Κυριολεκτικά λαϊκό προσκύνημα τις δύο μέρες παραμονής της εικόνας στην πόλη μας – Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να προσκυνήσουν
Εντυπωσιακή παρουσία με όμορφες εκδηλώσεις από τους Ποντιακούς Συλλόγους της πόλης
Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαΐου ήταν μια ιστορική μέρα για την πόλη της Ξάνθης, καθώς υποδέχθηκε για πρώτη φορά την θαυματουργή και ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Μιας εικόνας-σύμβολο που έχει συνδεθεί με τους αγώνες και την μαρτυρική εκδίωξη των Ελλήνων του Πόντου. Πολλοί οι Πόντιοι που κατοικούν στην Ξάνθη, οι οποίοι υποδέχθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό την «Κυρά του Πόντου». Δεν ήταν λίγοι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δάκρυσαν στην θέα της Σουμελά, που φέρνει στην μνήμη πρόσωπα, διηγήσεις και ιστορικά γεγονότα τα οποία εκτείνονται σε όλο τον προηγούμενο αιώνα. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης με όλους τους ιερείς της Μητρόπολης, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος λαού υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία την εικόνα της Παναγίας, που μετέφερε από το Βέρμιο Όρος ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Το παλλάδιο του ποντιακού ελληνισμού συνόδευσαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι προσφυγικοί Σύλλογοι της Ξάνθης τίμησαν τους Πόντιους
Εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη των περισσοτέρων προσφυγικών συλλόγων της πόλης με τις παραδοσιακές τους φορεσιές έδωσαν μια άλλη νότα στην υποδοχή. Ανάμεσά τους ασφαλώς οι δύο διοργανωτές σύλλογοι: ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης και ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες», μέλη του Συλλόγου Ποντίων Χορευτών Καβάλας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκόπετρας «Οι Σταυραετοί του Πόντου», του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, του Συλλόγου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες», της Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης και του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης. Μετά την δέηση που πραγματοποιήθηκε, ο Μητροπολίτης Ξάνθης ευχαρίστησε εμφανώς συγκινημένος τόσο τον Μητροπολίτη Βεροίας όσο και το ΔΣ του Σωματείου, που είναι υπεύθυνο για το προσκύνημα, για την ανταπόκρισή τους στο ευλαβικό αίτημα των Ποντιακών Συλλόγων της Ξάνθης. Η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης απέδωσε τραγούδια για την Παναγία Σουμελά, ενώ χορευτές από τους συλλόγους που συμμετείχαν εκτέλεσαν με θαυμαστή δεξιοτεχνία τον παραδοσιακό Πυρρίχιο χορό. Εν συνεχεία η εικόνα μεταφέρθηκε εν πομπή στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου ανέμενε πλήθος κόσμου. Μετά την δοξολογία και τις προσφωνήσεις, ο Μητροπολίτης Βεροίας στον λόγο του αναφέρθηκε στην μητέρα και προστάτιδα των απανταχού της γης Ποντίων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα κειμήλιο, αλλά ένα πολύτιμο θησαυρό της πίστεως και ευλαβείας τόσων γενεών, που προσέφευγαν σ’ αυτήν για να εμπιστευθούν στην αγάπη της τους μύχιους πόθους τους, τις λαχτάρες και τους πόνους της καρδιάς τους.
Πλήθος κόσμου μέχρι την τελευταία στιγμή
Από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου, που ήταν ανοιχτός ο ναός και τέθηκε σε προσκύνηση η εικόνα, χιλιάδες Ξανθιώτες συνέρευσαν για να ασπαστούν την εικόνα της Σουμελά. Μικροί και μεγάλοι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για αρκετή ώρα. Το απόγευμα του Σαββάτου οι δύο Ποντιακοί Σύλλογοι της πόλης πραγματοποίησαν μια πολύ όμορφη και συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο με τίτλο «Μνήμη Ποντιακού Ελληνισμού», ενώ το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ενώ συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Μονής Βλατάδων. Ακόμη και μέχρι την στιγμή της αναχώρησης της εικόνας από τον ναό, η ουρά που δημιουργούσε ο κόσμος έφτανε μέχρι έξω.
Â
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ