Σχόλια 05/05/17

0
kotsioudi-arxondiko
Ο Ταρενίδης στηρίζει ΣΕΚΑΠ
Με όρους οικονομικούς και με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη επέλεξε να τοποθετηθεί ο πρόεδρος ΔΣ της ΣΕΚΕ ΑΕ Παναγιώτης Ταρενίδης σχετικά με την τροπολογία για την ΣΕΚΑΠ και την απαλλαγή του Σαββίδη από το πρόστιμο των 38 εκ. ευρώ. Ο κ. Ταρενίδης, στηρίζοντας τη λειτουργία της τοπικής καπνοβιομηχανίας, σταθερό συνεργάτη της ΣΕΚΕ, τονίζει ότι κεντρικό στόχο και κριτήριο πρέπει να αποτελεί η βιωσιμότητα και η διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης. Αναλυτικά ανέφερε: «η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε.) διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τις εταιρείες Donskoy Tabac και ΣΕΚΑΠ Α.Ε., οι οποίες αγοράζουν κι εμπιστεύονται τα ποιοτικά ελληνικά καπνά και κατ΄ επέκταση στηρίζουν τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς και την ελληνική περιφέρεια. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό η στήριξη αυτή να συνεχιστεί απρόσκοπτα, αλλά και να διευρυνθεί περαιτέρω, προς όφελος όλων των πλευρών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι σημαντικό η ΣΕΚΑΠ να συνεχίσει να κινείται στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάπτυξης και κατ΄ επέκταση να αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας της Θράκης, καθώς επίσης και της ελληνικής καπνοπαραγωγής».
Ε.Δ.


Το μάθημα της τροπολογίας
Η τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ αποδεικνύει περίτρανα τους όρους με τους οποίους κάνουμε πολιτική στην Ελλάδα. Και αντιπολίτευση. Είδαμε το έργο της «διαγραφής» χρεών για δεύτερη φορά με αντεστραμμένους τους ρόλους, μειδιάσαμε με την ειρωνεία της ιστορίας και κουνήσαμε με απογοήτευση το κεφάλι. Και μετά συνεχίσαμε να διαβάζουμε τις υπόλοιπες ειδήσεις της ημέρας.
Γιατί συνηθίσαμε πια να μην υπάρχει ούτε μέτρο, ούτε όριο στον καιροσκοπισμό των πολιτικών (όλων των πλευρών). Συνηθίσαμε την αντιπολίτευση να «πρέπει» να λέει «όχι σε όλα» και την κυβέρνηση να λέει τα «ναι» αδιακρίτως.
Αλλά, συνηθίσαμε και τον εαυτό μας να τα υπομένει και να τα δέχεται όλα αυτά, λες και άλλος τρόπος δεν υπάρχει, ούτε συνέπεια, ούτε στοιχειώδης συλλογική μνήμη.
Ε.Δ.


Καμία εξέλιξη
Για άλλη μια χρονιά υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με ανυπομονησία. Η Παλιά Πόλη γεμίζει κόσμο, σφύζει από ζωή. Κι έτσι έρχεται άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς να υπάρξει ουδεμία πρόβλεψη για το χρόνιο πια θέμα, με τα τραπεζάκια έξω, και πάλι θα έρθει η αστυνομία, και πάλι θα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, και πάλι θα μπουν τα πρόστιμα, και πάλι ο δήμος θα σφυρίζει από μακριά.
Όμως τώρα υπόλογο είναι όλο το δημοτικό συμβούλιο, γιατί έλαβε ομόφωνη απόφαση να γίνει επιτροπή για την Παλιά Πόλη. Και τι έγινε αυτή η επιτροπή; Λόγια, λόγια…
Ε.Δ.


Έργα πνοής…
Οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν φτάσει σχεδόν στο μέσον της θητείας τους. Ναι, εν μέσω κρίσης και σπουδαίων προβλημάτων με την καθημερινότητα. Ωστόσο, θα θέλαμε να μάθουμε τι έργα πνοής έχουν θέσει. Πώς οραματίζονται δηλαδή, ότι οι ίδιοι μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη και την προοπτική αυτού του τόπου. Τι παρακαταθήκη θα αφήσουν, βρε αδερφέ. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο για την καθημερινότητα, είναι για τον σχεδιασμό του μέλλοντος. Εκεί θέλουμε απαντήσεις.
Ε.Δ.


Παλιά Πόλη. Αρχοντικό Κωτσιούδη Σωκράτη, διασταύρωση οδών Φιλίππου και Π. Χρηστίδη που χτίστηκε το 1917. Αριστερά το σπίτι που διέμενε η λογοτέχνις Κατίνα Βέικου Σεραμέτη
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Έργα και ημέρες του δήμου Αβδήρων

Στο σφυρί βγήκε την Τετάρτη στην Γενισέα, το ακίνητο και το οικόπεδο 200 τ.μ. στην Διομήδεια όπου στεγαζόταν άλλοτε τα γραφεία της Κοινωφελούς Εταιρείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αβδήρων, η οποία είναι σε εκκαθάριση. Αγοραστής αναδείχθηκε ο δήμος Αβδήρων, ο οποίος «χτύπησε» και εξαγόρασε τελικά με 38.100 ευρώ (38.000 ευρώ τιμή εκκίνησης) το ακίνητο και το οικόπεδο. Τι θα το κάνει; Όπως μάθαμε θα το παραχωρήσει στο Πολιτιστικό σύλλογο Διομήδειας και στα ΚΑΠΗ, ώστε να στεγαστούν εκεί και να απελευθερωθούν οι χώροι που κατέχουν τώρα, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα, οι οποίοι με την σειρά τους θα παραχωρηθούν στο Μουσικό Σχολείο για να αποκτήσει άλλες δύο αίθουσες έως ότου κατασκευαστεί το καινούργιο Μουσικό σχολείο. Να θυμίσουμε ότι παραχωρήθηκε από τον δήμο οικόπεδο έξω από την Διομήδεια και δρομολογούνται οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου. Επίσης ο δήμος Αβδήρων σκοπεύει να παραχωρήσει και τον ανακαινισμένο Αλευρόμυλο που βρίσκεται στο Κέντρο των Αβδήρων στον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Αβδηριτών , ο οποίος θέλει να το λειτουργήσει να το καταστήσει επισκέψιμο, αναδεικνύοντας την ιστορική του σημασία. Μια καλή κίνηση γιατί τα όμορφα κτήρια έχουν αξία όταν είναι ζωντανά και αξιοποιούνται τουριστικά όχι όταν παραμένουν κλειστά.
Μ.Ξ.


Χάθηκε και η φετινή σαιζόν για την επένδυση στο κάμπιγκ Μυρωδάτου
Για άλλη μια σαιζόν θα παραμείνει κλειστό το κάμπινγκ στο Μυρωδάτο αφού το καλοκαίρι έφτασε κι ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν τα συμβόλαια. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Αύγουστο θα κλείσει χρόνο από τότε που έγινε η δημοπρασία. Αρχές του χρόνου υπογράφηκε το προσύμφωνο του εκμισθωτή με τον δήμο Αβδήρων και έφτασε Μάης και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα συμβόλαια. Απομένουν ακόμη κάτι διαδικαστικά. Και πρέπει να βγει και άδεια και μετά να ξεκινήσει να υλοποιείται η επένδυση.
Έτσι είναι στην χώρα μας, έτσι πως λειτουργεί το σύστημα για να γίνει μια επένδυση …Ζήσε Μάη! Και έχουμε πολλά παραδείγματα που έφυγαν επενδυτές εξαιτίας αυτής της απίστευτης γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης!
Μ.Ξ.


Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία, η διεθνής κοινότητα έστειλε προχθές το μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Παγκοσμίως, το ένα τρίτο όλων των φυλακισμένων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης βρίσκεται στις φυλακές της Τουρκίας. Μετά το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παραμένουν φυλακισμένοι, περίπου 2.500 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους με το κλείσιμο περίπου 160 καναλιών ενημέρωσης, ενώ ο φόβος φυλάκισης επηρεάζει αρνητικά την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας ως προς την κριτική της πολιτικής Ερντογάν. H Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε ενημερωτικό σημείωμα για την ελευθεροτυπία στη Τουρκία με τίτλο «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα: Καταστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης» και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκστρατεία #FreeTurkeyMedia, που από τον Φεβρουάριο έχει συγκεντρώσει 250.000 υποστηρικτές με αίτημα την απελευθέρωση των δημοσιογράφων από τις φυλακές της χώρας. Το περιοδικό Τime μάλιστα τιμά τον φυλακισμένο σκιτσογράφο Musa Kart, που αντιμετωπίζει έως και 29 χρόνια φυλάκισης για “βοήθεια ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, της οποίας δεν αποτελεί μέλος”.
Χ.Δ.


Ν. Αλιβιζάτος: «Είναι απροσχημάτιστα ναζιστές»
Αυτό κατέθεσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, κατά την πεντάωρη κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο Νίκος Αλιβιζάτος που κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για “μόνιμη δομή” της οργάνωσης και “επανάληψη μοντέλου Χίτλερ”. Υποστήριξε επίσης, αναφερόμενος στη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, πως επρόκειτο για χτύπημα της οργάνωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η δολοφονία ήταν χτύπημα της οργάνωσης και όχι του αυτουργού. Είναι αδιάφορο ποιος είναι ο εκτελεστής. Έπρεπε να επιδειχθεί η ισχύς του κόμματος, της οργάνωσης”. Ο κ. Αλιβιζάτος προκάλεσε την οργή συνηγόρων της υπεράσπισης, όταν είπε στο δικαστήριο ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι χριστιανική και ότι η σχέση της με τον χριστιανισμό είναι “εξωτερική και όχι βαθύτερη”. Συνέστησε μάλιστα στα μέλη της Χρυσής Αυγής να αντιληφθούν ότι ο χριστιανισμός είναι θρησκεία αγάπης και “δεν ταιριάζει πολύ με πράξεις βίας”. Παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι “βάσει των κειμένων της Χρυσής Αυγής, ο χριστιανισμός δεν είναι στοιχείο της ιδεολογίας της”. Θυμίζουμε ότι ο κ. Αλιβιζάτος είχε δεχθεί επίθεση το 2009 από βουλευτές της Χρυσής Αυγής για το σχέδιο νόμου περί ιθαγένειας.
Χ.Δ.


Το φεστιβάλ του Μουσικού Σχολείου Καβάλας
Στην στήλη του χθεσινού φύλλου με τον τίτλο «Καβαλιώτικη επιθυμία» καταγράφηκε η φήμη για διοργάνωση από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας ανάλογου φεστιβάλ με αυτό της Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φεστιβάλ της Καβάλας «Άδοντες και ψάλλοντες», που ξεκινά στις 6 Μαΐου, αφορά μεν συμμετοχή Μουσικών Σχολείων αλλά με άλλο αντικείμενο, πιο εξειδικευμένο. Αυτό της βυζαντινής μουσικής. Οπότε πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική διοργάνωση. Μάλιστα, ο εκεί διευθυντής Γιάννης Κακάρας ήταν από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες του ξανθιώτικου φεστιβάλ και οι σχέσεις με την Ξάνθη συνεχίζουν να είναι καλές και αμφίδρομες. Για του λόγου το αληθές, την Δευτέρα οι εθελοντές που συμμετέχουν στο «Ξάνθη Πόλις Ονείρων» θα μεταβούν με λεωφορείο στην Καβάλα για να βοηθήσουν με την εμπειρία τους.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…