Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καλώς ήρθες ΤΑP στην Ξάνθη

Καλώς ήρθες ΤΑP στην Ξάνθη

0
tap 1

Το εργοτάξιο του ΤΑP στη γέφυρα της ΣΕΒΑΘ – Έπιασαν δουλειά 45 εργαζόμενοι από Ξάνθη

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας πως τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι όροι υγιεινής και ασφάλειας

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και μετά την Ροδόπη έκανε την εμφάνιση του και στην Ξάνθη και ήδη είναι εδώ με έργο, με παρουσία.

Το εργοτάξιο του ΤΑP στην γέφυρα της ΣΕΒΑΘ

Από την γέφυρα της ΣΕΒΑΘ, δεξιά σε 150 μέτρα προς Άβδηρα εγκαταστάθηκε εργοτάξιο με μηχανήματα και εργαζομένους. Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ το «Ε» έχουν ήδη προσληφθεί πάνω από 45 άτομα τα οποία θα απασχοληθούν για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στο νομό ενώ υπάρχουν ανοιχτές και θέσεις με ειδικότητες που έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Να σημειώσουμε πως – σύμφωνα με πληροφορίες μας -οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας πως τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι όροι υγιεινής και ασφάλειας από μέρους της εταιρείας.Σε πρώτη φάση όπως κατέγραψε ο φακός του «Ε» που βρέθηκε στο εργοτάξιο οι εργάτες ανοίγουν την τάφρο σύμφωνα με την χάραξη για την τοποθέτηση αργότερα του δικτύου αγωγών. Στο σημείο αυτό ενδεχομένως θα ενωθεί το τμήμα του αγωγού που θα έλθει από τον νομό Ροδόπης. Να σημειώσουμε πως ο ΤΑP είναι το μοναδικό μεγάλο έργο που γίνεται στο νομό μας αλλά και στην περιοχή της Θράκης.

Η πορεία του ΤΑP

Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) ξεκίνησε από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP).Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα –πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία. Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Κατασκευή του αγωγού στην Ελλάδα

Το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα έχει μήκος 550 χιλιόμετρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος τμήμα του TAP. Θα ξεκινάει από τους Κήπους κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στα σύνορα με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής.Το έργο του TAP στην Ελλάδα προβλέπει, εκτός από την τοποθέτηση του ίδιου του αγωγού, την κατασκευή ενός σταθμού συμπίεσης κοντά στους Κήπους με μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ. μ. και ενός δεύτερου σταθμού κοντά στις Σέρρες σε περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού σε 20 δισ. κ. μ. Κατά μήκος της διαδρομής του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα κατασκευαστούν 22 βαλβιδοστάσια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

tap 4

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…