Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καίνε» τα εκκαθαριστικά τις τσέπες των φορολογουμένων

«Καίνε» τα εκκαθαριστικά τις τσέπες των φορολογουμένων

0
ekatharistika

Αύξηση στα 41% τα χρεωστικά εκκαθαριστικά. 4 στα 10 και ο μέσος φόρος στα 1.500 ευρώ. Βαρύς ο πέλεκυς, βαρύ το κλίμα για τα νοικοκυριά

Οι φοροπαγίδες των τεκμηρίων και η «σφαγή» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μιλούν και εξηγούν οι λογιστές, Νατάσσα Μπερμπέρογλου και Κυριάκος Μπουραζάνης

«Καίνε» φέτος τα εκκαθαριστικά από την Εφορία και οι φορολογούμενοι βαρυγκωμούν παίρνοντας στα χέρια την «λυπητερή». Σύμφωνα με την εικόνα που μας παρουσιάζουν δύο λογιστές της πόλης μας, αύξηση κατά 15% τουλάχιστον σε σχέση με πέρσι παρουσιάζουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά και κατά μέσο όρο ο φόρος ανέρχεται 1300 – 1.500 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι πέρυσι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα ανέρχονταν στο 37,9% του συνόλου των υπόχρεων ενώ φέτος το ποσοστό αυτών που πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 41,1%. Δηλαδή περισσότεροι από 4 στους 10 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη δεχθεί απανωτά φορολογικά χτυπήματα θα κληθούν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα «βαριά» εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος.

Βαρύς ο πέλεκυς, βαρύ το κλίμα για τα νοικοκυριά

Όπως εξηγεί η λογίστρια κα Νατάσσα Μπερμπέρογλου τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αυξήθηκαν γιατί μειώθηκαν τα αφορολόγητα και αυξήθηκαν επίσης, οι φορολογικοί συντελεστές. Αυτό είχε σαν συνέπεια να πιάνει 100.000 παραπάνω η «τσιμπίδα» της Εφορίας: «Σύμφωνα με τα στοιχεία 4 στα 10 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και ο μέσος φόρος είναι στα 1.500 ευρώ. Είναι φυσικό να επικρατεί «βαρύ» κλίμα πιο «βαρύ» σίγουρα από πέρσι», σημειώνει η κα Μπερμπέρογλου.

Οι φοροπαγίδες των τεκμηρίων και η «σφαγή» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με τα ίδια μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα και ο λογιστής κ. Κυριάκος Μπουραζάνης επισημαίνοντας πως ο φόρος που πληρώνουν τα νοικοκυριά αυξήθηκε γιατί υπάρχουν οι παγίδες των τεκμηρίων. Εξηγεί δε πως: «όταν ένα αγροτόσπιτο σε χωριό 50 – 60- χρονών και 80 τετραγωνικών έχει τεκμήριο 4.000 και όταν ένα παλιό αυτοκίνητο 1200 κυβικά έχει τεκμήριο 2.000. Κι όταν έχει μειωθεί το αφορολόγητο για τον άγαμο σε 8.636 και τον έγγαμο με δύο παιδιά στα 9.090 είναι φυσική συνέπεια να αυξηθούν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά». Ο κ. Μπουραζάνης συμπληρώνει πως εκεί που είναι η μεγάλη «σφαγή» στα φυσικά πρόσωπα που έχουν ατομικές επιχειρήσεις με εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ καθώς ο συντελεστής είναι 45% και η εργοδοτική εισφορά στα 7,5% και μαζί με την προκαταβολή φόρου ουσιαστικά πληρώνουν 97,5%! «Οι συντελεστές είναι εξοντωτικοί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυξημένο φόρο επίσης πληρώνουν οι αγρότες αλλά και όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα αφού ο συντελεστής αυξήθηκε από 11% στα 15%. Η εικόνα είναι «μαύρη». Αυτό βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά», καταλήγει ο κ. Μπουραζάνης.

Να σημειώσουμε πως την Παρασκευή εκπνέει και η δεύτερη παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών δεν θα δοθεί νέα παράταση. Επισημαίνεται πως η πρώτη δόση του φόρου λήγει στις 31 Ιουλίου και ήδη οι φορολογούμενοι αρχίζουν να κάνουν το κουμάντο τους για να κάνουν την πρώτη «κατάθεση».

Τι λένε τα στοιχεία

Από τα 5,9 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

– Για 2.410.509 φορολογούμενους ή το 41,1% του συνόλου το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν 3,24 δις. ευρώ ή 1.346 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας. Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

– Για 921.663 φορολογούμενους ή μόλις το 15,71% προκύπτει επιστροφή φόρου και οι δικαιούχοι των επιστροφών φόρου θα μοιραστούν 341.524.786 ευρώ. Δηλαδή αναλογούν 370 ευρώ επιστροφή φόρου στον καθέναν -κατά μέσον όρο. Πέρυσι είχαν βγει πιστωτικές 1.018.518 δηλώσεις μέχρι το τέλος της υποβολής Ε1.

– Οι υπόλοιπες 2.532.734 δηλώσεις (43,18% του συνόλου που έχει εκκαθαριστεί) έδειξαν μηδενικό ποσό πληρωμής φόρου. Πέρυσι είχαν βγει μηδενικές 2.772.457 δηλώσεις (ή 45,38% του συνόλου).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…