Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο Πόρτο Λάγος η μεγαλύτερη αποικία ερωδιών στην Ελλάδα

Στο Πόρτο Λάγος η μεγαλύτερη αποικία ερωδιών στην Ελλάδα

0
erodioi vistonida

Με περισσότερες από 400 φωλιές στο άλσος κοντά στο λιμάνι αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα για τους λάτρεις της φύσης

Ο ‘’πύργος’’ της πρώην ΚΥΔΕΠ στο λιμάνι ευκαιρία για ένα πρώτης τάξεως παρατηρητήριο – Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τον δήμο Αβδήρων σε παλιότερη πρόταση του ΚΠΕ Βιστονίδας

Το Πόρτο Λάγος και η λίμνη Βιστονίδα είναι γνωστοί υδροβιότοποι σε όλους σχεδόν τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να παραμένουν ένα καλά κρυμμένο ‘’μυστικό’’ στον χάρτη των ελληνικών προορισμών κυρίως λόγω της ακριτικής τους θέσης. Ακόμη και για όσους ζούμε όμως στην περιοχή, πολλά παραμένουν άγνωστα για την οικολογική σημασία της λιμνοθάλασσας και τα σπάνια είδη που συγκεντρώνει. Από άποψη αναψυχής η περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, παρότι συνδυάζει μοναδικά το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικού αρχιπελάγους. Στο ήσυχο, γραφικό λιμανάκι δένουν βάρκες και ψαροκάικα της περιοχής, σκάφη αναψυχής αλλά και μεσαία εμπορικά πλοία, ενώ όλη η γύρω περιοχή είναι ένα «ζωντανό» εγχειρίδιο ορνιθολογίας. Εκτός από τους επιβλητικούς κύκνους και τα θεαματικά φλαμίνγκο που κάνουν κατά καιρούς την εμφάνισή τους, το Πόρτο Λάγος μπορεί να καυχάται ότι αποτελεί το ‘’στέκι’’ των ερωδιών. Μια αποικία τους έχει εγκατασταθεί μέσα σε μια αναδάσωση με πεύκα στο Πόρτο Λάγος και μια άλλη, του γένους Nycticorax, βρίσκεται μέσα στους καλαμώνες. Οι γειτονικοί λόφοι έχουν σημαντικούς πληθυσμούς αρπακτικών πτηνών. Από το 1983 έχει παρατηρηθεί στο Πόρτο Λάγος αυξανόμενος πληθυσμός από φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), ενώ εδώ διαχειμάζει και ο αργυροπελεκάνος.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ερωδιών πανελλαδικά βρίσκεται εδώ για 4-5 μήνες

ardea-cinerea3Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από σύμπλεγμα παράκτιων υφάλμυρων λιμνών και λιμνών γλυκού νερού που επικοινωνούν με τη θάλασσα μέσω στενών διαύλων. Ο τόπος είναι γνωστός στους κύκλους ορνιθολόγων και φυσιολατρών για τις έξοχες δυνατότητες παρατήρησης πουλιών. Στο δάσος που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι, ζουν περισσότερα από 400 ζευγάρια λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες, οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ερωδιοί στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Οι λευκοί και γκρίζοι ερωδιοί, αντίστοιχα, επιλέγουν το σημείο κοντά στο αλσύλλιο του Πόρτο Λάγος για την αναπαραγωγή τους. Από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο εκατοντάδες πουλιά γύρω από τη γραφική εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στη μέση της λιμνοθάλασσας, αποτελούν ένα πανέμορφο θέαμα και μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσει κανείς αυτά τα όλο χάρη πτηνά. Οι ερωδιοί είναι από τα πρώτα πουλιά που θα συναντήσει κανείς σε κάποιον υγρότοπο και λόγω του μεγέθους τους. Ο μακρύς λαιμός και το ράμφος, τα ψηλά πόδια και κυρίως η χάρη με την οποία περπατούν στα ρηχά νερά έκαναν τα πουλιά αυτά αξιοπρόσεχτα ακόμη από την αρχαιότητα, με τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.) να είναι ο πρώτος που τα περιέγραψε. Οι περισσότεροι ερωδιοί έρχονται την άνοιξη για να φωλιάσουν και το φθινόπωρο ξαναφεύγουν προς την Αφρική. Κάποιοι, όπως ο Αργυροτσικνιάς και ο Σταχτοτσικνιάς, παραμένουν στην χώρα και τον χειμώνα, αλλά διασπείρονται σε διάφορα μέρη, ενώ συγκεντρώνονται στην περιοχή μας για την αναπαραγωγή τους. Η ζωή των ερωδιών, όπως και πολλών άλλων πτηνών, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους υγροτόπους. Γι’ αυτό και λιμνοθάλασσες όπως της Βιστονίδας αποτελούν προστατευόμενες περιοχές.

Ο ‘’πύργος’’ της πρώην ΚΥΔΕΠ αναμένει να μετατραπεί σε παρατηρητήριο πουλιών

kydep pyrgosΜιλώντας με τον διευθυντή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βιστονίδας, Νίκο Γερμαντζίδη, ενημερωθήκαμε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρατήρησης πουλιών που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μονοήμερα ή και πολυήμερα προγράμματα για τα ‘’μυστικά’’ της Βιστονίδας και τα ‘’φτερουγίσματα’’ σ’ αυτήν. Εκτός όμως από αυτά, ο κ. Γερμαντζίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση των παλιών αποθηκών της πρώην ΚΥΔΕΠ στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Πάνω στον δρόμο και λίγο πριν την έξοδο από το χωριό υπάρχει ένα μεγάλο κτίσμα με έναν χαρακτηριστικό ‘’πύργο’’. Ανήκαν στην πρώην Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριας Παραγωγής, ενώ μετά την κατάργησή της το συγκεκριμένο κτήριο αγοράστηκε από την εταιρεία Πέτσας ΑΕ, η οποία παράγει βιοντίζελ και έχει μονάδα παραγωγής στο Κουτσό Ξάνθης. Πριν λίγα χρόνια ο κ. Γερμαντζίδης ήρθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έδειξαν προθυμία στο να παραχωρήσουν τον χώρο στον Φορέα Διαχείρισης ή στο ΚΠΕ, ώστε να μετατραπεί σε παρατηρητήριο πουλιών. Η πρόταση προς τον τότε Δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσολακίδη δεν βρήκε κάποια ανταπόκριση. Το «Ε» επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη, ο οποίος γνώριζε τόσο για το κτήριο όσο και για την πρόταση που είχε γίνει, δηλώνοντας πρόθυμος να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους του ΚΠΕ για να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει. Όπως μάλιστα δήλωσε ο ίδιος: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους που μένουν στην περιοχή προκειμένου να παρατηρήσουν τα πουλιά». Σύμφωνα με τον κ. Γερμαντζίδη, εντός του κτηρίου λειτουργούσε παλιότερα ανελκυστήρας, ενώ το ύψος του ‘’πύργου’’ και η θέση του δίνουν μια πανοραμική άποψη σε όλη την περιοχή της λιμνοθάλασσας και άμεση θέαση στις φωλιές των ερωδιών, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως παρατηρητήριο και πόλο έλξης επισκεπτών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…