο δήμο του), χάνει ένα στέλεχος το οποίο αποχωρώντας από το συνδυασμό, ασκεί και σκληρή κριτική ως ανεξάρτητος πλέον.
Καθόλου θετική εξέλιξη για το δήμαρχο Τοπείρου εν γένει.
Γ.Δ.


Μοναδικό φαινόμενο
Τα δημοτικά δρώμενα λοιπόν έστω και νωρίς, θα μας απασχολήσουν αρκετά από δω και πέρα. Άλλοτε θετικά και άλλες φορές αρνητικά και με διάθεση κριτικής προς τα πρόσωπα και τις επιλογές τους, αλλά και τις πολιτικές παρατάξεις που αγκυλωμένες στις προκαταλήψεις τους δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ενδιαφέρει τους δημότες που επιζητούν μια δημοτική αλλαγή. Μια αλλαγή που γίνονται προσπάθειες να κερδηθεί αλλά χωρίς τη βοήθεια των αριστερών ψηφοφόρων και κομμάτων π.χ. Σύριζα, ΚΚΕ και λοιπών ανεξάρτητων. Οι οποίοι παγίως κατεβάζουν δικούς τους συνδυασμούς που το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκλέξουν τον επικεφαλής! Στη δε δεύτερη Κυριακή, συνήθως δεν ψηφίζουν κι έτσι χάνεται η εκλογή και η επικράτηση μιας άλλης παράταξης πέραν αυτής της συντηρητικής που δεκάδες χρόνια βρίσκεται στην εξουσία του δήμου μονοπωλώντας την.
Θα υπάρξει απεριόριστος χρόνος για τις αναφορές αυτές με προσέγγιση στην παθογένεια αυτή που βιώνει η Ξάνθη, η μοναδική πόλη σ’ ολόκληρη την Ελλάδα χωρίς δημοτική αλλαγή στο μητροπολιτικό της δήμο.
Γ.Δ.


Δε θέλουν τα διόδια, αλλά… δε θα σκάσουν!
Μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη φορά ήταν η συμμετοχή στη διαδήλωση κατά του νέου σταθμού διοδίων στην Καβάλα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, αυτή τη φορά στον κόμβο του Αγίου Σίλα. Οι διαδηλωτές έκλεισαν το δρόμο για περίπου μία ώρα και κράτησαν πανό με συνθήματα κατά των διοδίων.
Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δυσανασχετεί για την τοποθέτηση των νέων σταθμών διοδίων που επιβαρύνουν κατά πολύ το κόστος των μετακινήσεων, αλλά δεν αποφασίζουν τα διαμαρτυρηθούν μαζικά, παρόλο που με μέριμνα των διοργανωτών είχε μπει και λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά στο σημείο της κινητοποίησης.
Οι τοπικές αρχές φαίνονται πιο αποφασισμένες, αφού, όπως ενημέρωσε η δήμαρχος, άμεσα θα κατατεθεί η προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείεται να ασκηθούν και ασφαλιστικά μέτρα από τον δήμο Καβάλας κατά της Εγνατία Οδού εφόσον προχωρήσει η δημοπράτηση, που αναβλήθηκε εξαιτίας της στάσης εργασίας που έκαναν επί τούτου οι υπάλληλοι της ΑΕ.
Τώρα βέβαια να μη λέμε για την απροθυμία των Καβαλιωτών γιατί στην Ξάνθη κοιμόμαστε εξαρχής στον ύπνο του δικαίου!
Ε.Δ.


Η ανανεωμένη Κοινωνία Δημοτών
Το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο δημοτικό συμβούλιο έχει πλέον η Κοινωνία Δημοτών με τους νέους δημοτικούς συμβούλους που θα κάνουν «ντεμπούτο» στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.
Επικεφαλής της παράταξης τέθηκε ομόφωνα ο Μανόλης Φανουράκης, όπως μας είπαν ο ίδιος και ο Θανάσης Ξυνίδης, ως πιο έμπειρος να ηγηθεί της μείζονος αντιπολίτευσης, αν και συζητήθηκαν άλλα σενάρια.
Ο ίδιος ο επικεφαλής πάντως, φαίνεται έτοιμος να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση. Ωστόσο, στοίχημα αποτελεί και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η παρέμβαση των νέων του δημοτικού συμβουλίου, που μπαίνουν στο Σώμα και μπορούν να αναδείξουν με φρέσκια ματιά κακές πρακτικές του παρελθόντος ακόμη και εντός των συνεδριάσεων, να καταθέσουν προτάσεις και να διαμορφώσουν κλίμα λιγότερο μικροπολιτικό. Επομένως, η απειρία τους θα μπορέσει να αξιοποιηθεί θετικά και προς το συμφέρον του οργάνου στο σύνολό του.
Ε.Δ.


43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Κοντεύει μισός αιώνας από το καλοκαίρι που σημάδεψε όχι μόνο την μεγαλόνησο Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα. Καλοκαίρι επιστράτευσης μετά την τουρκική εισβολή στο βόρειο μέρος του νησιού. Έχοντας γνωρίσει ανθρώπους που ήταν σε ηλικία να θυμούνται εναργώς τα γεγονότα, όπως τουλάχιστον έφταναν σε αυτούς και κυρίως όπως τα έζησαν, ιδίως όσοι κατοικούσαν στα τώρα κατεχόμενα μέρη του νησιού, νιώθω την συναισθηματική φόρτιση της επετείου. Οι παλιότεροι Κύπριοι αισθάνονται εν μέρει υπεύθυνους τους ‘’καλαμαράδες’’, τους τότε Ελλαδίτες, με την συμμετοχή της Χούντας στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Με αυτό σαν αφορμή η Τουρκία εισβάλει πέντε μέρες μετά και αυτό συνεπάγεται και την κατάρρευση όχι μόνο της πραξικοπηματικής κυβέρνησης στην Κύπρο, αλλά και της Χούντας στην Αθήνα. Χιλιάδες νεκροί και άλλοι τόσοι αγνοούμενοι, φρικαλεότητες και από τις δύο πλευρές. Το ‘’Δεν Ξεχνώ’’ των Κυπρίων γίνεται διαχρονικό σύνθημα μνήμης των πατρογονικών εστιών που στερήθηκαν και των δικαιωμάτων που καταπατώνται χρόνια τώρα. Οι τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό με το ναυάγιο των συνομιλιών δεν δίνουν ελπίδα για μια λύση στο άμεσο μέλλον. Ο Κύπριος συγγραφέας Κώστας Μόντης έγραφε: «Πώς να τους πεις πως έπηξε το μελάνι στην πέννα σου, πώς να τους πεις πως έπηξε το αίμα στην καρδιά σου, πώς να τους πεις να μας αφήσουν ήσυχους;». Φίλη από Κύπρο έγραφε χθες: «43 χρόνια δεν τα λες λίγα. Ήμουν μωρό και έγινα μάνα. Κάθε χρόνο η ίδια θλίψη, ο ίδιος κόμπος. Άλυτος. 43 χρόνια. Τα τζιτζίκια σίγασαν όταν ακούστηκαν οι σειρήνες».
Χ.Δ.


Αποχωρήσεις που χαροποίησαν τον Δήμαρχο Ξάνθης
Υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ξάνθης τους τρεις νέους δημοτικούς συμβούλους. Δύο από την παράταξη Πούλιου-Ξυνίδη «Κοινωνία Δημοτών» και έναν από την παράταξη «Συμμετέχω» του Δημήτρη Μπένη. Νέοι άνθρωποι και οι τρεις, λίγο πάνω από τα 30. Χωρίς προηγούμενη εμπειρία στα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά με την βέβαιη πεποίθηση ότι θα έχουν στο πλευρό τους όχι μόνο τους νυν συμβούλους αλλά και τους παλαιότερους και απελθόντες. Γιατί οι νέες ιδέες, η ορμή και η όρεξη για δουλειά έχουν ανάγκη από δίπλα και την εμπειρία. Και αυτή δεν είναι κάτι που μπορείς να κερδίσεις με άλλο τρόπο, παρά μόνο με τον απαιτούμενο χρόνο και την τριβή. Στις δηλώσεις του ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του, όχι τόσο για τα νέα άτομα που πλαισιώνουν το δημοτικό συμβούλιο, όσο για τους κυριότερους πολιτικούς του αντιπάλους, που φαινομενικά του κάνουν την ζωή ευκολότερη. Οι πιο έντονες αντιπαραθέσεις και οι αντίθετες φωνές για τις πράξεις και τις παραλείψεις της νυν δημοτικής παράταξης εκφέρονταν δια στόματος Θανάση Ξυνίδη, Δημήτρη Μπένη και Ηλία Βασιλούδη, μεταξύ άλλων, οι οποίοι αποχώρησαν. Τα χαμόγελα του Δημάρχου στις δηλώσεις του μαρτυρούσαν ότι αισθάνεται πιο ασφαλής, με μια αντιπολίτευση σχετικά αποδυναμωμένη, αν και αυτό θα φανεί στην πράξη. Και ας ισχυρίζεται ο ίδιος ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει αντιπολίτευση, αλλά πλειοψηφίες και μειοψηφίες με κοινό σκοπό το καλό του δήμου. Γιατί το καλό του δήμου έχει εντελώς άλλη σημασία για κάποιους από αυτά που βλέπουμε να γίνονται και κυρίως να μην γίνονται τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…