Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ιστορικά χαμηλές επιδόσεις σε Μαθηματικά στις πανελλαδικές 2017

Ιστορικά χαμηλές επιδόσεις σε Μαθηματικά στις πανελλαδικές 2017

0
panelladikes2017

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών με κάτω από την βάση το 90% περίπου των υποψηφίων σε Μαθηματικά – Αριστούχοι που δεν έγραψαν πάνω από 15 στη Βιολογία φέτος

Πού αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις των σχολών – Στατιστικά των επιδόσεων και πόσοι υποψήφιοι διεκδικούν πόσες θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

 

Χωρίς διαρροές τελικά και χωρίς καμία ανακοίνωση βαθμολογιών νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα και ημερομηνία αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών 2017 την Παρασκευή, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε και ο εξεταστικός μαραθώνιος των ειδικών μαθημάτων με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται στα Ιταλικά. Σύμφωνα με το υπουργείο, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι εκ των οποίων 85.908 από τα Γενικά Λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016. Οι 104.929 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (εκτός των θέσεων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και σχολές του εμπορικού ναυτικού). Στις ιδιαιτερότητες των φετινών πανελλαδικών σημειώνεται ο χρόνος έναρξης, αλλά και η ‘’αυλαία’’ σε ΕΠΑΛ και ενδοσχολικές εξετάσεις. Αν και ο Μάιος θεωρείται τα τελευταία χρόνια ο «μήνας των Πανελλαδικών», οι φετινές μετατέθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, ενώ έπεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των σχολών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

«Καταποντισμός» στα Μαθηματικά όπως ήταν αναμενόμενο

Η φετινή επιπρόσθετη πρωτοτυπία από πλευράς υπουργείου Παιδείας έχει να κάνει με το γεγονός ότι τις βαθμολογίες στα σχολεία δεν συνοδεύουν τα στατιστικά με τις σχολικές επιδόσεις, οπότε η αγωνία για ασφαλέστερη εκτίμηση των βάσεων παρατείνεται μέχρι και σήμερα. Βάσει της εμπειρίας προηγούμενων ετών, όμως, ζητήσαμε από δύο φροντιστές της πόλης μας να εκθέσουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το πού αναμένεται να κινηθούν οι βαθμοί εισαγωγής στα πέντε επιστημονικά πεδία. Σύμφωνα με τους κ. Ηρακλή Ζωγράφο και Θανάση Εμμανουήλ, του ομώνυμου φροντιστηρίου και του φροντιστηρίου ‘’Εξάντας’’, αντίστοιχα, η μέχρι στιγμής εικόνα είναι η εξής: Επιβεβαιώνεται ότι στα Μαθηματικά Προσανατολισμού για τους υποψηφίους σε σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής οι επιδόσεις είναι σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με το 2016. Πέρυσι, το ποσοστό που έγραψε κάτω από τη βάση άγγιζε το 77%, ενώ το φετινό αντίστοιχο ποσοστό που δεν κατάφερε να πιάσει τη «βάση του 10», αγγίζει περίπου το 90%. Αυτό θα φέρει και τη σίγουρη πτώση στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού αποδείχτηκαν «σπαζοκεφαλιά» και για τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου, με το 60% αυτών να γράφει κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι μόλις το 47% δεν κατάφερε να απαντήσει σωστά ή άριστα στο 3ο ή/και 4ο θέμα. Συνεπώς, και στο δύσκολο αυτό επιστημονικό πεδίο είναι βέβαιη η υποχώρηση των βάσεων, ενώ σημαντικός παράγοντας της πτώσης αποδεικνύεται και το ότι ο αριθμός των εισακτέων είναι οριακά μεγαλύτερος από τον αριθμό των υποψηφίων.

Άνοδος στο 4ο πεδίο και τα Παιδαγωγικά τμήματα

Την ίδια στιγμή, αναμένεται άνοδος στο 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου εντάσσονται τα Παιδαγωγικά τμήματα. Φέτος παρατηρείται υπερδιπλασιασμός της ζήτησης, από 8.500 πέρυσι σε 17.000 περίπου φέτος μέχρι στιγμής. Ζητούμενο παραμένει ωστόσο το τι θα γίνει ακριβώς με το 1o και 3o επιστημονικό πεδίο, καθώς για να υπολογιστούν οι βάσεις και το εύρος των αυξομειώσεων, χρειάζονται ακριβή στατιστικά δεδομένα και σαφέστερη αποτύπωση των επιδόσεων. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα υπάρξουν οριακές μεταβολές, καθώς κατ’ αρχάς οι επιδόσεις στην Ιστορία είναι χαμηλότερες από πέρυσι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Βιολογία. Παρατηρείται μάλιστα το οξύμωρο ότι άριστοι μαθητές, που συνήθως αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της Βιολογίας και όχι σε Φυσική και Χημεία, φέτος πέτυχαν αντιστρόφως ανάλογες επιδόσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ: «Έχουμε περιπτώσεις μαθητών που έγραψαν γύρω στο 90/100 στα τρία μαθήματα και δεν τα πήγαν καλά στην Βιολογία, οπότε ο στόχος των Ιατρικών Σχολών χάθηκε. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις υποψηφίων που κινήθηκαν στα 18.000 μόρια, εξασφαλίζοντας από τώρα την εισαγωγή τους στις σχολές που επιθυμούν». Οι σχολές που έχουν παραδοσιακά ζήτηση, όπως Νομικές και Ιατρικές, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα, καθώς είναι ελάχιστοι οι υποψήφιοι από τις περιοχές αυτές που επιλέγουν να φοιτήσουν σε άλλη πόλη.

Τα οικονομικά της οικογένειας γνώμονας για την επιλογή σχολής

Η διαδικασία των συμπλήρωσης των μηχανογραφικών έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες για τους υποψήφιους που ήταν βέβαιοι για τις βαθμολογίες τους. Οι υπόλοιποι ξεκίνησαν να θέτουν τις επιθυμητές σχολές με σειρά προτεραιότητας αφού πρώτα είδαν την ακριβή τους βαθμολογία σε κάθε μάθημα. Οι υποψήφιοι κατευθύνονται κυρίως στα φροντιστήρια στα οποία παρακολουθούσαν ενισχυτική διδασκαλία όλη την χρονιά, καθώς η συμπλήρωση του μηχανογραφικού κρύβει ‘’παγίδες’’ και μπορεί εν τέλει να χάσουν κάποια σχολή που θέλουν λόγω λάθος σειράς προτεραιότητας. Αυτό που σημείωσαν οι δύο φροντιστές είναι ότι πλέον οι οικογένειες των μέχρι πρότινος μαθητών και πλέον υποψήφιων φοιτητών λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους στην επιλογή της σχολής το οικονομικό μέρος. Σχολές που είναι γεωγραφικά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή έχουν αυξημένα έξοδα αποκλείονται, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Με πολλούς υποψηφίους να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, η πρόσβαση στην βαθμολογία γίνεται και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Τα μηχανογραφικά θα μπορούν να οριστικοποιηθούν από την Πέμπτη 6 Ιουλίου έως τις 14 Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε Κατάσταση Κόκκινου Κώδικα Κινητοποίησης η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη λόγω χιονοπτώσεων

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας – Συμβουλές προς τους πολίτες για την αντι…