Χωρίς τη βιομηχανία ανάπτυξη δεν γίνεται
Δεν είναι καινούριο, αλλά καλό είναι να το θυμίζουμε κάπου-κάπου. Κι αυτό, διότι κάποιοι νομίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας κι αυτός των υπηρεσιών, πως αρκούν για την ανάπτυξη ενός τόπου. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως κάνουν λάθος. Διότι αγνοούν την βιομηχανία και βιοτεχνία που δίνουν απασχόληση αλλά και ανάπτυξη σε βάθος δεκαετιών.
Μάλιστα το κλειδί της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας περνά από την ενίσχυση της βιομηχανίας. Ας το’ χουν αυτό υπόψιν τους όσοι αποφασίζουν σ’ αυτόν τον τόπο. Καλός ο τομέας τουρισμού, καλός και του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, αλλά χωρίς βιομηχανία, το οικοδόμημα είναι σαθρό.
Γ.Δ.
Πρώτα ολοκλήρωση, μετά διαγωνισμός
Θ’ ασχοληθούμε για άλλη μια φορά με το κάμπινγκ Μυρωδάτου. Για να πούμε το αυτονόητο που δεν θέλουν να δυο οι υπεύθυνοι στο δήμο Αβδήρων. Εάν βέβαια επιθυμούν όντως να νοικιάσουν το χώρο. Λοιπόν, πρώτα θα πρέπει να « καθαρίσουν» το οικόπεδο, να μην έχει κανένα σκοτεινό σημείο, να είναι τακτοποιημένο όπως λέει ο λαός και μετά να πάνε για τη διαδικασία ενοικίασης. Εάν δεν γίνει αυτό, τους λέμε ότι ματαιοπονούν και άδικα ταλαιπωρούν τους υποψήφιους επενδυτές και τους εαυτούς τους. Κι αν τους εαυτούς τους θέλουν να τους ταλαιπωρήσουν, δικαίωμά τους.
Οι επενδυτές όμως δεν τους φταίνε σε τίποτε να τους κοροϊδεύουν. Αφήνουμε δε ότι χάνει ο δήμος την αξιοπιστία και σοβαρότητά του και σίγουρα έσοδα χιλιάδων ευρώ.
Γ.Δ.
Τα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ
Κάλπικα, μαϊμού και μη γνήσια αποδείχτηκαν πως είναι τα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ που βρέθηκαν πρόσφατα. Λαθραία, απομίμηση και βέβαια κακής ποιότητας όλα όσα οι λαθρέμποροι διακινούσαν είτε μέσω θαλάσσης είτε ξηράς. Η ανακοίνωση της διοίκησης είναι σαφής και ξεκάθαρη. Τα εν λόγω τσιγάρα δεν έχουν καμία σχέση με τα κανονικώς παραγώμενα και φορολογούμενα από το δημόσιο τσιγάρα.
Λόγια απλά, καθαρά και αληθινά.
Γ.Δ.
Νεαρή ξανθιώτισσα σε φωτογραφία με φόντο τη συνοικία Σαμακώβ και το κτίριο του Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού στην οδό Ύδρας. Χρόνος, 17-12-1964
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)
Ποιος πρώτος θα πάρει;
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπάρχουν 22 δήμοι ζωή να’ χουν. Αυτοί λοιπόν οι δήμοι σύμφωνα με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, θα μοιραστούν το υπέρογκο ποσό των δέκα (10) εκατομμυρίων ευρώ για να δημιουργήσουν σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)
Δεν θα αμφισβητήσω τα λεγόμενα του κυρίου υπουργού. Θα μείνω μόνο στο ποσό των 10 εκατομμυρίων για να ρωτήσω, ποιος δήμος πρώτος θα πάρει από το ποσό αυτό για να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα.Διότι μεταξύ μας, το ποσό είναι πολύ μικρό. Το συγκρίνω δε με το ένα εκατομμύριο ευρώ που θα διαθέσει ο δήμος Ξάνθης για το κυνοκομείο…
Άρα, ο Φάμελλος ήρθε μεν, έκανε δηλώσεις αλλά τα όβολα που δήλωσε είναι πάρα πολύ λίγα.
Γ.Δ.
Το πρόβλημα του νερού.
Όλοι έχουν υπόψιν τους ότι η εκτέλεση διαφόρων έργων στις ορεινές περιοχές πως είναι μια δύσκολη διαδικασία και ιδιαίτερα κοστοβόρα. Το ανάγλυφο της περιοχής αυξάνει το κόστος των εργασιών κατά πολύ, γεγονός που έργα αντίστοιχα στις πεδινές περιοχές να έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος.
Βέβαια, αυτό δεν το αναφέρουμε ως δικαιολογία για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο βασικών έργων υποδομής στις ορεινές περιοχές και μάλιστα στην ύδρευση των κατοίκων όπως και στα δίκτυα αποχετεύσεων. Οφείλει ως εκ τούτου η δημοτική αρχή του δήμου Μύκης να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στους τομείς ύδρευσης-αποχέτευσης για τα σημεία του δήμου που παρουσιάζουν ανάγκες. Και σταδιακά, να ξεκινήσει την εκτέλεση αυτών των έργων εντάσσοντάς τα σε Ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα.
Ας ετοιμάσουν τις μελέτες κι ας τρέξουν για την έγκρισή τους, οργανωμένα και με πρόγραμμα. Σε βάθος χρόνου. Με επιμονή στο πρόγραμμα, χωρίς παρεκκλίσεις.
Γ.Δ.
Τα αγαθά κόποις κτώνται
Αυτό επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά οι αριστούχοι υποψήφιοι φοιτητές της Ξάνθης. Τα παιδιά που δεν φείσθηκαν κόπων όχι μόνο την προηγούμενη χρονιά, αλλά σε όλη την πορεία τους στο Λύκειο. Μια μακρόχρονη προετοιμασία για μια κομβική στιγμή στην μαθητική τους ζωή, η οποία με το παρόν σύστημα τους ανοίγει τον δρόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ουσιαστικά για το μέλλον. Και οι επτά μαθητές που μίλησαν στο «Ε» τόνισαν ανεξαιρέτως ότι κομβικό ρόλο στην προσπάθεια και προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις έπαιξαν οι βάσεις που είχαν θέσει ήδη από τον Α’ Λυκείου. Γεγονός που αποδεικνύει την συνέπεια και συνέχεια που απαιτείται στην κατάκτηση της γνώσης, που δεν μπορεί να είναι απόρροια μόνο μιας εντατικής χρονιάς μελέτης. Στις φετινές εξετάσεις κατά κοινή ομολογία τα Μαθηματικά ήταν το μάθημα που ‘’χαντάκωσε’’ όσους μαθητές εξετάζονταν σ’ αυτά. Όχι μόνο λόγω δυσκολίας, αλλά και εξαιτίας της έκτασης των θεμάτων, που ήταν σχεδόν αδύνατον να επιλυθούν από τους μαθητές μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο. Γι’ αυτό και κανένας από τους αριστούχους που μίλησαν, δεν εξετάστηκε στα μαθηματικά. Το γεγονός ότι το μάθημα της Βιολογίας δυσκόλεψε φέτος κάποιους με την κριτική σκέψη που απαιτούσε πέρα από την αποστήθιση, μπορεί να θεωρηθεί θετικό. Γιατί είναι ένα από τα ζητούμενα ετών στην εκπαίδευση. Βέβαια, δεν μπορούμε να απαιτούμε από 17χρονους να έχουν κριτική σκέψη, όταν αυτή δεν την βρίσκουμε ούτε σε χώρους και ηλικίες που είναι αναγκαία. Εξάλλου, όπως οι γνώσεις θέλουν βάσεις, έτσι και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης χρειάζεται προετοιμασία χρόνων, ώστε να γίνουν πολίτες που δεν ‘’παπαγαλίζουν’’ όσοι οι άλλοι θέλουν.
Χ.Δ.
Η Ξάνθη στην σύνοδο G20
«Αστακός» το Αμβούργο από την Πέμπτη με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την έναρξη της μεγάλης συνόδου της G20. Των 20 πιο οικονομικά ανεπτυγνένων χωρών της γης με ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν. Οι διαδηλώσεις αντικαπιταλιστών και περιβαλλοντολόγων είναι πάντα δεδομένες ενώ και οι απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα είναι πάντα ένας μεγάλος φόβος. Τα βλέμματα λοιπόν όλης της υφηλίου ήταν στραμμένα τις προηγούμενες μέρες στο Αμβούργο. Το μεσημέρι της Παρασκευής, γύρω στις 14:30, σε ένα διάλειμμα των εργασιών της συνόδου την οποία ασφαλώς κάλυπταν όλα τα κορυφαία ειδησεογραφικά μέσα του πλανήτη, έκανε μια ανέλπιστη εμφάνιση η Ξάνθη. Το CNN, παρά τις μεγάλες κόντρες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κατέγραψε τις συνομιλίες της συνόδου. Στο διάλειμμα, λοιπόν, αυτής της οικουμενικής σημασίας συνάντησης παρουσίασε ένα αφιέρωμα στα πλέον όμορφα μέρη του κόσμου. Αντιπροσωπευτικές εικόνες από κάθε χώρα, τοποθεσίες που μπορούν να χαρακτηριστούν σήμα κατατεθέν της κάθε περιοχής. Την Ελλάδα εκπροσώπησε σ’ αυτό την αναφορά η πόλης μας και συγκριμένα η παλιά πόλη της Ξάνθης. Προβλήθηκε ένα από τα πλέον ενδεικτικά και γνωστά τμήματά της, η γωνία της οδού Ορφέως με τα πρώην χειμερινά Ηλύσια, το σημείο όπου σήμερα είναι η Δημοτική Πινακοθήκη. Εκατομμύρια τηλεθεατές γνώρισαν έστω και στιγμιαία τις ομορφιές της πόλης μας.
Χ.Δ.
Δίχρονος μπόμπιρας έχωσε το κεφάλι του στα κάγκελα και εγκλωβίστηκε…
Ζωηρός δίχρονος μπόμπιρας παίζοντας στο μπαλκόνι του σπιτιού του, διαμέρισμα του 2ου ορόφου της πολυκατοικίας επί της οδού Θεσσαλονίκης 7, έχωσε το κεφάλι του στα κάγκελα και εγκλωβίστηκε. Χρειάστηκε επέμβαση της Πυροσβεστικής η οποία ειδοποιήθηκε και κατέφτασε άμεσα. Οι πυροσβέστες επεχείρησαν με την ειδική διασωστική σειρά και χρησιμοποιώντας κόφτη άνοιξαν τα κάγκελα και απελευθέρωσαν το κεφάλι του μικρού χωρίς ευτυχώς το παιδί να τραυματιστεί. Το περιστατικό δεν ήταν σοβαρό ωστόσο ο μικρός πήρε το μάθημά του και στην συνέχεια ηρέμισε στην αγκαλιά των γονιών του.
Μ.Ξ.
Ημερίδα για τα σκουπίδια; Ποια σκουπίδια…
Μια πολύ σημαντική ημερίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού της ΑΜΘ είχε χθες στην Καβάλα. Αφορούσε το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και κεντρικός ομιλητής ήταν ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Ειπώθηκαν πολλά και για την πορεία του ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ αλλά και τις πολιτικές στη διαχείριση που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλείο με τα οποία θα τις στηρίξει. Παρόντες ήταν άπαντες οι δήμαρχοι των μητροπολιτικών δήμων της ΑΜΘ, ο περιφερειάρχης , αντιπεριφερειάρχες , βουλευτές. Από την Ξάνθη μόνο ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, προφανώς γιατί είναι και πρόεδρος του ΣΔΑΝ Ξάνθης. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε τόση αδιαφορία από τους υπόλοιπους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη για θέματα που τους αφορούν άμεσα όπως η Ανακύκλωση, τι λεφτά υπάρχουν διαθέσιμα για τα τοπικά σχέδια των δήμων αλλά ακόμη και πως θα προχωρήσει το ΠΕΣΔΑ στο νομό μας στο οποίο προβλέπεται να γίνει και Μονάδα Επεξεργασίας (ΜΕΑ).
Μ.Ξ.