Σχόλια 05/07/17

0
xanthiotissa-emfylios
Λόγια μόνον;
Δηλαδή, αν ερμηνεύουμε σωστά τις γραφές, ο βίος του σημερινού δημάρχου Ξάνθης Χαρ. Δημαρχόπουλου έχει ημερομηνία λήξης στην ούγια. Αυτό σύμφωνα με τα γραπτά που προφανώς εκφράζουν μεν απόψεις αλλά σίγουρα κάπου στηρίζονται. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά επαναλαμβανόμενο.
Το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει κάπου-κάπου και αναφορές εμμέσως μεν, αλλά γίνονται, ονομάτων που εκδήλωσαν και σχετική επιθυμία να καταλάβουν το αξίωμα δια των εκλογών βέβαια και της αμέριστης βοήθειας των γνωστών κύκλων. Το εάν θα υλοποιηθεί το σενάριο αυτό είναι άγνωστο, διότι θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, πολιτικές, κοινωνικές και κυρίως οικονομικές.
Κατά τα λοιπά, χαιρετίσματα στην εξουσία και στους εξουσιαστές όσο είναι πάνω στο γάιδαρο…
Γ.Δ.


Παραμένει κρυπτόμενος
Και τώρα τι θα έχουν ως επιχείρημα οι εναπομείναντες φανατικοί φίλοι και θαυμαστές του Σώρρα; Ως γνωστόν η Ολομέλεια το Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της επίμαχης απόφασης Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ότι δήθεν ο Σώρρας είναι διαχειριστής 600 δις. Αυτή η απόφαση «εξαφανίζεται» και ακυρώνεται επίσημα.
Εκείνο όμως που δημιουργεί απορίες είναι οι δήθεν εντατικές αναζητήσεις της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και σύλληψη του φυγόδικου Σώρρα που ως γνωστός έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Είναι όντως περίεργο με τέτοια φάτσα ο Σώρρας να μπορεί να κρύβεται. Εκτός εάν βρήκε στέγη και τροφή σε κανένα φιλεύσπλαχνο μοναστήρι…
Γ.Δ.


Τα POS και η αντίδραση
Κρίσιμος μήνας ο Ιούλιος. Όχι για τις πιθανές πυρκαγιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αλλά για την υποχρεωτική τοποθέτηση POS σε όλη την αγορά. Η ημερομηνία ως γνωστόν λήγει στο τέλος Ιουλίου και στο «καλάθι» μπαίνουν 85 κλάδοι επαγγελματιών. Η υποχρέωση αυτή βέβαια δημιούργησε αντίδραση από την Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, όπως και από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Όπως και να’ ναι, η ιστορία των πληρωμών με πλαστικό χρήμα ήρθε και θα μείνει και σίγουρα θα εξαπλωθεί και θα γίνει συνήθεια από τους περισσότερους.
Γ.Δ.


Ξανθιώτισσα στην Σιδηροδρομική γέφυρα στο γήπεδο της Ασπίδας. Πίσω μικρό φυλάκιο στο οποίο γινόταν έλεγχος από τους Μάηδες. Περίοδος εμφυλίου πολέμου.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Η Σαμοθράκη τώρα
Ο λαός μας λέει «το’ χει η κούτρα σου να βγάζει ψείρες» και αυτό το γνωμικό ισχύει για το γειτονικό μας Έβρο που συνεχώς κλωτσάει τις ευκαιρίες και ιδού γιατί. Τη μία είναι ο χρυσός που δεν θέλουν να βγει γιατί κάποιοι είπαν ότι θα μολύνει. Ακολούθησε ο ζεόλιθος στον βόρειο Έβρο. Εκεί οι κάτοικοι κυνηγάνε την εταιρεία που εκμίσθωσε την έκταση γιατί θέλουν να κάνουν αυτοί εταιρεία λαϊκής βάσης.
Τώρα είναι η Σαμοθράκη και μια μεγάλη επένδυση αιολικού πάρκου σε βουνό. Ήδη άρχισαν οι γκρίνιες, ήδη εμφανίστηκαν οι Οικολόγοι και άλλοι παπαρολόγοι, ο δήμος σιωπά και κάνει την πάπια. Είναι ν’ απορεί κανείς με τους Εβρίτες πραγματικά…
Γ.Δ.


Δράση υπό πίεση
Η κυβέρνηση στα δυόμισι χρόνια που κρατά τα ηνία της χώρας δρα μόνο υπό πίεση. Δεν έχει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη του προγράμματος εξόδου από την κρίση, δεν πιστεύει στη μέθοδο, ούτε στα εργαλεία που συνιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό πρόβλημα. Από την αμφισημία και την έλλειψη πίστεως πηγάζουν οι διαρκείς αναστολές και οι απίθανες καθυστερήσεις ακόμη και σε αυτονόητες κινήσεις και επιλογές.
Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, αφού ταλαντεύθηκαν επί μακρόν μεταξύ ψευδαισθήσεων και πραγματικού κόσμου, δεν έχουν πια περιθώρια για ψευδολύσεις. Πάνδημο είναι το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανασύνταξη. Όλα τα άλλα έπονται. Και αυτή δεν θα επιτευχθεί με πολιτικές πτωχοπροδρομισμού και πτωχοεπιδομάτων, παρά μόνο με ένα γενναίο άνοιγμα στους δημιουργούς και παραγωγούς της χώρας. Η ελληνική παραγωγή και η δημιουργία χρειάζονται ένα μεγάλο, σαρωτικό κύμα απελευθέρωσης και ενίσχυσης, το μόνο ικανό να καλύψει αποτελεσματικά και γρήγορα το αίτημα του κάθε Ελληνα για εργασία.
Δουλειές θέλει ο τόπος, αυτές διεκδικούν οι πολίτες, ιδιαιτέρως οι νεότεροι που βλέπουν το τρένο της ζωής να περνά χωρίς αυτούς επιβάτες. Αν δεν ανοίξει ο μεγάλος δρόμος για παραγωγή και δημιουργία, η Ελλάδα δεν έχει ούτε τύχη ούτε σωτηρία. Τώρα είναι η ώρα και αυτή η ευκαιρία. Ας το πάρουν απόφαση οι κυβερνώντες και ας πράξουν τάχιστα τα δέοντα. Αλλιώς ας πάνε σπίτι τους…
Τ.Β.


Οι βουλευτές που απέσυραν εν μία νυκτί τον αρχικό νόμο Μπαλτά δεν θα λογοδοτήσουν;
Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που κατήγγειλε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και πρόεδρος του Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση» Γιάννης Γλέζος αναφορικά με τα όσα διαμειφθήκαν με τον αρχικό νόμο Μπαλτά για τα πνευματικά δικαιώματα. Και αναφέρομαι στο πως εν μία νυκτί και χωρίς εξηγήσεις αποσύρθηκε από δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (πέρσι τον Ιούλιο) λίγο πριν κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή κι ενώ ο αρμόδιος υπουργός ήταν στην Κίνα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό! Ένας νόμος που όπως γνωρίζουμε και από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη που ήταν συντονιστής της ΚΕΕΕ στην διαπραγμάτευση με τους ΟΣΔ είχε αποδοχή απ όλους εκτός της ΑΕΠΙ που αποχώρησε απ’ το διάλογο (πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο) και έφερε υπογραφές 8 υπουργών! Κι απ’ την νέα τροπολογία που κατατέθηκε φάνηκε γιατί αποσύρθηκε.
Δηλαδή αυτοί οι βουλευτές απέσυραν το νόμο Μπαλτά για να κάνουν το χατίρι της ΑΕΠΙ που δεν ήθελε δύο συγκεκριμένα άρθρα που της στερούσαν την παντοδυναμία της. Και μετά ξέσπασε το σκάνδαλο…
Αλήθεια εδώ δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη των δύο βουλευτών; Θα διερευνηθούν οι σχέσεις τους με την ΑΕΠΙ και γιατί προέβησαν σ’ αυτή την ενέργεια;
Μ.Ξ.


Η Λήμνος νησί της Καβάλας
Ακούσαμε σε καβαλιώτικο κανάλι τη δήμαρχο Καβάλας κα Τσανάκα και τον δήμαρχο Λήμνου κ. Μαρινάκη να δηλώνουν ότι πολύ σύντομα θα προβούν σε αδελφοποίηση και σε στενότερη συνεργασία. Μάλιστα η κα Τσανάκα είπε ότι η Καβάλα θέλει η Λήμνος να γίνει το νησί της όπως και η Θάσος άλλωστε! Και θυμηθήκαμε κάποια περασμένα χρόνια που το ίδιο έλεγαν οι τότε δήμαρχοι Ξάνθης , Μιχάλης Στυλιανίδης και Λήμνου κ. Χατζηδιαμαντής. Μάλιστα το «Ε» είχε πάρει συνέντευξη τον κ. Χατζηδιαμαντή. Έκτοτε άλλαξαν οι δήμαρχοι και ξεχάστηκαν τα λόγια! Και τώρα σιγά η …Ξάνθη κοιμάται ενώ η Καβάλα υιοθετεί και την Λήμνο!
Μ.Ξ.


Όταν οι λέξεις και τα σύμβολα χάνουν το νόημά τους
Με μία σεμνή τελετή και τρισάγιο τιμήθηκε η μνήμη των 23 εργαζομένων της ΕΡΤ και αλληλέγγυων που στη διάρκεια της διετίας 2013 – 2015 έφυγαν από τη ζωή από αιτίες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το κλείσιμό της. Έγιναν και τα αποκαλυπτήρια μνημείου που δείχνει ανθρώπους να συνωστίζονται και να προσπαθούν να ανοίξουν κάτι σαν πόρτα ασανσέρ. Φυσικά το δούλεμα πήγε σύννεφο στο διαδίκτυο με φράσεις όπως ‘’Σπρώχτε όλοι να διοριστούμε’’, ‘’Στην άκρη να τρουπώσω κι εγώ’’ κ.ά. Τα έκτροπα που έγιναν κατά την τελετή μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννη με Ραχήλ Μακρή, Λαφαζάνη και Στρατούλη να αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η ΕΡΤ λέει για 23 νεκρούς ως συνέπεια του κλεισίματός της. 23 είναι και οι νεκροί του Πολυτεχνείου βάσει του πορίσματος του εισαγγελέα Ζαγκίνη. Ο διευθυντής Δ. Τσακνής έκανε λόγο για το τανκ της ανεργίας και της ανασφάλειας που εισέβαλε στην ΕΡΤ, παρομοιάζοντάς το με το τανκ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο. Το ‘’μαύρο’’ στην ΕΡΤ, άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τον τρόπο που έγινε, έρχεται σαν φάρσα του Πολυτεχνείου. Όπως ακριβώς συνέδεσαν και τον αντιμνημονιακό αγώνα με την αντιδικτατορική πάλη κάνοντας λόγο για νέα χούντα, προδότες σαμαροβενιζέλους κλπ. Όταν οι λέξεις και αυτά που σημαίνουν χάνουν το νόημα και την βαρύτητά τους, φτάνεις αντί να τιμάς κάποιον να τον εξευτελίζεις. Λογικό ήταν να αντιδράσουν πολλοί που συνέκριναν τα μνημεία πεσόντων των πολέμων που είδε η χώρα με κάτι εντελώς υποκειμενικό και αμφισβητήσιμο. Μετά από χρόνια όμως κανείς ίσως δεν θα θυμάται την αλήθεια και το μνημείο θα στέκει εκεί.
Χ.Δ.


Γιορτές και συναυλίες: είναι αρκετά;
Είναι πανθομολογούμενο ότι η Ξάνθη έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο, μια δυνατή παράδοση στον χώρο του πολιτισμού. Κυρίως στις εκδηλώσεις που μετατρέπονται σε σταθερούς θεσμούς και προσελκύουν κόσμο από όλη την χώρα και όχι μόνο. Μετά τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και το Καρναβάλι, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, το Φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων, το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ της ΦΕΞ, το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής, τις βραδιές στο Μονοπάτι της Ζωής από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, ήρθε ο νεοσύστατος Μουσικός Ιούλιος, το Via Egnatia και τόσες άλλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Όλες έχουν σαν κοινό παρανομαστή όχι τους δήμους της περιοχής και την Αντιπεριφέρεια, αλλά τους ανθρώπους αυτής της πόλης. Τους εθελοντές, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων. Αυτοί είναι η καρδιά και η ψυχή κάθε εκδήλωσης. Πέρα όμως από τις γιορτές και τα πανηγύρια στα οποία συμπράττει η τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να δοθεί βάση στην δημιουργία πολιτιστικού κεφαλαίου. Να ενισχυθεί ο εθελοντισμός και η προσφορά, η ενεργός συμμετοχή του κόσμου με νέες ιδέες. Να τείνει ευήκοον ους η κάθε διοίκηση στις φωνές που έχουν να καταθέσουν κάτι δημιουργικά και μένουν στο περιθώριο. Το να πληρώσεις έναν γνωστό καλλιτέχνη για να έρθει να τραγουδήσει μια βραδιά είναι το εύκολο και μπορείς να καυχάσαι γι’ αυτό, ότι έφερες το τάδε μεγάλο όνομα. Τι αφήνει αυτό όμως ως προσφορά στην πόλη; Το δύσκολο και σημαντικό είναι να δημιουργήσεις κάτι που θα έχει βάθος και συνέχεια. Και αν δεν μπορείς να το δημιουργήσεις, να στηρίξεις τουλάχιστον τις πρωτοβουλίες που ήδη υπάρχουν και παλεύουν μόνες με την έλλειψη πόρων και υποδομών.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …