Σχόλια 03/07/17

0
kosynthos-xanthiotissa
Βαλκανοποίηση συντάξεων
Ότι τα νέα για τις συντάξεις γενικώς δεν είναι καλά, ε αυτό μας το απέδειξαν εμπράκτως και το βιώνουμε όλοι οι συνταξιούχοι. Ότι όμως το 2021 η μέση κύρια σύνταξη θα φτάσει στα 620 ευρώ (μεικτά) και στα 144 ευρώ η μέση επικουρική ε, αυτό είναι γερή σφαλιάρα. Δηλαδή, με το χέρι στην καρδιά, θα οδηγηθούν οι συντάξεις σε Βαλκανοποίηση.
Κι αυτό δεν το δηλώνουμε εμείς, αλλά είναι επιστημονική μελέτη των Σάββα Ρομπόλη (καθηγητή Παντείου) και Βασ. Μπέτση (υποψ. Διδάκτορα Παντείου). Και σε πιο απλά οικονομικά, περισσότερα από 5 δις ευρώ θα κάνουν φτερά από τις τσέπες των συνταξιούχων την τριετία 2019-2021 αντί για 3,1 δις ευρώ που είχε προβλεφθεί.
-Μαύρα τα μαντάτα επομένως τόσο για τους νυν συνταξιούχους όσο και για τους νέους.
Γ.Δ.


Ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί
Θα το θυμάστε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Ε, ξεχάστηκε κι αυτό όπως τόσα άλλα και οι πλειστηριασμοί εδώ και καιρό είναι σε κανονική λειτουργία. Και βέβαια συμπεριλαμβάνονται στις δημοπρασίες και οι πρώτες κατοικίες των φτωχών οφειλετών.
Έτσι, ακόμη και για χρέη της τάξης των 2.500 ευρώ, οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Ας έχουν τα παραπάνω υπόψη όσοι πίστεψαν τις υποσχέσεις τότε, κι αν έχουν οφειλή, ας φροντίσουν να την εξοφλήσουν αν μπορούν. Διαφορετικά θα χάσουν το σπίτι τους κι αυτό δεν είναι ψέμα…
Γ.Δ.


Δημοπράτηση διοδίων
Η δημοπράτηση για τη δημιουργία των νέων διοδίων στην Καβάλα προχωράει. Και μάλιστα παρά τις διαμαρτυρίες δήμων και άλλων φορέων. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις και θα λειτουργούν. Πράγμα που σημαίνει πως εάν είναι να μπει χαράτσι και να συγκεντρωθούν χρήματα, τα έργα ολοκληρώνονται γρήγορα. Σε αντίθεση με κάποια άλλα που καθυστερούν χρόνια, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων.
Γ.Δ.


Ομορφιά και χάρη νεαρής ξανθιώτισσας επάνω στο βράχο δίπλα στα νερά του Κόσυνθου. Πίσω της η νέα τσιμεντένια γέφυρα
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ζούμε σε μετασοβιετική δημοκρατία

Μία κυβέρνηση που υπερασπίζεται τη μη διάκριση των εξουσιών, πολιτικοί που ασκούν εξουσία και νταλαβερίζονται με κατάδικους, ρωσόφιλοι πολιτευτές και πάτρωνες που θεωρούν ότι παραέχουμε δημοκρατία, παλιοί πολιτικοί που στήνουν μηχανισμούς να ξαναμπούν στο παιχνίδι με καλύτερους όρους, νεοναζί που κάνουν τους πατριώτες, απελπισμένοι καταστηματάρχες που πληρώνουν να μεταφέρουν τα σκουπίδια παραδίπλα από την αυλή τους. Μια πρωτεύουσα σκουπιδότοπος, με περιοχές εκτός νόμου, όπου αναρχικοί, ρομά και περιθωριακά στοιχεία στήνουν τα δικά τους άβατα που δεν μπορεί ν’αγγίξει η αστυνομία, βουλευτές που καταθέτουν φωτογραφικά νομοσχέδια για τακτοποιήσεις ημετέρων, ανομία και αναρχία παντού. Όλα αυτά θυμίζουν μετασοβιετικές δημοκρατίες!
Κι ενώ η καθημερινότητα κάνει δυσδιάκριτο το τέρας που ορθώνεται και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη μετάβαση από το άρρωστο χθες στο μη νομοτελειακό αύριο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία διαρκή φθίνουσα πορεία και η κοινωνία σε πλήρη ηθική κατάπτωση και διασυρμό όλων των πολιτικών αξιών. Βιώνουμε μία σουρεαλιστική δημοκρατία και ευθυνόμαστε όλοι μας για τους θεσμούς που κλυδωνίζονται χωρίς αντιδράσεις…


Εδώ σκουπίδια τέλος
Οφείλουμε να το πούμε δημόσια. Κι ακόμη, να σταθούμε στην ευαισθησία και την κοινωνική αντίληψη των εργαζομένων στην καθαριότητα στο δήμο μας. Προχώρησαν στην απόφασή τους να ξεχωρίσουν έναντι άλλων συναδέλφων τους. Δίνοντας δείγματα σοβαρότητας και υπευθυνότητας, αποφάσισαν και εγκαίρως προχώρησαν στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Κι έτσι, η πόλη απαλλάχτηκε από την άσχημη και επικίνδυνη εικόνα των σκουπιδιών.
Τέλος καλό, όλα καλά για την Ξάνθη, που οι υπάλληλοι, συνδικαλιστές και αντιδήμαρχος συνεργάστηκαν για τη λύση του προβλήματος.
Γ.Δ.


Ρουσφέτια… Πανελλαδικών
Έμαθαν την Παρασκευή τις βαθμολογίες τους οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Ανάμικτα τα αισθήματα ως συνήθως. Άλλοι περιχαρείς, άλλοι απογοητευμένοι, κάποιοι έκπληκτοι θετικά ή αρνητικά, αλλά οι περισσότεροι γνωρίζοντας κατά προσέγγιση από πριν πώς τα πήγαν. Η αγωνία και η προσμονή όλες αυτές τις μέρες ήταν φυσικά μεγάλη, τόσο για τους υποψήφιους, όσο και για τις οικογένειές τους. Αυτοί που βρίσκονται οριακά στην εισαγωγή τους, θα συνεχίσουν να αγωνιούν μέχρι και την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών τον Αύγουστο, για να δουν αν τελικά εισάγονται εκεί που επιθυμούσαν μετά την πτώση ή άνοδο του βαθμού εισαγωγής στις σχολές. Όλη αυτή η αγωνία σε συνδυασμό με μια άσχημη νοοτροπία που διακατέχει πολλούς συμπολίτες μας έχουν δημιουργήσει ένα φαινόμενο. Βουλευτές, κομματικά στελέχη, νομαρχιακές επιτροπές, φίλοι και γνωστοί, λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογίων να αναζητούν πρόσβαση στο υπουργείο Παιδείας για να μάθουν τις επιδόσεις κάποιου υποψηφίου στο παρά ένα. Φέτος ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έδωσε ρητή εντολή να μην ανακοινωθούν ανεπίσημα βαθμολογίες για τις πανελλαδικές. Ωστόσο το ετήσιο «έθιμο» αποδεικνύει από την μια την μεγάλη πίεση των πανελλαδικών εξετάσεων στην ελληνική οικογένεια αλλά και την ανωριμότητα κοινωνίας και πολιτικού συστήματος που έχουν διαμορφώσει πελατειακές σχέσεις. Ανάλογες εντολές είχαν δοθεί και από άλλους υπουργούς στο παρελθόν, αλλά οι «επαΐοντες» πάντα έβρισκαν ρωγμές γι’ αυτές τις διαρροές. Ελληνική πραγματικότητα και ανυπομονησία. Γιατί να μην το κάνω, αφού μπορώ; Και γιατί να μην σε εξυπηρετήσει το κάθε πολιτικό γραφείο, αφού μπορεί κι αυτό; Κι έτσι ενωμένοι προχωράμε.
Χ.Δ.


Στοιχειωμένη πολιτική
Η κατάσταση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, παραμένει σταθερά εκτός ελέγχου. Πριν λίγες μέρες επιτέθηκε λεκτικά με ένα ‘’ποιηματάκι’’ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αποφάσεις του. Προχθές έλαβε μια ευθεία απάντηση από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται ότι: «Κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες». Σπεύδοντας να στηρίξει τους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο τον κ. Πολάκη όσο και τον κ. Καμμένο για το θέμα της συνομιλίας του με ισοβίτη και την παρέμβασή του σε εν εξελίξει δικαστική υπόθεση, έκανε μια απίστευτη δήλωση. Αξίζει να μεταφερθεί, γιατί αποτελεί μνημείο πολιτικού στοχασμού και γλωσσοπλαστικής. Είπε λοιπόν: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση (sic). Και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε». Πολλοί θα έχουν δει έστω μια φορά την τηλεοπτική σειρά το «Καφέ της Χαράς», αφού έχει παιχτεί σε δεκάδες επαναλήψεις. Ο χαρακτήρας του Φατσέα που πετούσε απίστευτα ‘’μαργαριτάρια’’ μάλλον έχει γίνει πρωθυπουργός.
Χ.Δ.


Αναστάτωση στην 28ης Οκτωβρίου
Αναστάτωση προκλήθηκε στην κεντρική οδό της 28ης Οκτωβρίου το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν καταστηματάρχης αντιλήφτηκε ότι γυναίκα Ρομά που μπήκε στο κατάστημά του, του αφαίρεσε είδη. Πριν προλάβει να απομακρυνθεί έτρεξε πίσω της φωνάζοντας. Το ίδιο έκαναν και άλλοι καταστηματάρχες από διπλανά καταστήματα που επίσης είχε επισκεφτεί νωρίτερα η γυναίκα. Αυτή άρχισε να τρέχει και αρκετοί έτρεξαν ξωπίσω της κυνηγώντας την. Την έπιασαν μέσα στην πάροδο Δαγκλή και την ακινητοποίησαν ενώ ειδοποίησαν και την αστυνομία. Ήρθαν αστυνομικοί αλλά αντί να την συλλάβουν την άφησαν να φύγει προς απογοήτευση των καταστηματαρχών που διαμαρτυρήθηκαν και εντόνως μάλιστα γιατί οι αστυνομικοί δεν της πέρασαν χειροπέδες. Κάποιοι μάλιστα έβγαλαν και τα απωθημένα τους…. λέγοντας ότι: « τους επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο τους περνάνε χειροπέδες και τους βάζουν φυλακή ενώ τους κλέφτες τους αφήνουν ελεύθερους»!
-Κρατάμε αποστάσεις, με το σκεπτικό ότι οι αστυνομικοί δεν την συνέλαβαν πιθανόν γιατί δεν βρήκαν κλοπιμαία και δεν το θεώρησαν σκόπιμο!
Όσον αφορά τους συσχετισμούς είναι προφανές ότι έγιναν εν θερμώ…
Μ.Ξ.


Δημήτρη – Γεωργία: Να σας Ζήσει!
Ένα πανέμορφο κοριτσάκι άνοιξε τα μάτια του στη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής σκορπίζοντας χαρά και ευτυχία στους γονείς της, τον πατέρας της Δημήτρη Καλτέκη, αθλητικό συντάκτη του «Ε», τη μητέρα της Γεωργία και τον 3χρονο αδελφό της Γιάννη αλλά και στην οικογένεια του «Ε», μέλος της οποίας είναι ο Δημήτρης. Μητέρα και κόρη χαίρουν άκρας υγείας και ο πατέρας άκρας ευτυχίας…
Δημήτρη – Γεωργία να σας ζήσει η κορούλα σας! Να’ ναι γερή και καλότυχη!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…