Σχόλια 29/06/17

0
kataskinosi-sminthi-1955
Προς λουόμενους
Σε όλες τις παραλίες του νομού απλώθηκαν οι τσούχτρες τελικά. Είναι ενοχλητικές για τους κολυμβητές αλλά εποχιακές. Όπως ξαφνικά εμφανίστηκαν σε Άβδηρα, Μυρωδάτο, Εράσμιο και Μάγγανα, έτσι ξαφνικά θα φύγουν.
Μεταξύ μας υπάρχουν πολλά είδη τσούχτρας και δεν είναι όλες αντιαισθητικές. Όμως σίγουρα δεν είναι και τόσο ευχάριστο να κολυμπά κανείς παρέα μαζί τους. Και κάτι ακόμη για τις παραλίες μας που από άγνοια έχει παρεξηγηθεί. Όταν ο ναυαγοσώστης της παραλίας είναι εκεί, είναι αναρτημένη η γαλάζια σημαία. Όταν όμως αποχωρεί με τη λήξη της εργασίας του τοποθετεί την κόκκινη σημαία για να ενημερώσει τους λουόμενους ότι δεν είναι πλέον εκεί και η κολύμβηση θα πρέπει να γίνει με ευθύνη των ιδίων. Ποτέ η κόκκινη σημαία δεν σημαίνει μολυσμένα νερά…
Γ.Δ.


Προσοχή, αλλάζουν οι καιροί
Ο λαός μας το λέει απλά και όμορφα. «Αλλάζει ο καιρός κι έρχονται τα πάνω-κάτω». Γιατί το λέμε αυτό; Διότι κάποιοι θα ξαφνιαστούν πάρα πολύ, της Αυτοδιοίκησης εννοούμε, με όσα θα συμβούν όχι πολύ αργά. Εκεί που θεωρούν τον εαυτό τους μοναδικό χωρίς αντίπαλο, θα βρεθούν έξω από το παιγνίδι. Βέβαια λόγω της δικής τους υπαιτιότητας πάντα, μην το ξεχνούν αυτό. Η έπαρση, ο εγωισμός, η απουσία σημαντικών έργων, η απουσία επαφής με τα τοπικά θέματα, η μη αξιοποίηση ικανών συνεργατών, η μη οραματική πολιτική, άλλα και άλλα, έχουν υπονομεύσει τους ίδιους και πλέον αναζητούνται άλλα καταλληλότερα πρόσωπα για να προσφέρουν όπου αυτοί απέτυχαν παταγωδώς. Ας τα έχουν αυτά υπόψιν τους οι σημερινοί καβαλάρηδες της εξουσίας που θωρούν από ψηλά. Σύντομα θα βρεθούν κάτω από το άλογο. Όπως είχε γίνει πριν 2-3 χρόνια με άλλους…
Γ.Δ.


Νταλαβέρια δημοτικά
Προσελήφθη ως συμβασιούχος στο δήμο Καβάλας για να εργαστεί στην καθαριότητα. Σήμερα η κυρία αυτή εργάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου!! Αυτή ήταν και συνεχίζει να είναι η διαδρομή γι’αυτό και η ιστορία έχει παρελθόν αμαρτωλό. Είναι βέβαια περιττό αλλά θα το πούμε έτσι για τη ιστορία. Ο σύζυγος της εν λόγω κυρίας είναι ο πρόεδρος των εργαζομένων του εν λόγω δήμου και οικονομικός διευθυντής του δήμου…
Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε όλους εσάς, του άνεργους που περιμένετε αξιοκρατικά να βρείτε εργασία. Σας πρόλαβαν, σας προλαβαίνουν οι πονηροί με νταλαβέρια με την διοίκηση. Το ότι το γεγονός αυτό αναφέρεται στην Καβάλα είναι τυχαίο. Τα ίδια συμβαίνουν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και στην Ξάνθη φυσικά.
Γ.Δ.


Κατασκήνωση στην περιοχή Σμίνθης, περίοδος 1955. Πίσω από τις ομαδάρχισσες η σκηνή του Στρατού που χρησίμευε για τη στέγαση των νεαρών κατασκηνωτριών
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Αυτοδιοικητικές καμπάνες
Από 5 μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Κομοτηνής, στον πρώην νομάρχη Καβάλας Θεόδωρο Καλλιοντζή και σε κάποιους από τους κυριότερους συνεργάτες του, αναφορικά με την εικονική διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις οποίες χρεώθηκε το ταμείο της νομαρχίας με το ποσό των 219.000 ευρώ. Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν οι ακόλουθες ποινές: 10 χρόνια κάθειρξη για άμεση συνέργεια (Σοφία Μπουδακίδου), 7 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία (Θόδωρος Καλλιοντζής), 7 χρόνια κάθειρξη για φυσική αυτουργία (Νίκος Τσαμαλίκος), 7 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία (Κώστας Τσακίρης), 7 χρόνια για φυσική αυτουργία (Γιώργος Τσαλουχίδης) και 5 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια (Κώστας Τζώτζος). Επίσης στους προαναφερθέντες επεβλήθη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνέχιση της υπόθεσης, σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, είναι πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι ομόφωνη, αλλά με πλειοψηφία 2-1, ενώ σε όλους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό ο πρότερος έντιμος βίος.


Δουλεύουμε για την εφορία 7 μήνες τον χρόνο
Ο μέσος Έλληνας εργάζεται από την αρχή του χρόνου έως και τις 23 Ιουλίου μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό προκύπτει από την ετήσια μελέτη για την ημέρα οικονομικής ελευθερίας του ΚΕΦΙΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών).
Τα μεροκάματα που κάθε χρόνο χάνει ένας μέσος φορολογούμενος αυξάνονται συνεχώς. Έτσι, ενώ το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα ταμεία θα του πάρουν το εισόδημα 203 ημερών, ο αριθμός αυτός το 2016 ήταν 188 ενώ από το 2007 έχει αυξηθεί κατά περίπου 60 ημέρες λόγω της πορείας συνεχούς αύξησης της εφορίας και των εισφορών. Σύμφωνα με την έρευνα, από τα 100 ευρώ αποδείξεις που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ακόμα και τα 82 πηγαίνουν στο κράτος με τη μορφή φοροεισφορών. Δεν θα πρέπει να μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι οι Έλληνες μεταναστεύουν φορολογικά αφού είτε θα πρέπει να μεταναστεύουν ή θα πρέπει να φοροδιαφεύγουν…


Βοήθειά μας ο αριστερός διαχωρισμός
Για χρόνια μας ζάλιζαν όλοι οι αριστεροί, αριστερίζοντες και αριστερολογούντες περί διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους. Εννοείται πως τα δυόμιση χρόνια της πρώτης, υποτίθεται, αριστερής κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού. Όχι μόνο αυτό, αλλά βλέπουμε συνεργασίες και εναγκαλισμούς που ούτε οι συντηρητικότερες κυβερνήσεις δεν είχαν επιδείξει. Δεν μιλάμε για εξευτελισμό όταν υπογράφει μια αριστερή κυβέρνηση μνημόνια, αλλά όταν στέλνει τα σχολικά βιβλία στην Εκκλησία για να της δώσει το πράσινο φως στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να διδάξει τα παιδιά και μάλιστα υποχρεωτικά. Γι’ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάληξη του διαλόγου Εκκλησίας – κράτους αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και την ‘’απαιτούμενη δογματική παρακολούθηση’’ της οποίας θα τύχουν τα βιβλία προτού τυπωθούν. Ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, που συμμετείχε στον διάλογο, είπε ότι «υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσο του κ. υπουργού όσον και του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε όλες τις συναντήσεις ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο». Γίνεται μάλιστα λόγος για ουσιαστικό διάλογο που έγινε για πρώτη φορά. Όλοι οι αριστεροί καθηγητές που έχουν θέσεις στο υπουργείο Παιδείας μάλλον μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Δεν μιλάμε για μια διαφορετική αντίληψη του κόσμου ως ιδεολογία, αλλά για στυγνή κοροϊδία να επιτρέπουν οι κατά τα άλλα προοδευτικοί καθηγητές σε κληρικούς να εγκρίνουν αλλαγές στην εκπαίδευση. Βοήθειά μας!
Χ.Δ.


Σκυλόσπιτα για… μεσιτικό γραφείο
Οι τιμές στην αγορά ακινήτων πέφτουν συνεχώς. Λογικό αφού δεν υπάρχει ζήτηση, οι φόροι και τα χαράτσια που καλείται να πληρώσει κάποιος για ένα ακίνητο είναι δυσβάσταχτοι, οπότε πολλά ακίνητα πωλούνται ‘’σκοτωμένα’’, όπως λέγεται. Μπορεί να ακούσει κανείς για μικρά και παλιά σπίτια που η τιμή τους δεν είναι καν πενταψήφια. Στην Ξάνθη όμως θα αποκτήσουμε όχι σπίτια, αλλά σκυλόσπιτα με πενταψήφιο ποσό. 24.000 το κοστούμι. Για έκαστο σκυλόσπιτο του δημοτικού κυνοκομείου. 40 τον αριθμό αυτά που θα φιλοξενούν προσωρινά αδέσποτα με συνολικό κόστος έργου 960.000 ευρώ. 1 εκατ. ευρώ δηλαδή για κυνοκομείο, την στιγμή που δεν έχει πολλά χρόνια που έγινε το προηγούμενο και είναι στο κακό του το χάλι. Πολύς κόσμος ίσως πιστεύει ότι το κυνοκομείο θα λύσει το πρόβλημα και σκέφτεται: «Ας τα δώσουμε μια φορά τα λεφτά αν είναι να γλυτώσουμε». Μα δεν θα γλυτώσουμε από κάτι. Το κυνοκομείο, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν πρόκειται να μετατραπεί για μάντρα αδέσποτων σκύλων. Ο νόμος είναι αυστηρός και δεν επιτρέπει την κράτηση των αδέσποτων πέρα από μερικές εβδομάδες, κατά τις οποίες παρέχεται περίθαλψη σε ασθενή ζώα, εμβολιασμοί και στειρώσεις. Τα αδέσποτα όμως θα επανέρχονται στους χώρους όπου κινούνται. Τι θα έχει λοιπόν αυτό το κυνοκομείο του 1 εκατ.; Ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων θα φτιάξει ο δήμος; Και πάντα χωρίς ουσιαστική διάθεση να λυθεί το πρόβλημα. Να υπάρξει διαδημοτική συνεργασία, αφού θα φορτώνεται η πόλη τα αδέσποτα όλου του νομού. Χωρίς συνεργασία με την Αστυνομία που είναι υποχρεωμένη να ελέγχει την τοποθέτηση τσιπ στα δεσποζόμενα και να τσακώνει όποιον τα παρατάει στον δρόμο. Τίποτα τέτοιο. Μόνο χρήματα που ρέουν άσκοπα.
Χ.Δ.


Νέο «φιάσκο» με το κάμπινγκ Μυρωδάτου;
Ανέκδοτο έχει καταντήσει η υπόθεση του κάμπινγκ Μυρωδάτου. Τρεις δήμαρχοι προσπαθούν επί μια δεκαετία και βάλε να το μισθώσουν με διεθνείς διαγωνισμούς αλλά λίγο πριν τις τελικές υπογραφές πάντα κάτι συμβαίνει και η υπόθεση χαλάει… Με αποτέλεσμα ο δήμος να στερείται έσοδα και να παραμένει αναξιοποίητο ένα ακίνητο «φιλέτο» υποβαθμίζοντας οπτικά και αισθητικά την παραλιακή ζώνη του Μυρωδάτου ενώ θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης τουριστών όλο το καλοκαίρι. Την προσπάθεια ξεκίνησε η δήμαρχος Αβδήρων στην προ Καλλικράτη εποχή που μίσθωσε μέσω της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΑΔΑ σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον επιχειρηματία και νυν περιφερειακό σύμβουλο Μιχάλη Αμοιρίδη. Η επένδυση δεν έγινε γιατί ο επιχειρηματίας δεν μπόρεσε να βγάλει άδεια. Ήρθε ο Βασίλης Τσολακίδης και διεκδίκησε δικαστικά τα μισθώματα που δεν πλήρωνε ο επιχειρηματίας όμως το δικαστήριο σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό δικαίωσε τον Μιχάλη Αμοιρίδη. Ο κ. Τσολακίδης ήταν ο μόνος δήμαρχος που προσπάθησε να «καθαρίσει» το οικόπεδο και κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου νομιμοποίησε τα κτίσματα. Ο κ. Τσολακίδης επίσης δεν έκανε κανένα διαγωνισμό.   Έρχεται ο κ. Τσιτιρίδης και κάνει δύο διαγωνισμούς. Ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος όταν αποχώρησαν και ο πρώτος και ο επιλαχών στην συνέχεια που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και τελικά επαναπροκηρύχθηκε διαγωνισμός. Τον Αύγουστο κοντεύει χρόνος που ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος και ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Η προθεσμία έληξε στις 20 Ιουνίου και ο ανάδοχος ζήτησε παράταση ένα μήνα για να επενεξετάσει τα συμβόλαια. Το πρόβλημα – σύμφωνα με πληροφορίες από τον Μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο κ. Κώστα Αντωνιάδη– εντοπίστηκε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς δεν αποτελεί αυτοτελές οικόπεδο και ο επενδυτής δεν μπορεί να πάρει άδεια για να κτίσει. Και μετά όλα αυτά τίθεται το απλό ερώτημα: Τόσα χρόνια, τόσοι δήμαρχοι, τόσοι δικηγόροι και μηχανικοί του δήμου δεν μπόρεσαν να βρουν μια λύση; Και αφού δεν ξεμπέρδεψαν με το ιδιοκτησιακό γιατί το βγάζουν σε διεθνείς διαγωνισμούς διακινδυνεύοντας να γίνει ο δήμος Αβδήρων διεθνώς ρεζίλι;
Μ.Ξ.


«Δήμος πρότυπο» για τα αδέσποτα
15 χρόνια το παλεύει ο δήμος Ξάνθης το Κυνοκομείο και επειδή το καλό αργεί να γίνει είπε να κάνει ένα καλό έργο για τα αδέσποτα. Και προφανώς να διαθέσει ένα σεβαστό κονδύλι, ήτοι κοντά στο 1 εκ., 960.000 ευρώ για την ακρίβεια, για τα συμπαθή και πολύ τυχερά αδέσποτα που θα είναι σαν να διαμένουν σε 5στερο ξενοδοχείο αφού το ένα διαμέρισμα σκύλου κοστίζει 25.000 ευρώ! Όσο δηλαδή και ένα διαμέρισμα ανθρώπου, εκεί που έχουν πάει οι εμπορικές τιμές!
Αν μη τι άλλο έχουμε ένα δήμο φιλοζωικό και …extra large!!!
Ας ελπίσουμε να αναγνωρίσουν την γενναιοδωρία του οι τετράποδοι φίλοι μας…
Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι υπερβολή να διαθέτει ο δήμος 1 κε. ευρώ για μια δομή που θα φιλοξενεί 40 αδέσποτα και να μην έχει καμιά κοινωνική δομή για τους δημότες του!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…