Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τα Μουσικά Σχολεία ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου

Τα Μουσικά Σχολεία ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου

0
dsc 5216

Εκατοντάδες μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι με το φεστιβάλ και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την μουσική εκπαίδευση των νέων

Π. Κουτάκης: «Πρέπει να ‘’εκμεταλλευτούμε’’ τους κορυφαίους μουσικούς που έχουν ‘’αγκαλιάσει’’ τον θεσμό»

Το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» 2017 ανήκει ήδη στο παρελθόν, αλλά ο απόηχος της μουσικής των μαθητών των μουσικών σχολείων αντηχεί ακόμη στα αυτιά και στις καρδιές των Ξανθιωτών. Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο πολιτιστικός θεσμός που ήρθε για να μείνει έδωσε την ‘’καλή μαρτυρία’’ για την μουσική εκπαίδευση στη χώρα μας και ένωσε εκτελεστές και ακροατές με ένα μοναδικό τρόπο. Ένα τριήμερο που απολαμβάνουν όχι μόνο οι χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες των διάφορων μουσικών σκηνών στα σοκάκια και τις πλατείες της πόλης, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές που συμμετέχουν. Συμπυκνωμένη γνώση, εικόνες, ακούσματα και εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένα μέσα τους, αφού δεν παρουσιάζουν την μουσική τους μόνο ενώπιον των ακροατών, μα και μπροστά σε καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές με τα μουσικά εργαστήρια-clinics

dsc 5210Όπως δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Παναγιώτης Κουτάκης, η πρώτη χρονιά που λειτούργησαν παράλληλα με τις άλλες εκδηλώσεις τα βραδινά clinics σε διάφορα όργανα στέφθηκε με τεράστια επιτυχία. Οι μαθητές δεν φαντάζονταν αρχικά τα πόσα είχαν να πάρουν μέσα σε δύο βραδιές από μουσικούς που αποτελούν τους κορυφαίους εκτελεστές στον τομέα τους. Το ιδιαίτερα επίπονο και επιβαρυμένο πρόγραμμα του τριημέρου για τους μαθητές περιελάμβανε, εκτός από τις πρωινές και απογευματινές εμφανίσεις τους σε διάφορα σημεία, κοινές πρόβες ορχήστρας και χορωδίας με τον Νίκο Κυπουργό και την Εριφύλλη Δαμιανού, αντίστοιχα, για την τελική συναυλία, ενώ φέτος προστέθηκαν τα θεματικά σεμινάρια με μουσικούς όπως ο Νίκος Τουλιάτος, ο Simone Mongeli και η Κική Τσακιρίδου στα κρουστά, ο Βαγγέλης Κοντόπουλος στο μπάσο, ο Τάκης Μπαρμπέρης στην κιθάρα και ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου στο κλαρίνο. Μάλιστα, το σύνολο κρουστών έμεινε τόσο ευχαριστημένο με το τελικό αποτέλεσμα και την μεταδοτικότητα του κ. Τουλιάτου, που ζήτησαν να μάθουν αν προγραμματίζεται κάποιο φεστιβάλ ή σεμινάριο με ευρωπαϊκά κρουστά για την επόμενη χρονιά.

Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης ευχαριστεί και υπόσχεται να δίνει δημιουργικά το παρών

dsc 5208Η διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, από το οποίο ξεκίνησε ο θεσμός και που αποτελεί τον εμπνευστή και κύριο συντονιστή της όλης προσπάθειας, ευχαρίστησε ένθερμα όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» και με αυτή τη συμμετοχή τους απέδειξαν πόσα μπορεί να πετύχει μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων μέσα σε περιβάλλον σύμπνοιας και αλληλοκατανόησης. Όπως αναφέρουν: «Το φετινό φεστιβάλ πέτυχε κυρίως για ένα πολύ απλό λόγο. Φεύγοντας όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού για του χρόνου. Θα θέλαμε λοιπόν σαν Μουσικό Σχολείο Ξάνθης να ευχαριστήσουμε τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν και να ευχηθούμε, ειδικά στους τελειόφοιτους του Λυκείου, κάθε επιτυχία στις επικείμενες εξετάσεις. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους συνοδούς καθηγητές των Μουσικών Σχολείων για το υψηλό επίπεδο των μουσικών σχημάτων τους, καθώς και για την συνεργασία τους όταν εμφανιζόταν κάποιο πρόβλημα. Το ‘’Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων’’ στηρίχτηκε από τη γέννησή του στην ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών που το αγκάλιασαν και το εκτόξευσαν σ’ αυτό που είναι σήμερα. Η ευγνωμοσύνη των παιδιών που αποχαιρετήσαμε το βράδυ του Σαββάτου είναι το δικό τους παράσημο. Το πνεύμα του Φεστιβάλ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την ένθερμη ανταπόκριση των καλλιτεχνών που το στήριξαν. Ευχαριστούμε: το Δήμο Μούτση που μας τίμησε με την παρουσία του, το Νίκο Κυπουργό για την εκπληκτική δουλειά του στην ορχήστρα, την Εριφύλλη Δαμιανού για την καθηλωτική της χορωδία, τον Νίκο Τουλιάτο, τον Σιμόνε Μονγκέλι και την Κική Τσακιρίδου που μετέδωσαν την τρομερή τους ενέργεια στο σύνολο κρουστών, την Ασπασία Στρατηγού, τον Βασίλη Προδρόμου και τον Δημήτρη Σίντο που μάγεψαν στην εναρκτήρια συναυλία του σχολείου μας, τον Γιώργο Τσάμπρα που μας στηρίζει χρόνια και πίστεψε στο θεσμό από την πρώτη στιγμή».

‘’Στοίχημα’’ το μεγαλύτερο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία μέσω των εθελοντών

dsc 5261Κατά κοινή ομολογία των διοργανωτών, οι εθελοντές που συμμετέχουν στην διοργάνωση αποτελούν τους αφανείς ήρωες και είναι αυτοί που έρχονται κυρίως σε επαφή με τα φιλοξενούμενα σχολεία. Οι 850 περίπου μαθητές που βρέθηκαν στην Ξάνθη μαζί με τους περίπου 100 συνοδούς τους είχαν μόνο θετικά σχόλια για τους έμπειρους πλέον εθελοντές, που ήταν εκεί για να λύσουν όποιο πρόβλημα παρουσιαζόταν. Παρότι πέρυσι έγινε μια προσπάθεια να εμπλακεί στην διοργάνωση ενεργά όλη η τοπική κοινωνία, ιδίως με την όμορφη έμπνευση να τραγουδήσουν όλοι μαζί από την πλατεία Μητροπόλεως μέχρι την ‘’οικία Χατζιδάκι’’ με παρτιτούρες που είχαν μοιραστεί, φέτος υπήρξε η αίσθηση ότι το εθελοντικό κομμάτι ήταν κάπως περιορισμένο. Αυτό που κάποιοι εθελοντές μετέφεραν στο «Ε» είναι ότι παρόλο που δεν έχουν κάποιο θεσμικό ρόλο, θα πρέπει να εμπλακούν πιο δημιουργικά στην όλη οργάνωση, ώστε να μην αισθάνονται απλά ως επιτελείς, που κάνουν την δύσκολη δουλειά. Κάτι αντίστοιχο ανέφερε και ο κ. Κουτάκης, σημειώνοντας ότι ο πολύπειρος ραδιοφωνικός παραγωγός και κριτικός Γιώργος Τσάμπρας είναι κοντά στον θεσμό εξ αρχής, όμως κανείς δεν φροντίζει να τον χρησιμοποιήσει παραγωγικά. Ο θεσμός είναι στα πρώτα του βήματα και σίγουρα αν υπάρξει σύμπνοια και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων θα είναι προς όφελος όλων μας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…