Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 10 άμεσα μέτρα θωράκισης από την ευλογιά

10 άμεσα μέτρα θωράκισης από την ευλογιά

0
provata evlogia

Τέθηκε σε εφαρμογή από την Περιφερειακή Διεύθυνσης Κτηνιατριακής το σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης εν’ όψει του κρούσματος στην Τουρκία κοντά στα σύνορα

Κάνουν τον σταυρό τους οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης που έζησαν τον «εφιάλτη» του 2013.Eίχαν θανατωθεί 48.793 ζώα στην ΑΜΘ

Συναγερμός έχει σημάνει σ’ όλες τις υγειονομικές και κτηνοτροφικές υπηρεσίες των Περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειάς μας καθώς έχει εντοπιστεί κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Τουρκία μόλις 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Έβρο. Ο «εφιάλτης» της ευλογιάς καραδοκεί πάνω από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας που έχουν πρόσφατες μνήμες καταστροφής.

Κάνουν τον σταυρό τους οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

Ανήσυχοι είναι οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης και βρίσκονται στο «πόδι». Κάνουν το σταυρό του να μην ζήσουν και πάλι μέσα σε 4 χρόνια τον «εφιάλτη» της ευλογιάς. Ακόμη πληρώνουν την καταστροφή που είχαν και προσπαθούν να συνέλθουν. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ξάνθης κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς υπάρχει έντονη ανησυχία και όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να αποτραπεί νέα καταστροφή της κτηνοτροφίας στην περιφέρειά μας. Σημειωτέον ότι οι ζημιές από την ευλογιά την 3ετία 2013-2015 ήταν πολύ μεγάλες για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ιδιαίτερα όμως για την Π.Ε Έβρου ήταν καταστροφικές: Θανατώθηκαν 48.793 ζώα (εκ των οποίων 37.895. στην Π.Ε Έβρου) και οι οικονομικές ζημιές ανήλθαν περίπου σε 6.200.000,00€ χωρίς σ’ αυτές να περιλαμβάνονται οι δευτερογενείς ζημιές που προκύπτουν από τις δαπάνες για τα έγκλειστα ζώα, την επιβολή περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο ζώντων ζώων, τροφίμων ζωικής προέλευσης και γεωργικώn pροϊόντων ,(χορτονομής).

«Κόκκινος» συναγερμός για την ευλογιά σ’ όλη την ΑΜΘ – 10 άμεσα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της ευλογιάς

Η ύπαρξη κρούσματος στην Τουρκία και μια ανάσα από τον ¨Έβρο σήμανε «κόκκινο» συναγερμό στα κτηνιατρικά τμήματα της περιφέρειας. Σε συνεδρίασή τους την Δευτέρα 19 Ιουνίου, προεδρεύοντος του Προϊστάμενου της Δνσης Κτηνιατρικής Σαχπατζίδη Αχιλλέα κήρυξε Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης την Π.Ε. Έβρου και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης. Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν με απόλυτη προτεραιότητα: Όπως: 1)Ατομική ενυπόγραφη ενημέρωση όλων των κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και όλων των εμπλεκόμενων για τον κίνδυνο εισόδου του νοσήματος και τις συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, για τα συμπτώματα του νοσήματος, καθώς και για την αναγκαιότητα τήρησης αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας, 2)Χορήγηση έντυπου υλικού. 3)Σε συνεργασία με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και τα Γραφεία κίνησης , να ζητηθεί η παροχή όσων οχημάτων απαιτούνται και να κινηθεί η διαδικασία αιτιολόγησης και έγκρισης της υπέρβασης κατανάλωσης των καυσίμων, όπου αυτό χρειάζεται 4)Σε συνεργασία με την Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε, να ελεγχθούν όλες οι τάφροι απολύμανσης. Ιδιαίτερα για τις ΔΑΟΚ Π.Ε Έβρου και Ορεστιάδας να ελεγχθούν οι τάφροι απολύμανσης στα σημεία εισόδου με την Τουρκία. 5)Για την επίβλεψη των τάφρων, την συμπλήρωση νερού και τον έλεγχο της κυκλοφορίας, να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων , της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν στη λειτουργία τους.6)Nα προχωρήσει η διαδικασία αγοράς υγειονομικού και κτηνιατρικού υλικού, εάν αυτό που ήδη υπάρχει δεν επαρκεί. 7)Να κινηθεί η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων για την εκσκαφή τάφρων ταφής, μεταφοράς και θανάτωσης ζώων για το ενδεχόμενο εισβολής του νοσήματος στην περιοχή 8)Να ενημερωθούν εγγράφως αλλά και προφορικά όλοι οι έμποροι ζώντων ζώων, δερμάτων, συνεργεία κουράς, βιομηχανίες γάλακτος και γενικά κάθε εμπλεκόμενος για τη λήψη των μέτρων βιοασφάλειας και από μέρους τους 10) Οι ΔΑΟΚ της Ορεστιάδας και Π.Ε Έβρου σε συνεργασία με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης και συνδρομής της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας για την διεκπεραίωση των καθηκόντων της. Για την επίλυση ορισμένων ζητημάτων της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας θα συνδράμει επίσης και η Δνση Κτηνιατρικής με όσες δυνατότητες έχει. Επίσης σε συνεργασία με την Δνση Κτηνιατρικής όλα τα Τμήματα Κτηνιατρικής των Π.Ε έχουν «τρέξει» τις διαδικασίες και η πρόσληψη των 6 κτηνιάτρων για το πρόγραμμα επιτήρησης των τεσσάρων εξωτικών νοσημάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …