Μετά την αρνητική στάση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε κατά των ερευνητικών εργασιών για λατομεία μαρμάρου στην περιοχή της Σταυρούπολης
Νέες αντιπαραθέσεις και τρίτη κατά σειράν κανονιστική απόφαση για την εξέδρα του «Κυβερνείου» – Ψήφισμα συμπαράστασης τους εργαζομένους του ΙΓΜΕ από το Δημ. Συμβούλιο
Â
Από νωρίς οξύνθηκε το κλίμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, 31 Μαΐου, αναφορικά με την τροποποίηση και συμπλήρωση της κανονιστικής απόφασης του δήμου Ξάνθης για τους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Μετά από έντονες διαφωνίες και αντεγκλήσεις η κανονιστική ‘’πέρασε’’ για τρίτη φορά, αφού είχε ακυρωθεί προηγουμένως από την Επιτροπή του άρθρου 152 μετά από προσφυγή των επιχειρηματιών λόγω ανεπαρκούς νομικής αιτιολόγησης στην προηγούμενη απόφαση, όπως είχε συμβεί και στην πρώτη. Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές αλλά και παρασκηνιακές συζητήσεις, καθώς η αντιπολίτευση είχε τονίσει, κυρίως μέσω του κ. Ξυνίδη, ότι η απόφαση θα ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη. Και στην τρίτη αυτή απόφαση η δημοτική αρχή επιμένει να μην επιτρέπει την παραχώρηση του επίμαχου χώρου νοτίως της οδού Πινδάρου, την εξέδρα δηλαδή έναντι του «Κυβερνείου».
Για προσωπική κόντρα Δημάρχου με δύο μέλη της Κοινωνίας Δημοτών έκανε λόγο ο Θ. Ξυνίδης
Ο κ. Ξυνίδης ήταν αυτός που κυρίως μίλησε για το θέμα, τόσο με την διευθύντρια του δήμου κα Τζανόγλου όσο και με την νομική σύμβουλο κα Χατζηλιάδου. Τόνισε μάλιστα ότι η συμπολίτευση έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια του Δημάρχου εναντίον ενός καταστήματος, όπου ιδιοκτήτης και μισθωτής είναι μέλη της «Κοινωνίας Δημοτών». Από την πλευρά του ο κ. Δημαρχόπουλος διέψευσε ότι υπάρχει κάποια ‘’βεντέτα’’ με την επιχείρηση ή τους ιδιοκτήτες, τονίζοντας ότι προασπίζεται τα συμφέροντα του δήμου, αφήνοντας μάλιστα υπαινιγμούς ότι θα απαντήσει και ο ίδιος στην μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η επιχείρηση. Στην έναρξη της συζήτησης ο κ. Ξυνίδης ζήτησε να του δοθούν όλες οι εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας που έχουν προηγηθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις οι οποίες ακυρώθηκαν. Οι τόνοι ανέβηκαν ότι επέμεινε να μάθει αν το τελικό κείμενο της κας Τζανόγλου έχει γραφεί από την ίδια. Η κα Τζανόγλου απάντησε ότι συνεργάστηκε με την κα Χατζηλιάδου, βασιζόμενοι και σε παλαιότερες γνωματεύσεις του κ. Λάμπρου. Ο κ. Ξυνίδης θύμισε ότι η γνωμάτευση του κ. Λάμπρου το 2010 ήταν θετική για την παραχώρηση του χώρου, ενώ η νομική υπηρεσία επέμεινε πως οι αλλαγές αφορούσαν απλώς την επαρκή τεκμηρίωση, που ήταν και ο λόγος που απορρίφθηκε την δεύτερη φορά από την Επιτροπή.
Στη συζήτηση παρέστη και παρενέβη η δικηγόρος Αλεξανδρούπολης Βικτωρία Κουτίνη, που εκπροσωπεί την μισθώτρια εταιρία του ακινήτου, η οποία και προσέβαλε κατ’ επανάληψη την Κανονιστική. Όπως σημείωσε, η Επιτροπή του άρθρου 152 απορρίπτει διαρκώς την Κανονιστική Απόφαση γιατί δεν υπάρχει επανειλημμένα επαρκής νομική αιτιολόγηση. Όπως τόνισε ρωτώντας την δημοτική αρχή, «εφόσον τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1996 μέχρι το 2013, που ο Δήμος μίσθωνε τον συγκεκριμένο χώρο, πότε ήταν νόμιμο το Δημοτικό Συμβούλιο; Το 2010 που αποφάσιζε να παραχωρείται ο χώρος ή τώρα που αποφασίζει το αντίθετο;». Ανέφερε μάλιστα ότι η επιχείρηση δεν προτίθεται να συνεχίσει να προσβάλλει τις αποφάσεις, γιατί είναι οικονομικά εξοντωτικό. Επεσήμανε όμως ότι ήδη έχει υποβληθεί μήνυση για παράβαση καθήκοντος σε βάρος όσων έχουν ψηφίσει στο παρελθόν και ότι τυχόν νέα παρόμοια απόφαση θα συσχετιστεί με την ίδια δικογραφία, ενώ προανήγγειλε ότι όλος ο φάκελος θα αποσταλεί στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.
Διάσταση απόψεων στην αντιπολίτευση και λόγος για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
Στο θέμα δεν υπήρξε ομοφωνία από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη να κάνει λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μέχρι το προηγούμενο βράδυ. «Είναι κοινό μυστικό ότι πρόκειται για προσωπικές διαφορές και εμείς σε τέτοια διλήμματα δεν θέλουμε να μπούμε», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι υπερψηφίζει την νέα απόφαση. Τελικά η απόφαση πέρασε με ψήφους υπέρ από την πλειοψηφία και τον κ. Καμαρίδη, ενώ ‘’λευκό’’ ψήφισαν οι παρατάξεις Μπένη και Τσιακίρογλου, παρών ο Γ. Τσεγγελίδης και κατά της απόφασης τάχθηκε η παράταξη Ξυνίδη και ο Ν. Ανταμπούφης. Από την συζήτηση του θέματος και την ψηφοφορία απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Πυρνάρη από την πλειοψηφία λόγω νομικής εκπροσώπησης του επιχειρηματία και ο Μανώλης Φανουράκης της αντιπολίτευσης λόγω ιδιοκτησιακής εμπλοκής.
Δεύτερο ομόφωνο ΟΧΙ για τα λατομεία στην περιοχή της Σταυρούπολης
Μεγάλο μέρος των 55 προς συζήτηση θεμάτων αφορούσε τις ερευνητικές εργασίες για την εξόρυξη μαρμάρου σε διάφορες περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης. Μετά το ομόφωνο ΟΧΙ της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής πριν μερικές εβδομάδες, ήρθε και η σύσσωμη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου εναντίον των αδειοδοτήσεων. Τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο το σκεπτικό πίσω από την άρνηση ήταν η κατάσταση που επικρατεί στα ήδη υπάρχοντα λατομεία, τα οποία δεν τηρούν τους όρους των συμβάσεών τους, τα όρια των περιοχών και δεν προχωρούν σε αποκατάσταση της περιοχής εξόρυξης, με αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την φυσική ομορφιά της ορεινής Ξάνθης. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ξυνίδης τόνισε πως η μοναδική αναπτυξιακή διέξοδος για την Ξάνθη είναι ο τουρισμός και εφόσον ο θαλάσσιος τουρισμός δεν είναι το ατού της περιοχής μας, ο ευρύτερος χώρος της Σταυρούπολης είναι ένα διαμάντι για την ανάπτυξη οικοτουρισμού. Κάτι που δεν μπορέσει να ευοδωθεί αν γίνουν τέτοιου είδους εξορύξεις ζημιώνοντας το φυσικό περιβάλλον. Παρότι έγινε γνωστό ότι τα αιτήματα των εταιρειών εγκρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρά την αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Ξάνθης, όλες οι παρατάξεις ζήτησαν να ληφθούν ακόμη και νομικά μέτρα για την διαφύλαξη της περιοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε ακόμη στην έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζομένους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), οι οποίοι μένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, με τον εκπρόσωπό τους να κάνει λόγο για μελέτες αξίας εκατομμυρίων ευρώ που δεν προχωρούν.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ