Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ξάνθη ‘’μπαίνει’’ σε ρυθμούς και ήχους… ανατολικούς

Η Ξάνθη ‘’μπαίνει’’ σε ρυθμούς και ήχους… ανατολικούς

0

Έρχεται για 9η χρονιά το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής από την ΦΕΞ

Η Ξάνθη για 9η συνεχή χρονιά αφουγκράζεται ήχους της Ανατολής. Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα. Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους. Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής για ένατη χρονιά οργανώνει το πλούσιο πρόγραμμά του σ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε δύο μέρη με στόχο καλύψει το σκοπό του Φεστιβάλ, αλλά και με τη διάρκεια του να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή μας και τις ιδιαιτερότητές της.

Στο πρώτο μέρος του Φεστιβάλ θα υπάρξουν διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια, ραδιοφωνικά και κινηματογραφικά αφιερώματα στον ευρύτερο κύκλο της Ανατολής αλλά και του λαϊκού πολιτισμού. Το Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ένα αφιέρωμα στην Λόγια Ανατολική Μουσική. Συνεντεύξεις, ζωντανή μουσική, αφιερώματα και εκπομπές συνθέτουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για να γνωρίσει κανείς την Ανατολική μουσική. Συντονίζει ο Γιάννης Κατσούλης. Στην αυλή με τα χαμάμ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ‘’σαν θερινό σινεμά’’ θα γίνονται προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ με άξονα την μουσική. Παραστάσεις Καραγκιόζη, αυτού του ανατολίτη ‘’ήρωα’’ ρωμιού, από το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη. Έως τέλος Αυγούστου θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφίας «Η γλυπτική της Φύσης» Κύπρος – Ξάνθη της Άννας Τενέζη στο Λαογραφικό Μουσείο. Στις 24 Ιουνίου η Ξανθιώτισσα υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας του ΔΠΘ, Γαρυφαλλιά Θεοδωρίου θα παρουσιάσει στο Λαογραφικό Μουσείο το θέμα «Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού: από του Κλήδονα μέχρι τη λαϊκή λατρεία του κύκλου του Δεκαπενταύγουστου».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ επίσης θα διοργανωθεί για πρώτη φορά Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας με τον Σπύρο Σακκά από τις 25 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης» (σπίτι Μάνου Χατζιδάκι). Ο Σπύρος Σακκάς, στενός φίλος και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι επί σαράντα χρόνια, θα οργανώσει το μεγάλο καλοκαιρινό Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας. Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική παρουσίαση – αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, στο ίδιο το σπίτι που ο Μάνος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και τις 5 Αυγούστου 2017 στο email: info@delta-pi.org. Οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις: 2114035789, 6973578422 (Έρη Βασιλειάδου).

Για δεύτερη χρονιά μουσική κατασκήνωση στα Άβδηρα

Με συναυλίες και εκδηλώσεις θα οδηγηθούμε στο δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ όπου πλάι στην θάλασσα, στη Μουσική Κατασκήνωση της ΦΕΞ στα Αρχαία Άβδηρα, θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων. Έτσι θα μας βρει ο Αύγουστος στην «Ξάνθη της πίστης» που μετά τον υπαίθριο Εσπερινό στην κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική στο Πολύστυλο με τους Ιεροψάλτες της Ξάνθης και την συναυλία στον Μπεκτασίδικο Tεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης, θα ανηφορήσουμε προς τα μοναστήρια της Παναγίας της Καλαμούς και της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Στις 18 Ιουνίου στις 20.00 στον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων το εργαστήριο αρχαίας ελληνικής λύρας θα πραγματοποιήσει συναυλία με τίτλο «Στη Γη του Ορφέα» εν όψει του θερινού ηλιοστασίου. Στις 23 Ιουνίου στις 21:00 στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού Μουσείου η ορχήστρα και η χορωδία του εργαστηρίου παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ θα δώσουν συναυλία με τίτλο «Ανατολή, Ανατολή μου». Στοχοθεσία του εργαστηρίου αποτελεί η μελέτη των μουσικών ιδιωμάτων τόσο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όσο και της ευρύτερης της ανατολικής Μεσογείου. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί μέρος από το υλικό που μελετήθηκε την φετινή εκπαιδευτική περίοδο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…