Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Γιώργος Αποστολίδης για τον μακαριστό Νομάρχη, Κωνσταντίνο Θανόπουλο

Ο Γιώργος Αποστολίδης για τον μακαριστό Νομάρχη, Κωνσταντίνο Θανόπουλο

0
thanopoulos konstantinos grafeio

Ο Ξανθιώτης δικηγόρος εξαίρει την προσφορά του αείμνηστου συναδέλφου του στην διάσωση της παλιάς πόλης της Ξάνθης

Από τον γνωστό Ξανθιώτη δικηγόρο, Γιώργο Αποστολίδη, ο οποίος παρότι διαμένει στην Αθήνα παρακολουθεί στενά όσα αφορούν την γενέτειρά του Ξάνθη, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή. Αφορά τον αείμνηστο πλέον πρώην Νομάρχη Ξάνθης, Κωνσταντίνο Θανόπουλο, τον θάνατο του οποίου πληροφορήθηκε από τον Τύπο. Ανακάλεσε, λοιπόν, στην μνήμη του την γνωριμία τους και τα όσα είχε πληροφορηθεί για την προσφορά του στην Ξάνθη, αλλά και τις αντιδράσεις που συνάντησε στην διάσωση και τον χαρακτηρισμό της παλιάς πόλης ως διατηρητέας. Αναφέρει λοιπόν:

«Κωνσταντίνος Δ. Θανόπουλος, 1937-2017. Στα ‘’Κοινωνικά’’ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 21-7-2017 διάβασα την αναγγελία: ‘’Τον πολυαγαπημένο μας Κωνσταντίνο Δ. Θανόπουλο, δικηγόρο ε.τ., πρ. Νομάρχη Ξάνθης’’ κλπ.

Θυμήθηκα την πρώτη φορά που συνάντησα τον αγαπητό μου συνάδελφο και κάποτε Νομάρχη Ξάνθης Κων. Θανόπουλο, όταν ήλθε στο γραφείο μου στην Αθήνα και μου συστήθηκε ‘’συνάδελφος Θανόπουλος, πληρεξούσιος του Η.Β. κλπ. Μου έχετε κάνει άλλωστε και μήνυση’’.

apostolidisΘυμήθηκα πράγματι ότι πριν από δεκαετίες είχα μηνύσει την αρμόδια Επιτροπή, μέλη της οποίας ήταν ο τότε Νομάρχης, ο Στρατιωτικός Διοικητής και ο Διευθυντής Γεωργίας, διότι (κατά κυβερνητική βέβαια εντολή) είχε αρνηθεί να χορηγήσει άδεια αγοράς ακινήτου στον αδελφικό μου φίλο –αείμνηστο Μεχμέτ Χατζηαλή ‘’Μεμετάκη’’, του οποίου το καλοκαίρι του 1974 γνωστοί εθνικόφρονες της περιοχής είχαν κάψει στο κτήμα του, σπίτι και εγκαταστάσεις. Έκτοτε όμως πληροφορήθηκα και τη μεγάλη προσφορά του Νομάρχη προς την Ξάνθη, της οποίας διέσωσε το παλαιό ιστορικό της τμήμα, το οποίο οι ξανθιώτες, κατά πλειοψηφία, ήθελαν να κατεδαφίσουν, για να κτίσουν πολυκατοικίες. Ειδικότερα θυμούμαι ότι ο εκλεγείς τότε Δήμαρχος Κ. Μπένης, τον οποίο δεν γνώρισα ποτέ προσωπικά, με τους συμβούλους του επισκέφθηκε τον Νομάρχη Κ. Θανόπουλο και διαμαρτυρήθηκε, διότι δεν γνώριζε ποιος διατηρούσε το γνωστό Διάταγμα του Υπουργού Πολιτισμού Κ. Τρυπάνη, με το οποίο χαρακτηρίστηκε διατηρητέα η Παλαιά Πόλη της Ξάνθης. Όταν ο Νομάρχης Θανόπουλος απάντησε ‘’Εγώ’’, ο Μπένης με το Συμβούλιό του απεχώρησε και αργότερα δήλωσε ότι θα πετούσε τον Νομάρχη από το παράθυρο. Τα ίδια περίπου είπε και ο τότε Βουλευτής της Ν.Δ. Θωμάς Αλεξίου.

Η Παλαιά Πόλη της Ξάνθης διασώθηκε χάρη στον αείμνηστο Κ. Θανόπουλο, αλλά και το όνομα του τότε Δημάρχου κοσμεί κεντρικούς δρόμους και Πνευματικά Κέντρα της Ξάνθης. Εκείνο που δεν ξέρω είναι κατά πόσον η πόλη της Ξάνθης θα τιμήσει την τεράστια προσφορά του αειμνήστου Κων. Θανόπουλου, τα λίγα χρόνια που έμεινε εκεί ως Νομάρχης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…