Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα δικαστήρια η υπόθεση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Ξάνθης

Στα δικαστήρια η υπόθεση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Ξάνθης

0
meionotiko

Αδιέξοδο στην συνάντηση της διεύθυνσης του σχολείου και του μαθηματικού Νιχάτ Χότσικα την Τρίτη στην Επιθεώρηση Εργασίας

Μήνυση στον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Γ. Παντή και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Ξάνθης Γ. Παπαθανασίου κατέθεσε το σχολείο

Άκαρπη αποδείχθηκε η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Επιθεώρηση Εργασίας Ξάνθης μεταξύ του εκπαιδευτικού Νιχάτ Χότσικα, των Ομοσπονδιών Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛΒΕ και του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης για την υπόθεση της απασχόλησης του πρώτου στο σχολείο. Η πλευρά του εκπαιδευτικού, ο οποίος επανήλθε στην τάξη και την διδασκαλία μετά τις δικαστικές εντολές, κατηγορεί την ιδιοκτησία ότι είχε προαποφασίσει να είναι αδιάλλακτη και δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε αργότερα ο Γ.Γ. της ΣΙΕΛΒΕ, Δ. Σελέκος, η προσπάθεια ήταν συμφιλιωτική αλλά δεν υπήρχε περιθώριο συνεννόησης. Οι κατηγορίες της Ομοσπονδίας αφορούσαν την μη καταβολή του μισθού του κ. Χότσικα με σκοπό την ηθική και οικονομική του εξόντωση, όπως ειπώθηκε. Ο κ. Σελέκος σημείωσε ότι υπήρξε σαφής παραβίαση των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων του εκπαιδευτικού, για την οποία έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τα όργανα της Εκπαίδευσης, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου για το σχολείο.

Για ψεύδη και λάθος πληροφορίες κάνει λόγο το σχολείο

Με ανακοίνωσή της η ιδιοκτήτρια του Ημερήσιου Ιδιωτικού Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης, Σαϊμέ Κιρλή Ντοκμέ, καταφέρεται εναντίον της ΟΙΕΛΕ και της ΣΙΕΛΒΕ κάνοντας λόγο για ψεύδη και λανθασμένες πληροφορίες στα δελτία τύπου που εξέδωσαν για το θέμα. Η ίδια αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης με την καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου του μαθηματικού στις 7 Οκτωβρίου 2016. Όπως σημειώνει, προσφέρθηκε στον ίδιο η προβλεπόμενη από τους νόμους αποζημίωση αλλά αυτός αρνήθηκε να την παραλάβει και το εν λόγω ποσό κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η καταγγελία της σύμβασης γνωστοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια, ενώ σχολιάζει την κρίση του ΚΥΣΔΕ για την εγκυρότητα ή μη της εν λόγω καταγγελίας λόγω της σύνθεσης του οργάνου, το οποίο πλέον θα αποτελείται από τρεις δικαστές και όχι από διευθυντές εκπαίδευσης όπως πριν. Το ΚΥΣΔΕ είχε κρίνει καταχρηστική την καταγγελία της σύμβασης, ενώ τρεις μήνες μετά κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να απαγορευτεί η είσοδος του εκπαιδευτικού στο σχολείο. Ο κ. Χότσικα κατέθεσε αντίθετη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία εισήλθε και πάλι στην τάξη. Η κα Ντοκμέ τονίζει στην ανακοίνωση ότι η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει τα πολιτικά δικαστήρια ως αρμόδια για την υπόθεση όπως και ότι η αγωγή που κατατέθηκε από τον εκπαιδευτικό εκπρόθεσμα καθιστά την ίδια την καταγγελία της σύμβασης έγκυρη, ακόμη και αν αρχικά ήταν άκυρη.

Μήνυση εναντίον του ΓΓ του υπουργείου Παιδείας και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Ξάνθης

Η διεύθυνση του μειονοτικού σχολείου κατηγορεί τους αρμόδιους της ΟΙΕΛΕ ότι προσπαθούν να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη και να δημιουργήσουν αρνητική εντύπωση κατά του σχολείου ότι ο μαθηματικός είναι απλήρωτος επί εννέα μήνες, ενώ το σχολείο δεν έχει καμία υποχρέωση καταβολής μισθού. Στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι κατά των υπευθύνων κατατέθηκε μήνυση και επίσης στάλθηκε αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό που κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με αίτημα διενέργειας ΕΔΕ κατά των υπευθύνων που δεν συμμορφώνονται με την απόφαση, ενώ οι δικηγόροι της ιδιοκτήτριας μελετούν τις ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ προκειμένου να διαφυλάξουν τα δικαιώματα του σχολείου με κάθε νόμιμο μέσο. Μόλις έγινε γνωστή η μήνυση του σχολείου σε βάρος των Δ. Παντή και Γ. Παπαθανασίου, η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε ανακοίνωση σε σκληρό τόνο και απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπ. Παιδείας κάνοντας λόγο για ωμή και κυνική ενέργεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας. Όπως αναφέρουν: «Μηνύουν το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Γ. Παντή και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Γ. Παπαθανασίου επειδή ζητούν το αυτονόητο. Τον πειθαρχικό έλεγχο του σχολείου, καθώς επιμένει στην παράνομη εκδίωξη του εκπαιδευτικού Χότσικα Νιχάτ, παρά το γεγονός ότι η απόλυσή του κηρύχθηκε άκυρη από αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας». Θυμίζουν ακόμη ότι η διεύθυνση του σχολείου προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης με το αιτιολογικό των ιδεολογικών και θρησκευτικών φρονημάτων του εκπαιδευτικού, «επαναφέροντας έτσι πρακτικές εκπαιδευτικού Μεσαίωνα που η χώρα είχε να δει από την περίοδο της Χούντας». Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας η ΟΙΕΛΕ ζητά «να τηρηθούν αυστηρά οι αποφάσεις της πολιτείας και να δοθεί ένα σκληρό μάθημα σε όσους αμφισβητούν νόμους και θεσμούς παραβιάζοντας ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι την οριστική δικαίωση του Νιχάτ, που θα είναι δικαίωση για ολόκληρο τον κλάδο μας».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…