Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ελπίδες στους συνταξιούχους να πάρουν αναδρομικά έως 3.000 ευρώ;

Ελπίδες στους συνταξιούχους να πάρουν αναδρομικά έως 3.000 ευρώ;

0
syntaxioyxoi

Εφάρμοζαν …λάθος τον νόμο! Τα Ταμεία κρατούσαν την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (4% και 6%) στο μικτό ποσό και όχι στο καθαρό εισόδημα των συνταξιούχων

«Φρούδες» ελπίδες. Δεν θα πάρουν πίσω ούτε ευρώ όσοι κάνουν προσφυγές », λέει η πρόεδρος των συνταξιούχων Δημοσίου Ξάνθης κα Άννα Μπαλτσοπούλου

Αναπτερώνονται οι ελπίδες των συνταξιούχων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που είδαν τις συντάξεις τους τα τελευταία 6 χρόνια να «ψαλιδίζονται» και από κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΠΥ. Νέα δεδομένα που σχετίζονται με την εφαρμογή του Νόμου 2084/1992 τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν αναδρομικά τις κρατήσεις με προσφυγές τους που υπολογίζονται σε 1.000 ως 3.000 ευρώ!

Εφάρμοζαν …λάθος τον νόμο!

Για εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου 2084/1992 κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, συνδικαλιστική οργάνωση που έφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα. Ειδικότερα όπως αποκάλυψε ο πρόεδρός του Νίκος Χατζόπουλος, χάρη σε μια ασάφεια στο νόμο, όπου δεν αναφερόταν από ποιο ποσό γίνεται η παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΥΥ η οποία ήταν αρχικά 4% και στη συνέχεια 6% τα Ταμεία κρατούσαν τα χρήματα υπολογίζοντας το μικτό ποσό και όχι το καθαρό εισόδημα των συνταξιούχων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κρατήσεις να είναι μεγαλύτερες. Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι, μέχρι να υπάρξει η διόρθωση στην παρακράτηση το 2016 έχασαν ποσά από 1.000 ως και 3.000 ευρώ σε βάθος έξι ετών. Τα ποσά αυτά που για τους περισσότερους (ανάλογα πάντα με το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν) αντιστοιχούν σε 2 και 3 συντάξεις οι συνταξιούχοι μπορούν να τα διεκδικήσουν και να τα πάρουν πίσω.

Έχασαν από 1 – 3 συντάξεις!

 Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ. Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί σε 57,25 ευρώ τον μήνα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης χάνει άλλα 17,39 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι άλλο είναι το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και άλλο το ονομαστικό που αναφέρεται στην απόφαση της συνταξιοδότησης, γιατί ήδη έχει υποστεί τρεις μειώσεις. Το Δίκτυο καλεί τους συνταξιούχους να κάνουν προσφυγές μέσω του Δικτύου ή να απευθυνθούν στον Συνήγορο του Πολίτη.

«Φρούδες» ελπίδες», λέει η πρόεδρος των συνταξιούχων Δημοσίου Ξάνθης

Όμως εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη της προέδρου του σωματείου Πολιτικών Συνταξιούχων Ξάνθης κας Άννας Μπαλτσοπούλου. Διευκρινίζουμε, ότι το σωματείο εκφράζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου μέλη του οποίου είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και των ΟΤΑ πλην των ένστολων. Μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε ότι πρόκειται περί εξαπάτησης των συνταξιούχων και συνιστά να μην βιαστούν να κάνουν προσφυγές: «Σας λέω εντίμως ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ. Εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τα μέλη μας και να τα δίνουμε ψεύτικες ελπίδες. Έχω ενημέρωση από την Ομοσπονδία ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν αναδρομικά και ότι όλα αυτά τα διακινεί το Δίκτυο στην προσπάθειά του να προσθέσει νέα μέλη στο δυναμικό του. Στις 18 Ιουλίου έχουμε σύσκεψη στην Ομοσπονδία γι’ αυτό το θέμα και θα ενημερώσουμε αξιόπιστα τον κόσμο. Παρόλα αυτά όποιος θέλει να κάνει προσφυγή έχουμε αιτήσεις στα γραφεία μας όμως θα διατεθούν μετά τον Αύγουστο αφού κατά παράδοση Ιούλιο και Αύγουστο τα γραφεία μας είναι κλειστά. Κι επειδή δεν υπάρχει πρόβλημα με την ημερομηνία όποιοι επιμένουν να κάνουν προσφυγές μπορούν να πάρουν έντυπα αιτήσεων από τα γραφεία μας τον Σεπτέμβριο, σημείωσε η κα Μπαλτσοπούλου. Δεσμεύτηκε δε για περισσότερη ενημέρωση επί του θέματος μετά τις 19 Ιουλίου οπότε θα συζητηθεί εκτενώς στην Ομοσπονδία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…