Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ο Δήμος Ξάνθης φορέας κατάρτισης και πρακτικής άσκησης

Ο Δήμος Ξάνθης φορέας κατάρτισης και πρακτικής άσκησης

0
koinofelis ergasia katartisi

Α. Σημαντικό πρόβλημα στις σημερινές ερεβώδεις συνθήκες της σχεδόν υποτυπώδους αγοράς εργασίας στην Χώρα μας είναι η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας και “προϋπηρεσίας” του υποψηφίου συνεργάτη σε μία Επιχείρηση κατά την αναζήτηση εργασίας. Μία διέξοδος θα αποτελούσε η αξιοποίηση των Δομών του Δήμου Ξάνθης ως Φορέα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, δεδομένου ότι εκ του Νόμου μπορεί να οργανώσει Πρόγραμμα άσκησης τελειοφοίτων σπουδαστών ΑΤΕΙ και ΙΕΚ, φοιτητών ΑΕΙ ή άλλων Σχολών, αλλά και ήδη Πτυχιούχων και Αποφοίτων.

Β. Η άσκηση των σπουδαστών ΑΤΕΙ στο Δήμο προβλέπεται στο Δημοτικό Κώδικα, άρ.12 Ν. 1351/1983 (Α’ 56), 11 παρ. 1 Ν. 2327/ 1995 (Α’ 156), 22 παρ. 3 Ν. 2362/1995 (Α’ 247), άρ. 8 Ν. 2817/ 2000 και ειδικότερες διατάξεις και προϋποθέτει για την χρηματοδότησή της σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου την προηγούμενη έκδοση ΚΥΑ των Υπουργών ΥΠΕΠΘ, ΥΠΕΣΔΑΑ, Οικονομικών για το μηνιαίο κόστος γιά έκαστο σπουδαστή για πλήρες ωράριο. Η απασχόληση σπουδαστών και φοιτητών για την πρακτική άσκησή τους και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας δεν ενέχει προσκόμματα από πλευράς ΑΣΕΠ ούτε αντίκειται σε μνημονιακές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις, πολύ περισσότερο που δεν δημιουργεί τις γνωστές ύποπτες καταστάσεις, του τύπου “πάγιες και διαρκείς ανάγκες…”.

Ο Δήμος με στόχο και την διαρκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μπορεί να εκπονήσει και να υλοποιήσει Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ, καθώς και το ΥΠΕΘΟ, βάσει Πιλοτικών Προγραμμάτων και Προγραμματικών Συμβάσεων: παράδειγμα τέτοιου Προγράμματος μπορεί να είναι η Πιλοτική Πρωτοβουλία με τίτλο “Δόκιμοι Σύμβουλοι Διοίκησης ΟΤΑ”. Ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ επί των διαρκώς δημοσιευόμενων Προγραμμάτων απασχόλησης, Δράσεων και Πρωτοβουλιών αρχικής και εναλλασσόμενης κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας κυρίως διά του Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης, που κατά καιρούς προκηρύσσει και επιμελείται τα διάφορα Προγράμματα, μπορεί να αξιοποιήσει την άσκηση Σπουδαστών ΟΑΕΔ από τις Σχολές Μαθητείας (Ν. 2640/ 1998).

Γ. Ο Δήμος στις αδιέξοδες σημερινές συνθήκες απασχόλησης πρέπει να δίνει διεξόδους. Αυτό καλείται να πράξει και με την άσκηση.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
email: ioanniskymionis@yahoo.gr
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΣΑ Νομική Υπηρεσία ΟΑΕΔ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…