Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συστήνεται φορέας διαχείρισης του Μουσείου Καπνού Ξάνθης

Συστήνεται φορέας διαχείρισης του Μουσείου Καπνού Ξάνθης

0
mouseio kapnou bellepoque

Στην τελική ευθεία το έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ – Απαιτείται φορέας διαχείρισης του μουσείου πριν την ολοκλήρωση και λειτουργία του

Συναντήθηκαν με Ζαγναφέρη εκπρόσωποι ΣΕΚΕ και ΣΕΚΑΠ, οι οποίες θα συμμετέχουν στον φορέα, δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο

Η ολοκλήρωση του Μουσείου Καπνού Ξάνθης περνάει στην τελική της φάση, όπως διαφαίνεται, με την ίδρυση φορέα διαχείρισης του μουσείου. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Ζαγναφέρη, μεταξύ των υπηρεσιών της ΠΕ Ξάνθης και εκπροσώπων της ΣΕΚΕ και της ΣΕΚΑΠ, ώστε να ενημερωθούν για την πορεία του έργου και να εξετάσουν την δυνατότητα συμμετοχής των δύο εταιρειών στο σχήμα του φορέα που θα δημιουργηθεί. Παρότι ήταν μια πρώτη συνάντηση και δεν δόθηκαν απαντήσεις για την ακριβή μορφή του φορέα, που πιθανολογείται ότι θα λειτουργήσει ως ίδρυμα, όλες οι πλευρές βλέπουν θετικά το γεγονός και συμφώνησαν να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ολοκλήρωση και αδιάκοπη λειτουργία ενός μουσείου που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια από την Ξάνθη.

Ένα όνειρο του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη φτάνει στην ολοκλήρωσή του

mouseio kapnou16-6-17Μιλώντας ο κ. Ζαγναφέρης και καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των εταιρειών, θύμισε ότι το Μουσείο Καπνού ήταν ένα όνειρο και μια έμπνευση του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη από την εποχή που ήταν Νομάρχης Ξάνθης. «Γνωρίζουμε τους λόγους που καθυστέρησε το έργο τόσα χρόνια, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης για να προσθέσει: «Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου, η αποκατάσταση, γιατί πριν ήταν μια καπναποθήκη που είχε καεί, και από εκεί και πέρα προχωρήσαμε στην σύνταξη των μελετών. Οι μελέτες είναι έτοιμες προς δημοπράτηση, το έργο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και είναι προϋπολογισμού περίπου 3 εκατομμυρίων, αλλά υπάρχει μια δέσμευση από το ΕΣΠΑ». Σημειώνοντας ότι παρόμοιες δραστηριότητες είχαν τελικά μη επιθυμητά αποτελέσματα, ο ίδιος εξήγησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του μουσείου μετά την κατασκευή του. Ο κ. Ζαγναφέρης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των βιομηχανιών μεταποίησης καπνού ΣΕΚΕ και παραγωγής τσιγάρων ΣΕΚΑΠ που μπαίνουν ‘’μπροστάρηδες’’ και αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Αλ. Κοντός: «Έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την ιστορία του καπνού στην Ξάνθη»

kontos galanidis16-6-17Την ΣΕΚΕ εκπροσώπησαν ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός και ο Γενικός Διευθυντής Παναγιώτης Ταρενίδης. Ευχαριστώντας ο κ. Κοντός τον Αντιπεριφερειάρχη για την πρόσκληση συμμετοχής στην κρίσιμη αυτή φάση του έργου, τόνισε ότι είναι υποχρέωση και των δύο βιομηχανιών που έχουν αγαστή συνεργασία να βοηθήσουν όσο μπορούν στην υλοποίηση του μουσείου. Επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός μουσείου καπνού στην Ξάνθη, ο κ. Κοντός ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι η Ξάνθη είναι η πόλη του καπνού, είναι συνυφασμένη δηλαδή η παραγωγή και η μεταποίηση του καπνού και των τσιγάρων με τον τόπο μας. Στην παλιά πόλη, στις καπναποθήκες, όπου και αν πας υπάρχει το άρωμα του καπνού αλλά και σήμερα η συμβολή του καπνού είναι πάρα πολύ σημαντική στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Κατά συνέπεια όλοι έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την ιστορία του καπνού, στους επισκέπτες, στους ξανθιώτες και ιδιαίτερα στην νέα γενιά. Σήμερα συζητούμε για την δημιουργία του φορέα. Αναμφίβολα τον πρώτο λόγο τον έχει η Αντιπεριφέρεια. Πρέπει να συγχαρούμε τις υπηρεσίες που πραγματικά έκαναν πολύ καλή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι και από εδώ και πέρα θα συνεχίσουν για να μπορέσουμε να φτιάξουμε το Μουσείο Καπνού, που πιστεύω ότι θα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή μας».

Κ. Γαλανίδης: «Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του καπνού έχουν πάρα πολλά να δείξουν»

Την ΣΕΚΑΠ εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Γαλανίδης, ο οποίος μίλησε στα ρωσικά με την μεσολάβηση μεταφράστριας. Όπως ανέφερε, ο καπνός έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνική ζωή της περιοχής, οπότε είναι προφανές ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει εδώ ένα τέτοιο μουσείο όμορφο, ενδιαφέρον και με καλή παρουσία. Μέσα από το μουσείο ο κ. Γαλανίδης θεωρεί ότι «οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του καπνού έχουν πάρα πολλά να δείξουν όσον αφορά την ιστορία, τον επαγγελματισμό τους και την καλή ποιότητα. Για αυτό είμαστε εδώ, ώστε να ζωντανέψει αυτό το project και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…