Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Αμερική γνώρισε την Σταυρούπολη και τον Δαφνώνα

Η Αμερική γνώρισε την Σταυρούπολη και τον Δαφνώνα

0
greek summer2017

12 Αμερικανάκια έζησαν για 11 μέρες σε οικογένειες της ορεινής Ξάνθης μέσω του προγράμματος Greek Summer της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλόξενη ‘’αγκαλιά’’ των Ξανθιωτών έφυγαν οι νεαροί Αμερικανοί, που πήραν ενεργό μέρος και στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Καλλιθέα

Με ένα παραδοσιακό πανηγύρι αποχαιρέτισαν οι κάτοικοι της Σταυρούπολης, του Δαφνώνα και των Κομνηνών τους 12 μαθητές και τους 4 συνοδούς τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η φετινή γιορτή του Προφήτη Ηλία είχε κάτι το ιδιαίτερο. Όχι μόνο λόγω του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Καλλιθέας, αλλά κυρίως γιατί το πανηγύρι ήταν ταυτόχρονα και η αποχαιρετιστήρια γιορτή για τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Greek Summer 2017 στα ορεινά Νεστοχώρια. Ένα γλέντι αξέχαστο με τα ‘’αμερικανάκια’’ να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς μαζί με τους κατοίκους και τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν, ενώ είχαν πάρει μέρος και οι ίδιοι στις προετοιμασίες της γιορτής.

Ελληνική φιλοξενία και υπερατλαντικοί δεσμοί

greek summer leivaditisΤο πρόγραμμα της ιδιαίτερα δραστήριας Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα. Σε παρουσίαση των προγραμμάτων της Σχολής πέρυσι βρέθηκε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Εφραιμίδης, ο οποίος ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα πρότεινε το 2017 να φιλοξενηθούν παιδιά και στην περιοχή της Ξάνθης. Οι αιτήσεις προέβλεπαν διαμονή έντεκα μαθητών Λυκείου μεταξύ 15 και 18 ετών σε χωριά στα ορεινά Νεστοχώρια. Στο φετινό πρόγραμμα 9 παιδιά έμειναν σε οικογένειες της Σταυρούπολης, ενώ 3 παιδιά στον Δαφνώνα. Το πρόγραμμα Greek Summer (ελληνικό καλοκαίρι) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας με έδρα την Σταυρούπολη και χορηγό του προγράμματος την Μακεδονική Ζυθοποιία «Βεργίνα». Την εμπειρία του κατέγραψε ο 17χρονος Rafael Nachman από το Μπρούκλιν, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην οικογένεια του Σωφρόνιου Ποταλακίδη στην Σταυρούπολη: «Η ομάδα του Greek Summer έφτασε την περασμένη Κυριακή στο ‘’ζεστό’’ χωριό της Σταυρούπολης στην Ξάνθη μετά από τρίωρη οδήγηση από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην Θεσσαλονίκη. Πήγαμε κατευθείαν στην ταβέρνα ‘’Το Στέκι’’, όπου γνωριστήκαμε με τις οικογένειες που θα μας φιλοξενούσαν. Μετά τα λόγια υποδοχής από τους υπεύθυνους σε ελληνικά και αγγλικά, ο Κώστας και ο Κυριάκος μας ‘’μοίρασαν’’ στις οικογένειες και η γιορτή ξεκίνησε. Σουβλάκι, τζατζίκι, ψητά μανιτάρια και άλλα παραδοσιακά πιάτα προσφέρθηκαν σε μια βραδιά γεμάτη χορό. Ο Κυριάκος ξεκίνησε την γιορτή χορεύοντας ένα ζεϊμπέκικο για να προστεθούν και άλλοι στους παραδοσιακούς χορούς πάνω σε τραπέζια και καρέκλες. Τα ‘’ώπα’’ αφθονούσαν».

Ξεναγήσεις αλλά και εργασίες

chatzoglidou sarah2Ο ίδιος ο Ράφαελ περιγράφει και τις επόμενες μέρες, με το πρόγραμμα συνεργασίας στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης. Εκεί τα παιδιά από τις ΗΠΑ καθοδήγησαν 30 μαθητές δημοτικού από την Σταυρούπολη και τα γύρω χωριά σε μια κατασκήνωση με διάφορες δραστηριότητες, αθλήματα, κανό και καγιάκ στον Νέστο, ενώ παράλληλα γνώρισαν οι ίδιοι την ελληνική γλώσσα, διδάσκοντας με την σειρά τους στα παιδιά τραγούδια στα αγγλικά. Το πρόγραμμα παρακολουθούσαν και μεγαλύτερα αδέλφια και συγγενείς των παιδιών του Δημοτικού, δίδοντας στο όλο εγχείρημα μια οικογενειακή αίσθηση. Μέσα στις δραστηριότητες των παιδιών ήταν η κατασκευή και ο χρωματισμός επτά ξύλινων τραπεζιών για πικ-νικ. Η ξενάγηση περιλάμβανε επίσκεψη στον καταρράκτη του Λειβαδίτη, αλλά και στην πόλη της Ξάνθης, όπου επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείου, το Σπίτι της Σκιάς και άλλα ενδιαφέροντα μέρη, ενώ ξεναγήθηκαν και στο εργοστάσιο της Βεργίνας στην Κομοτηνή. Το ταξίδι των μαθητών από την Αμερική ολοκληρώθηκε με το αποχαιρετιστήριο γλέντι του Προφήτη Ηλία στην Καλλιθέα, ενώ η παραμονή τους στην Ελλάδα συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες με κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Δεν έμειναν μόνο οι επισκέπτες μας όμως ενθουσιασμένοι με την φιλοξενία και τα όσα είδαν και έζησαν, αλλά και οι οικογένειες που τους φιλοξένησαν.

Η οικογένεια της συμβούλου του Δημάρχου Ξάνθης, Δέσποινας Χατζογλίδου, ήταν μία από τις ‘’ανάδοχες’’ οικογένειες, φιλοξενώντας την Sarah. Όπως ανέφερε στο «Ε», η εμπειρία ήταν μοναδική και όλα τα παιδιά επέδειξαν αξιομνημόνευτη συμπεριφορά. «Ήταν όλα πάρα πολύ ευγενικά και διακριτικά, με ήθος με μας εξέπληξε ευχάριστα και το ευχαριστηθήκαμε κι εμείς μαζί τους. Ήταν η πρώτη φορά που βρίσκονταν στην Ελλάδα και θα ήταν πολύ δύσκολο να επισκεφθούν μέρη όπως η ορεινή Ξάνθη, αν δεν γινόταν μέσω του προγράμματος», ανέφερε η ίδια.

Εκτός από την γνωριμία με την ελληνική γλώσσα, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής, δόθηκε η αφορμή να δημιουργηθούν δεσμοί φιλίας και αγάπης των παιδιών που φιλοξενήθηκαν με τους γονείς και τα παιδιά των ‘’ανάδοχων’’ οικογενειών, μια σχέση που όλοι ελπίζουν να κρατήσει στον χρόνο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…