Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μαζικά οι Καβαλιώτες αντιδρούν στα νέα διόδια

Μαζικά οι Καβαλιώτες αντιδρούν στα νέα διόδια

0
diodia kavala antidrasi 2

Διαμαρτυρία και αποκλεισμός της κυκλοφορίας για 45 λεπτά στο ύψος της Άσπρης Άμμου. Προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 μμ και στα διόδια της Μέστης. Κανονικά ωστόσο προχωρούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τους νέους σταθμούς διοδίων

 

Πάνω από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κινητοποίηση ενάντια στα διόδια της Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα τις Τετάρτης, στις 5 μμ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Άσπρης Άμμου και έκλεισαν συμβολικά το δρόμο και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, για περίπου 45 λεπτά.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι αυτοκινητιστές-οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης που παρέταξαν τα 60 και πλέον φορτηγά παραπλεύρως του δρόμου, ενώ τον παλμό της κινητοποίησης έδωσαν οι απολυμένοι της ΒΦΛ και οι εργαζόμενοι στην Καβάλα Oil, με πανό και συνθήματα.

Το παρών έδωσαν βέβαια και αρκετοί αιρετοί, όπως ο αντιπεριφερειάρχη Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ανάμεσά τους εθεάθησαν και οι Μιχάλης Αμοιρίδης και Φώτης Καραλίδης από την Ξάνθη.

Από μεγαφώνου οι διοργανωτές τόνισαν ότι η δημιουργία νέων διοδίων θα επιφέρει πλήγμα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και θα θέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη και τον τουρισμό της Καβάλας.

Πέρα από την γενική διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή των νέων διοδίων, σοβαροί προβληματισμοί εκφράζονται και για την χωροθέτηση του νέου σταθμού, που σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί σε στροφή και ενέχει κινδύνους για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Από την πλευρά της την επόμενη μέρα, η δήμαρχος Καβάλας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κινητοποίηση, και μετέφερε την πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου να δώσει συνέχεια με νέα απόφαση στις κινητοποιήσεις. Δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα νέου αποκλεισμού, αλλά ούτε και η διεκδίκηση της ματαίωσης της κατασκευής των διοδίων, μέσω της δικαστικής οδού, με προσφυγή στο ΣτΕ. Ενδέχεται ακόμη να επιδιωχθεί συνάντηση αποστολή εκπροσώπων φορέων από την Καβάλα με τον αρμόδιο υπουργό Χ. Σπίρτζη.

Νέα κινητοποίηση και για τα διόδια της Μέστης

Κινητοποιήσεις σχεδιάζονται και ενάντια στα διόδια της Μέστης, των οποίων η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και οι παραγωγικοί φορείς της Περιφέρειάς μας, διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση νέων διοδίων επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Μέστης, σήμερα, Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017, στις 12:00 το μεσημέρι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατασκευή και λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων, με το σύνθημα «Λέμε ΟΧΙ στα Διόδια, ΝΑΙ στην Ανάπτυξη».

31 Αυγούστου ξεκινούν τα διόδια της Μέστης-1 Νοεμβρίου αυτά σε Καβάλα και Ασπροβάλτα

Την κοινή υπουργική απόφαση Τσακαλώτου-Σπίρτζη για την άμεση εγκατάσταση 18 μετωπικών σταθμών και 20 πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό υπέγραψε η κυβέρνηση.

Η ΚΥΑ Τσακαλώτου-Σπίρτζη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Μαΐου, αποτελεί άλλο ένα προαπαιτούμενο στις δεσμεύσεις με τους δανειστές αλλά και ένα μέσο διευκόλυνσης στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση διοδίων αποτελεί απαίτηση και των υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι είχαν διαμηνύσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το ατελέσφορο της διαγωνιστικής διαδικασίας εάν δεν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός με τα διόδια.

Με βάση την υπουργική απόφαση, για τους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, η λειτουργία τους προβλέπεται την 31η Αυγούστου.

Για τα διόδια Σιάτιστας η 1η Νοεμβρίου και για τους σταθμούς διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού η 10η Οκτωβρίου.

Για το Αρδάνιο και τους 20 πλευρικούς σταθμούς προβλέπεται η 1η Νοεμβρίου 2017.

Στην Εγνατία σήμερα λειτουργούν οκτώ σταθμοί στην Τύρια (Θεσπρωτία), στο Μαλακάσι (Μέτσοβο), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη, στη Μουσθένη Καβάλας, στον Ίασμο Κομοτηνής και στον Προμαχώνα Σερρών.

*Φωτογραφίες: kavalapost.gr

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…