Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κυριακάτικοι …μπελάδες για τους εμπόρους

Κυριακάτικοι …μπελάδες για τους εμπόρους

0
agora 2

Κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα στην Ξάνθη. Οι 3 πόλεις της Θράκης έχουν προεκπτώσεις Μάρτη και Σεπτέμβρη

Εκ νέου στο ΣτΕ θα προσφύγει η ΕΣΕΕ αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για 30 ανοιχτές Κυριακές. Μαζί με τους εμπόρους οι επαγγελματίες (ΓΣΕΒΕΕ)

«Κυριακή γιορτή και σχόλη» είπαν όλα τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας που παρέμειναν κλειστά την Κυριακή 5 Μαΐου. Το ίδιο συνέβη και σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις και περιφέρειες που βρίσκονται σε περίοδο προεκπτώσεων και συνεπώς αυτή είναι μια από τις 7 Κυριακές που δια νόμου είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Επιπρόσθετα για την Κυριακή 5 Μαΐου κήρυξε πανελλαδική απεργία η ΕΣΕΕ.

Κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα στην Ξάνθη. Οι 3 πόλεις της Θράκης έχουν προεκπτώσεις Μάρτη και Σεπτέμβρη

Διαφορετικές χρονικά προεκπτωπικές περιόδους – σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα- επέλεξαν οι εμπορικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία της Θράκης εφόσον ο νόμος δίνει την αρμοδιότητα στους τοπικούς αντιπεριφερειάρχες σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους να το καθορίσουν. Έτσι στην Ξάνθη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου κ. Ευθύμης Μίλκογλου και σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων κ. Χατζημιχαήλ Κωνσταντίνος καθορίστηκε το πρώτο 15νθημερο του Μαρτίου και το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου ενώ σε άλλες πόλεις ο Μάης και ο Νοέμβρης αντίστοιχα. Έτσι με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη η «ανοιχτή» Κυριακή των προεκπτώσεων μεταφέρεται στον Σεπτέμβρη που θα έχει προεκπτώσεις η Ξάνθη. Ήδη ο εμπορικός σύλλογος Ξάνθης είχε ενημερώσει όλα τα καταστήματα και τις αλυσίδες και είχε συμφωνηθεί να είναι τα πάντα κλειστά στην Ξάνθη την Κυριακή.

«Στα κάγκελα» οι έμποροι

Κι αν αυτό το θέμα με την χθεσινή Κυριακή αποσαφηνίστηκε αρκούντως, θολό παραμένει το τοπίο για τις 30 Κυριακές ανοιχτά από τις 52 συνολικά του χρόνου που θέλει να εισάγει προς ψήφιση η κυβέρνηση, καθόσον συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση και έχει συμφωνηθεί. Αυτός ο νόμος πρόκειται να βάλει στα «χαρακώματα» τον εμπορικό κόσμο της χώρας με την κυβέρνηση και ήδη αναμένεται θύελλα αντιδράσεων: «Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που μετατρέπει με νόμο την απεργία της Πρωτομαγιάς σε επίσημη αργία και την επίσημη αργία της Κυριακής με νόμο του ΣτΕ σε εργάσιμη! Ανοίγουν την κερκόπορτα και θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις καθώς αυτός ο νόμος αν ψηφιστεί βρίσκει αντίθετο όλο τον εμπορικό κόσμο. Ήδη μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Το ίδιο και επαγγελματίες απ’ την ΓΣΕΒΕΕ. Όλοι μαζί μια γροθιά για να αποτρέψουμε αυτό το νομοσχέδιο που βοηθά μόνο τις πολυεθνικές και καταστρέφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Μίλκογλου.

Εκ νέου στο ΣτΕ θα προσφύγει η ΕΣΕΕ αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για 30 ανοιχτές Κυριακές

Για μεγάλη αναστάτωση σ’ όλο τον εμπορικό κόσμο της χώρας κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θράκης κ. Χατζημιχαήλ, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της ΕΣΕΕ: «Πρόκειται για συνταγματική εκτροπή, ενώ το 4ο μνημόνιο αναφέρει πως όλα τα μέτρα που θα ψηφιστούν θα είναι συνταγματικά. Το ζήτημα της αργίας της Κυριακής έχει κριθεί τελεσίδικα στο ΣτΕ και έχει κατοχυρωθεί. Στην ΕΣΕΕ αποφασίσαμε αν επιμείνει η κυβέρνηση να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα και να προσφύγουμε εκ νέου στο ΣτΕ».

Μαζί με τους εμπόρους οι επαγγελματίες

Την απόφαση να ταχθεί στο πλευρό της ΕΣΕΕ πήρε και η ΓΣΕΒΕΕ σε πρόσφατη σύσκεψη. Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου δήλωσε στο «Ε» για το θέμα: «Κάθε φορά που η κυβέρνηση συναλλάσσεται με την τρόικα βγαίνουν χαμένοι οι έμποροι και οι επαγγελματίες. Όλοι αυτοί που στηρίζουν την οικονομία στη χώρα. Η αργία της Κυριακής είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ. Είναι ένα ζήτημα με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στον ελεύθερο επαγγελματία, στον έμπορο, στον βιοτέχνη. Δεν μπορεί να δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα και χωρίς μάλιστα κέρδος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…